Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

IC mládeže

odpad 1Projekt Zelená škola je zaměřen na sběr baterií a drobného elektroodpadu ve školách. Snadná recyklace vysloužilých elektrozařízení a baterií bez nutnosti cesty do sběrného dvora či na speciální místo zpětného odběru je předpokladem pro podporu uvědomělého chování učitelů a je základem pro vytvoření ekologického cítění u dětí. V současné době je v projektu zapojeno přes 270 škol z celé České republiky. Výhodou pro školu, která se do projektu zapojí, je svoz a ekologické zpracování veškerého elektroodpadu zdarma. Škola zároveň získá podporu ve formě plakátu k označení sběrného místa, informačních letáčků a možnost využívat logo Zelená škola při komunikaci s veřejností.
Číst dál: Zapojte se do projektu Zelená škola!
konvalinka_122 Březen slavime jako den Den vody
Letos se uskuteční již dvacátý ročník akce Světový den vody, která se koná pod záštitou OSN a ponese se v duchu mezinárodní vodní spolupráce, která se soustřeďuje na dostupnost pitné vody v rozvojových zemích. Téměř osm set milionů lidí na světě je totiž stále bez přístupu k pitné vodě a to je stále hodně, přestože ještě před dvaceti lety žily v takových podmínkách tři miliardy lidí.
Nebojte se pít vodu z vodovodu
Česká voda z vodovodu obstála i při mezinárodních srovnáváních, je naprosto v pořádku. Přesto se ale nedá přesně říct, kolik jí Češi za den vypijí – procento vody, která je napuštěna za účelem pití, je v celkovém objemu vody spotřebované za den v domácnosti jen velmi malé.
V předchozích letech se po celé republice objevovaly Vodní bary. Zde měla široká veřejnost možnost ochutnat vodu z kohoutku, balenou a pramenitou vodu. Pro webový portál Nazeleno.cz uvedla advokátka klimatu Marta Zveibil Hrubá  šokující informaci, že 40 % návštěvníků si myslela, že nejméně chutný vzorek je voda z vodovodu, ale šlo o vodu balenou. Voda z kohoutku v restauraci Nabídka „kohoutkové“ se v posledních letech začíná stále více projevovat také v restauracích, kde funguje projekt vodovoda.cz. A je potěšitelné, že většina Čechů má o vodu z vodovodu zájem. Ti, kteří si ji neobjednávají, by ji často také chtěli, ale neví o takové možnosti, obávají se reakce obsluhy nebo zdravotní nezávadnosti. Někteří pak nechtějí vypadat jako lakomci a tak si radši objednají něco jiného k pití, třeba i neperlivou vodu za dvacku, ne-li za více.Restaurace, kde je voda z kohoutku k dispozici, mají samolepku s emblémem Česko pije vodovodu. Díky webu vodovoda.cz si mohou zákazníci předem najít, jak snadno ve vybrané restauraci dostanou kohoutkovou vodu. Proti prodávání vody jako komodity se od loňska staví Evropská občanská iniciativa, která spustila kampaň Voda je lidské právo. Petici, která hájí vodu jako veřejné dobro, již podepsalo 1,3 milionů lidí z celé Evropy.
Celý článek ze serveru nazeleno.cz naleznete ZDE.
Zdroj:NICM

„Studentský lékař“ je projekt vytvořený společností Moje ambulance a.s. „na míru“ potřebám studentů. Držitelé karty ISIC, kteří se zaregistrují u společnosti Moje ambulance a.s. v rámci projektu „Studentský lékař“ mohou využívat všech standardně nabízených služeb a zároveň nadstandardních výhod.

matepravovedet

Portál Online ambulance je mezi uživateli oblíbený pro svou jednoduchost a přehlednost. Z pohodlí domova či kanceláře umožňuje kontakt s lékařem, obsahuje také online diagnostiku zdravotních potíží, kdy stačí několik kliknutí k objevení problému. Nechybí ani přehledná encyklopedie nemocí. Tento internetový projekt slouží jako snadné řešení zdravotních problémů a pro klienty Mojí ambulance (ISIC studentský lékař) je služba samozřejmě zdarma. Pro ostatní bude v nové verzi připravená 14denní zkušební verze.

Portál byl spuštěn již minulý rok a jeho návštěvnost i oblíbenost neustále roste. V současnosti odstartovala nová verze portálu.

 

 

 

Standardní výhody pro držitele karty ISIC:

•12 hodinová ordinační doba
•Funkční objednávkový systém
•Kvalitní lékařská péče a erudovaný personál
•Online registrace
•Online objednávání
•Služby OnlineAmbulance.cz
•Komunikace skrze sociální sítě – Facebook, Twitter, Google Plus
 

Více informací naleznete na webu isic.cz

 

Zdroj: NICM

.

bunŠkolní jídelna a v ní připravované obědy jsou pro mnohé, kteří jídelnu v době své školní docházky navštěvovali, nezapomenutelným „zážitkem“.  Ne nutně se ale musí jednat o zážitky negativní. Dokazuje to čtvrtý ročník soutěže o Nejlepší školní oběd 2013. V té soutěží školní jídelny z celé republiky v přípravě zdravých a přitom velmi chutných jídel, na které se strávníci i doslova těší!

 

Letošní téma soutěže je Drůbež v jídelníčku školních jídelen. A pokud jste si v této chvíli představili smažený kuřecí řízek, tak tato asociace nebude úplně přesná. Protože úkolem pracovníku jídelny je příprava kompletního moderního poledního menu o třech chodech se zaměřením na zdravé stravování s hlavní surovinu, kterou je právě drůbež.

Soutěž byla vyhlášena 1. února 2013, ale přihlašovat se může jakákoliv školní jídelna z celé České republiky do 30. dubna letošního roku prostřednictvím internetových stránek www.zijzdrave.cz. Na této adrese jsou také přesná pravidla soutěže. Neváhejte tedy a přemluvte kuchařky, kuchaře nebo rovnou vedení vaší školní jídelny, aby se do soutěže přihlásili. Stačí splňovat několik jednoduchých podmínek – například jídelna musí své prezentované menu v soutěži běžně nabízet ve svém jídelním lístku, jídlo samozřejmě musí odpovídat zásadám zdravého stravování a cena za přípravu jedné porce nesmí překročit 34 Kč. První kolo probíhá korespondenční formou, to znamená, že k přihlášce soutěžící přiloží obrazovou prezentaci jídel, jejich recepty včetně technologického postupu a vypočtené částky za jedno menu. Odborná porota pak ze všech došlých přihlášek a prezentací vybere deset postupujících do finálového kola, které bude probíhat 27. srpna 2013 v Praze. První tři finalisté pak pro svou jídelnu získají finanční příspěvek na nákup kuchyňského vybavení. Soutěž vyhlašuje Všeobecná zdravotní pojišťovna, Společnost pro výživu a hlavní město Praha v rámci programu Žij zdravě.

Pavel Dvořák, regionální redaktor, kraj Praha

Zdroj: Remix

Mladí lidé se nebojí konstruktivně diskutovat o politice. Neuplynulo ani pár měsíců od jejího spuštění, a sociální síť OurSpace se plní diskuzemi nad politickou situací v ČR. A co více, strůjci témat jsou právě její uživatelé, převážně studenti středních a vysokých škol.  V České republice se jedná o ojedinělý úkaz, kdy takto mladí uživatelé skrz sociální síť veřejně diskutují a snaží se přijít s užitečnými návrhy.

mladezeu_02_3Výběr témat, která se od spuštění sítě objevila, je vskutku pestrý. Převážná většina se však zaměřuje na aktuální politické dění. Zainteresovanost mládeže na této situaci je patrná už z názvů některých diskuzí. Například téma Jste už dostatečně znechuceni současnou politikou? řeší, zda a jak založit novou politickou stranu. Diskutující zde vyjadřují svůj odpor k současným stranám a snaží se přijít na to, jak vytvořit stranu ideální, nezkaženou.  Středoškoláci v tématu Demokracie doma zase rozebírají, jak moc jim rodiče zprostředkovávají informace o politickém dění. Sami mají zájem se o politice více dozvědět a s rodiči diskutovat, setkávají se však mnohdy s nepochopením. Více informací by ocenili také ze strany školy.

Číst dál: Mladí lidé se nebojí konstruktivně diskutovat o politice - OurSpace.cz