Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Zdravé Letňany

 eaitngpaper03Ve pondělí 18.1.2021 se konalo veřejné zasedání Finančního výboru, které bylo poprvé vedeno on-line formou. Jeho jediným bodem byl rozpočet na rok 2021. Přítomni byli mj. i starosta MČ, Zdeněk Kučera, či místostarosta Ondřej Lněnička, kteří rozpočet postupně představovali. Předložená verze rozpočtu byla již čtvrtou, tedy již „seškrtanou“ verzí. Celé jednání se protáhlo na neuvěřitelných 5 hodin a trvalo tak dlouho do noci.

Rozpočet je navržen jako schodkový se značným deficitem ve výši 82 mil. Kč a to i přes razantní navýšení daně z nemovitosti. Velký výpadek příjmů je pak z akcí na letňanském Výstavišti. Rozpočet je značně velkorysý na straně výdajů, zejména co se investic týče – např. výstavba sportovní haly (20 mil), příspěvek na nákup hasičského vozu (2 mil), střešní pláště a nástavby (5,1 mil) a řada dalších. Řeč přišla i na počet odborů na radnici ve srovnání s ostatními městskými částmi, či navýšení počtu úředníků v souvislosti s parkovacími zónami. Tak jako tak, je třeba dál škrtat.

Zajímavým tématem se stávají právě již zmíněné parkovací zóny. Radnice zatím vůbec nemá představu o ekonomice tohoto projektu. Nejprve údajně musíme počkat na spuštění a pak se uvidí, kolik to přinese. Z celé diskuse mám velikou obavu, že projekt bude pro MČ ztrátový díky nutnosti zaměstnání nových úředníků pro dodatečnou administrativu. Zajímavou informací je také nutnost hrazení parkovného i pro auta MČ, což odhadem vyjde na 400 tis. Zdravé Letňany budu tuto zásadní změnu pro všechny obyvatele naší MČ podrobně sledovat a o nákladovosti projektu informovat.

Členové Finančního výboru vyzvali k dopracování návrhu rozpočtu s cílem snížení schodku. Další jednání Finančního výboru k tomuto tématu proběhne na začátku února.

 Martin Krejčí – člen FV a zastupitel za Zdravé Letňany

 

ZS Faitla 3V pondělí 18. 1. jsme byli vzhledem k epidemiologické situaci pozváni na on-line jednání finančního výboru. Předmětem jednání byl každoroční evergreen v podobě projednávání návrhu rozpočtu. I když oproti první verzi s navrženým schodkem ve výši cca 213 mil. Kč je současný návrh cca 81 mil. Kč schodku o něco lepší, plánuje Rada výdaje přibližně polovinu vyšší, než jsou plánované příjmy, a to vše v situaci, kdy už Letňany mají od HMP půjčeno cca 90 mil. Kč.

Číst dál: Mohou si Letňany dovolit novou tělocvičnu za 65 mil. Kč?

3145251 1095657 SK Prosek foto

Vážení občané,

po posledním setkání petičního výboru jsme se rozhodli, že vás budeme detailně informovat o nejnovějších událostech kolem petice proti zástavbě areálu SK Prosek. Nejdříve musíme konstatovat, že náš původní hlavní cíl – tedy zamezení jakékoli výstavbě na území areálu SK Prosek se nenaplnil. Nicméně již když jsme šli do celé petiční akce, nepřistupovali jsme k ní z pozice výhry či nevýhry v loterii – šlo nám primárně o zamezení výstavby, ale také o záchranu jednak genia loci celého místa a zároveň záchranu sportu a tradičního fotbalu, který na Prosek nezastupitelně dlouhá desetiletí patří.

Číst dál: Budoucnost sportovního areálu SK Prosek v roce 2021

betlĂ©m 2Vážení spoluobčané, po roce tu opět máme vánoční svátky, které by měly být svátky pohody a spokojenosti. Období, které jsme v letošním prožili, prožíváme i možná ještě budeme prožívat s nemocí Covid 19 nám moc nedovolí naplno si užívat plnými doušky vánoční atmosféru. Omezená rodinná setkání, vánoční cukroví a samozřejmě vánoční pohádky, to vše nás během Vánoc doprovází a to nám možná i pomůže zapomenou na téměř celoroční starosti s celosvětovou nemocí. Proto se radujme z maličkostí a z každé drobné radosti, smíchu a úsměvu, a to nejen během vánočních svátků, ale během celého roku. Rád bych vám jménem všech členů opozičního klubu Zdravé Letňany popřál krásné prožití vánočních svátků a úspěšné vykročení do nového roku 2021, který snad bude veselejší jako ten předchozí.

Olaf Deutsch

Předseda spolku Zdravé Letňany

 

Náš opoziční klub Zdravé Letňany předložil dva zásadní návrhy, které si osvojil starosta Kučera i radní pro dopravu Nekolný. Letňanská rada schválila usnesení na podporu stavby DÁLNIČNÍHO OKRUHU na severovýchodě Prahy, a to v tunelové variantě. Okruh by měl ulehčit Tupolevově i Veselské.

Další návrh se týkal PARKOVIŠTĚ V JANČOVĚ ulici. Developer chce parkoviště oplotit a vybudovat zde bytový dům. Zastupitelé s oplocením, které může být prvním krokem k zástavbě parkoviště, nesouhlasili. O projektu se bude dále jednat.

 veselská

Foto: Ve Veselské vzniklo zhruba 70 parkovacích míst. To by ale pro náhradu dvousetmístného parkoviště v Jančově nestačilo.

 

Strana 12 z 42