Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

IC mládeže

 

nemeckystudentSociální stipendium, jež je vázáno na přídavek na dítě. Vysokou školu o něj může požádat student který se ocitl v tíživé životní situaci.Výše sociálního stipendia je stanovena jako násobek přídavku na dítě ve zvýšené výměře – jeho výše je určována nařízením vlády. Studenti, kteří si chtějí požádat o sociální stipendium, musí podat elektronickou žádost prostřednictvím informačního systému vysoké školy, stejně jako u stipendia ubytovacího. A to v termínu uvedeném fakultou. Vaše sociální změny mohou vzniknout až po stanoveném termínu pro podání žádosti a stipendium vám bude vyplaceno zpětně. I přesto si zajděte na vaše studijní oddělení a zeptejte se na váš konkrétní případ.
Číst dál: Máte nárok na sociální stipendium? Zjištěte to!

 

mladezeu 02 3Mladí lidé z celého Česka se mohou od dnešního dne zapojit do diskuze o podobě českého školství. Tuto příležitost jim nabízí sociální síť OurSpace, která nyní spolupracuje s Ministerstvem školství, mládeže a těloovýchovy. Skrze on-line diskuze a následně i živou panelovou debatu tak mohou nejen studenti, ale i učitelé, rodiče a další zájemci vyjadřovat své připomínky a návrhy k připravované Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2020.  Uživatelé sítě OurSpace na základě předchozích diskusí o českém školství projevili zájem vstoupit do probíhající diskuze o vzdělávací politice. Vstříc jejich zájmu vyšlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, jehož Startegii vzdělávací politiky ČR do roku 2020 nyní mladí lidé mohou ovlivnit.  Jedná se předevěím o čtyři klíčová témata, která na webových stránkách www.ourspace.cz mohou uživatelé komentovat a přidávat své podněty, názory i výtky nebo hlasovat pro názory ostatních diskutujích. MŠMT bude diskuzi pečlivě sledovat a přímo komentovat prostřednictvím svého profilu na OurSpace.
Číst dál: Ourspace pomáhá tvořit Strategii vzdělávání 2020

 

semin chomutov 2Současně s novým školním rokem odstartuje 2. září podzimní zkušební období maturity 2013. Celkem je k podzimnímu období přihlášeno 20 659 žáků, kteří si zapsali 50 096 zkoušek a dílčích zkoušek. 5 915 žáků bude konat maturitu v řádném termínu, 14 427 v opravném a 317 v náhradním termínu.  Maturanti postupně absolvují didaktické testy, písemné práce, ústní zkoušky a praktické zkoušky. Písemné zkoušky společné části, didaktický test a písemné práce, jsou administrovány centrálně a proběhnou na 195 spádových školách v rámci tzv. Jednotného zkušebního schématu.
Číst dál: Podzimní termín maturit
prac s mladezi 01 4-200x138Zájemci o studium na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem mají ještě šanci na přijetí ve 2. kolech přijímacího řízení. Ta vypsalo šest fakult – pedagogická, filozofická, přírodovědecká, výrobních technologií a managementu, životního prostředí a zdravotnických studií. Nabízí možnost podat přihlášku do vybraných oborů, u kterých je ještě volná kapacita.
Více informací k jednotlivým fakultám se dozvíte zde.
 
 
Úspěšně jste dokončili střední školu, ale pracovat se vám ještě nechce? Existuje mnoho možností, jak být stále studentem. Pokračujte ve studiu! Statut studenta vám zajistí vysoká škola, vyšší odborná i jazyková škola.
 
mladezeu 02 3Jak píše server Studentmag.cz, se statusem studenta za vás stát platí zdravotní a sociální pojištění. Zůstávají vám daňové úlevy, sociální dávky a rodinné přídavky. Platí to jen pro studenty do 26 let, poté jste již osoba samostatně výdělečně činná a musíte všechno platit sami nebo si najít práci a stát se zaměstnancem. Navíc vám zůstávají všechny studentské slevy. Toto ovšem platí jen pro studenty s prezenčním studiem, studujete-li kombinovaně, na takové výhody nemáte nárok.
 
 Vysoké školy a vyšší odborné
 
Pokračujte v rozšiřování svých vědomostí a přihlaste se na vysokou školu. Zůstane vám statut studenta a pilným studiem se dopracujete až k titulu. Pokud si však myslíte, že na vysokou školu nemáte, zkuste vyšší odbornou. V naší republice je nepřeberné množství vysokých škol a vyšších odborných škol, stačí si jen vybrat.
 
Vraťte se zpět na střední
 
Zajímavou možností je přihlásit se na učiliště. Vhodné je pro ty studenty, kteří si myslí, že nemají šanci zvládnout vyšší vzdělání než střední. Získejte výuční list a budete mít mnohem větší šanci na uplatnění. Na učilišti budete mít povinnou odbornou praxi a když se dobře uchytíte, mohou si vás tam nechat. A protože máte kromě výučního listu ještě maturitní vysvědčení, můžete se dostat na vyšší pozici a později se stát i vedoucí.
 
Pomaturitní jazykové studium
 
U pomaturitního studia jazyků záleží na jednotlivých jazykových školách, jestli vám umožní mít statut studenta. Proto si pozorně přečtěte informace o dané škole.
Zdroj: NICM