Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Vzdělávání v zahraničí

socskupiny 02 4-200x149Rakouský Ústav pro podunajský prostor a střední Evropu (Institut für den Donauraum und Mitteleuropa, IDM) pořádá ve  spolupráci s Evropskou komisí ve dnech 28.-30.11. 2013 exkurzi do evropských institucí v Bruselu. Součástí programu jsou přednášky expertů z Evropské komise, stálého zastoupení Rakouska a jedné kandidátské země (Srbska) a evropského parlamentu, diskuse s těmito experty a také návštěva dvou vlámských měst  (Brugg a Gentu).  Exkurse je určena pro mladé vědce a studenty vyšších ročníků.  Účastnický poplatek činí pro studenty do 26 let a některé další kategorie zájemců 280 EUR, jinak 310 EUR. 
 
Uzávěrka přijímání přihlášek je 28. října 2013.
 
Kontakt a bližší informace:
Andrea Frisch
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 
Internet: www.idm.at 

Stipendijní program Romského vzdělávacího fondu (REF SP) vyhlásil sedmý ročník Romského mezinárodního stipendijního programu (RISP). Program poskytuje částečnou podporu romským vysokoškolským studentům 16 zemí včetně Česka při prezenčním studiu bakalářského, magisterského nebo doktorandského programu na státem akreditované univerzitě v zemi, která není rodnou zemí žadatele ani jeho zemí pobytu.

cikánCílem programu je podporovat akademickou mobilitu romských studentů a podpořit jejich akademickou integraci v mezinárodním měřítku. Stipendium bude vybraným stipendistům uděleno na akademický rok 2013-2014 a to v jedné splátce. Finanční podpora je určena na částečné pokrytí školného, poplatků za zkoušky, náklady na ubytování, dopravu, učebnice a studijní materiály, zdravotní pojištění apod. Maximální výše stipendia je 9.050 eur na akademický rok. Veškeré informace a pokyny REF SP pro akademický rok 2013/2014, kritéria způsobilosti a výběru žadatelů, jsou zveřejněny na stránkách Romského vzdělávacího fondu v angličtině. Podávání přihlášek probíhá pouze elektronickou formou skrze online aplikaci, kterou naleznete na oficiálních webových stránkách Roma Education Fund www.romaeducationfund.hu.

POZOR - uzávěrka pro podávání žádostí v mezinárodním programu je 31. 7. 2013!

Číst dál: Výzva o mezinárodní stipendia RISP pro romské vysokoškolské studenty otevřena
STUDENT AGENCY ve spolupráci s Metropolitní univerzitou Praha a australskou Cambridge International College pořádá 6. června 2013 přednášku o studijních pobytech s možností práce v Austrálii a Novém Zélandu. Přednáška se koná od 16 hodin na adrese: Metropolitní univerzita Praha, o.p.s., Dubečská 900/10, Praha - učebna 117 (1. patro).
 
NICM 3Vstup na přednášku je zdarma, místo si můžete rezervovat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na bezplatné lince 800 100 300.
Kromě zajímavých informací od bývalých účastníků pobytu a zástupce jazykové školy Cambridge International College, Melbourne a Perth je pro účastníky přednášky připraveno:
  1. slosování o dvoutýdenní kurz angličtiny v Austrálii ZDARMA
  2. atraktivní slevy na odborné kurzy
  3. věcné ceny od STUDENT AGENCY.
Zdroj: www.jazykovepobyty.cz
 
 
mladezeu 02 3Vždycky jsem snila o tom, že procestuju celý svět. Projet si Holandsko na kole, navštívit Shakespearův hrob, jíst pravé burgery z White Castlu v USA jako Harold a Kumar v Zahulíme, uvidíme. Jenže tu byl vždycky jeden problém. Moje angličtina stála za nic. Kdykoliv mě učitelka na angličtinu vyvolala, zčervenala jsem a začala koktat. Všechna slovíčka se mi vypařila z hlavy. Začala jsem chodit na kurzy angličtiny do jazykové školy, ale lektoři tam byli TAK nudní a pedantští! Nebavilo mě to a moje angličtina se nelepšila. Začala jsem se pomalu loučit se svým snem o poznávání cizích kultur. Rodiče mě přebíjeli argumenty, že jsem moc malá, že letenky jsou drahé, že by mě v cizině unesli a prodali moje orgány na černém trhu... Vypadalo to, že umřu pomalou smrtí v České republice, aniž bych zjistila, jaké to je tancovat s Argentincem tango.  A pak se to stalo. Zrovna při hodině angličtiny, když jsem se snažila co nejvíc schovat pod lavici, abych nebyla vyvolána. Do hodiny přišli naprosto cizí studenti. Vypadali přátelsky, mluvili plynule anglicky a nabídli nám přesně to, co jsem chtěla. Mezinárodní kemp. Nejdřív jsem vůbec nechápala. Jakože tábor? Budu muset loupat brambory a sbírat odznáčky? Ew, trapný. Ale tenhle kemp byl jiný než ostatní kempy. Na tenhle tábor nejedou studenti proto, aby si od nich rodiče chvilku odpočinuli, vůbec ne. Jede se proto, aby se rozvíjeli - svoje vůdcovské schopnosti, práci v týmu... Celý probíhá v angličtině a co víc, budou tam přítomni vysokoškolští studenti z různých koutů světa, kteří nám budou představovat svou zemi, pomáhat s výběrem vysoké školy... Neváhala jsem a ještě ten den vyplnila přihlašovací formulář. Byla jsem tak nadšená!
      Kemp trval 11 dnů a utekl jako voda. Spolu s dalšími studenty z České republiky jsem poznala lidi z Ameriky, Turecka, Kanady, Mexika, Číny... S Brittany z Ameriky jsem se skamarádila natolik, že mi nabídla, ať u ní příští léto strávím pár dní, že mi ukáže ještě lepší místa, než je White Castle. Poznala jsem tolik různých lidí! A protože jediný způsob komunikace byla angličtina, denním používáním jsem si ji zlepšila lépe než za celou školní docházku. Nebála jsem se mluvit, zpívat, hádat se i vyjednávat a prezentovat - to vše v angličtině. Dokonce jsem pochytila i pár velmi užitečných slov v Čínštině a Španělštině.. a to se přece vždycky hodí!
 
A proč to všechno vůbec píšu? Protože tenhle rok se tento super projekt koná znova a bylo by skvělé, kdyby pomohl více lidem, nejen mně! Nyní čekám na potvrzení z Londýnských škol, kde jsem zažádala o stipendium... tak mi držte palce!
 
Kontakty:
 
 
 
Zdroj: NICM
granada 0-201x160Do 30. června máte možnost se přihlásit na konferenci Model European Union 2013 Granada. Jedná se o studentskou simulaci legislativního procesu EU, která proběhne 2-6.10. 2013 v Granadě, ve Španělsku. Jde o jedinečnou příležitost na vlastní kůži si vyzkoušet, jak funguje EU. Přihlásit se mohou studenti všech členských i nečlenských zemí ve věku 18-30 let. "Zahrát" si můžete člena Evropského parlamentu, ministra v Radě EU nebo novináře. Přihlašovací poplatek činí 100€. Formulář, kompletní návod a podmínky pro přihlášení naleznete zde: http://www.meu-granada.org.es/index.php/how-to-apply
zdroj:NICM