Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Vzdělávání v ČR

Kromě středních a vysokých škol existuje spousta dalších organizací i komerčních subjektů, které pořádají během roku takové aktivity, které mohou přispět ke konečnému úspěchu středoškoláků v dalším studiu. Tyto aktivity nemají přímo funkci klasických přípravných kurzů, ale mohou pomoci rozšiřovat obzory a rozvíjet znalosti v dané oblasti. Účast v těchto kurzech může uchazečům o studium na vysoké škole přinést cenné body nebo přínosné informace k pohovoru během přijímacího řízení.
vzdelani_02_10
Některé vzdělávací projekty

Akce pořádané tzv. Generací Y
- Zaměřují se především na ty žáky a studenty, které baví vše kolem přírodních věd a techniky.
- Cílem projektu je podpořit vs teudentech zájem o tyto obory, dále jej  rozvíjet a především je motivovat      k dalšímu studiu právě takto zaměřených fakultách. Během roku se zájemci díky aktivitám Generace Y mohou zúčastnit různých seminářů, workshopů, ale i táborů, zájmových kroužků a soutěží.
Projekt BRKOS (BRněnský KOrespondenční Seminář)
- Tento dálkový seminář je určený pro všechny středoškoláky, případně i mladší ročníky, kteří mají rádi matematiku.
- Jde o korespondenční soutěž v řešení matematických úloh o drobné ceny s cílem upevnit či rozvíjet matematické znalosti a logické myšlení.
Projekt Junior Science Café
- Zaměřuje se na vědu a je určen především mladým lidem ve věku 13 až 19 let.
- Je to cyklus neformálních diskusních setkání vědců a mladých lidí se zájmem o vědu, a to na různých místech v České republice.
Další možnosti mimoškolního vzdělávání
Kromě výše uvedených projektů se během roku koná spousta vzdělávacích seminářů, konferencí a podobně. Informace o některých těchto akcích naleznete na našem webu nicm.cz,  na portálu jobs.cz a podobně.
Určitě se vyplatí absolvovat také některý z přípravných kurzů k maturitě, nebo přijímacím zkoušekám na vysokou školu. Kurzy jsoui zaměřené například na matematiku, přírodní vědy, češtinu, všeobecné znalost, nebo cizí jazyky.
Pilovat jazykové znalosti můžete i úplně zadarmo například v kurzech pořádaných International Student Clubem Českého vysokého učení technického v Praze.
Online testy
Další mořností, jak si otestovat, nebo prohloubit znalosti jsou různé typy testů na internetu, na specializovaných webových stránkách:
Existují i další serverynabízející testování, některé jsou však placené.
Pokud už máte zvolenou konkrétní vysokou školu, na kterou se chcete hlásit, určitě se vyplatí prozkoumat právě i její stránky. Řada škol na nich totiž zveřejňuje testy z minulých ročníků přijímaček, ale také třeba e-learningové kurzy.
Kromě znalostních testů se ale určitě vyplatí vyzkoušet si některý z kariérních testů, které mohou nerozhodnutým maturantům naznačit, jakým směrem se ubírat v dalším studiu. Jedním z takových testů je například Profitest na webu infoabsolvent.cz, nebo test s názvem Na co se hodím na Jobs.cz.
Zdroj:NICM
Společnost Scio organizuje CAMPy, které jsou určené především pro děti 5. až 9. tříd, ale mohou se zúčastnit i děti od 4. tříd až po 1. ročník gymnázií. Zaměřují se na osobnímu rozvoji dítěte a dovednosti, které nebudou pouze přínosem ve škole, ale i v budoucím osobním a pracovním životě.

mladezeu_02_3Program ScioCAMPů je zaměřen na zlepšení komunikačních dovedností, stylů učení a učebních kompetencí. Tyto dovednosti se jim pochopitelně vyplatí i při přípravě na přijímací zkoušky. Pokud Vás zajímá čistě příprava na přijímací zkoušky. Ve ScioCAMPu děti smysluplně tráví čas a učí se novému, poznají různorodé aktivity přizpůsobené jejich věku i schopnostem, pracují na svém osobním rozvoji, získávají lepší přístup ke vzdělávání, poznají nové kamarády a učí se spolupráci, rozvíjí tvořivé myšlení a fantazii, vyváženou kombinací tráví čas plný zážitků, her i teorie a jsou obklopeny profesionálními, přátelskými lektory.
ScioCAMP probíhá v několika formách
příměstský vzdělávací kurz (2 víkendy bez ubytování, 9:00 - 17:00; Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Pardubice)
pobytový vzdělávací kurz (4 dny s ubytováním; květen 2013 v Podhradí u Ledče nad Sázavou)
letní táborový vzdělávací kurz (8 dní s ubytováním; Čechy či Morava)
prezenční kurz (pravidelné opakování lekcí jeden den v týdnu nebo o víkendu)
Bližší informace o cenách kurzů a uvedených formách najdete ZDE.
ScioCAMPy mají různá zaměření:
ScioCAMP Jak na učení
ScioCAMP Jak na komunikaci
ScioCAMP Jak na jazyky
ScioCAMP Paměťové techniky
ScioCAMP Prezentační dovednosti a psaní seminárních prací
Podrobné informace o ScioCAMPech naleznete na webu společnosti Scio ZDE.
Zdroj:NICM
Studentská organizace Aiesec již od roku 1994 pořádá průzkum The Most Desired Company o nejatraktivnějším zaměstnavateli v ČR. Studenti vysokých škol z celé České republiky mají možnost do konce dubna vyslovit své preference. Motivací pro studenty má být hlavně příležitost pomocí dotazníku ovlivnit své budoucí zaměstnavatele, dění na univerzitě a v neposlední řadě hodnotné ceny.
mladezeu_02_3Proč hlasovat v průzkumu
• Můžeš ovlivnit firemní zapojení na Tvojí univerzitě - ta totiž výstupy z dotazníku obdrží!
• Máš možnost vyhrát iPad s elektronickou verzí ročního předplatného týdeníku EKONOM, shadowing managera ve společnosti, která je Tvá nejoblíbenější, 3 hodiny koučinku, zahraniční stáž zdarma a další hodnotné ceny!
• Můžeš získat lákavou nabídku na zaměstnání!
• Po vyplnění a vyhodnocení dotazníku dostaneš výstup - můžeš se porovnat s ostatními studenty!
• Můžeš vyjádřit hodnocení své univerzity, na které studuješ, a dát tak podmět pro vedení své univerzity ke zlepšení.
• Tvoje odpovědi jsou zcela anonymní a veškerá data jsou chráněna.
• Vyplnění dotazníku je velmi jednoduché a krátké.
V loňském roce preference studentů ukázaly zvýšení zájmů o společnosti se zaměřením na moderní technologie nebo programování. Přesné pořadí firem naleznte ZDE. To, zda se loňský trend potvrdí, mají studenti možnost ovlivnit do konce dubna navštívením webové stránky mdc.aiesec.cz. Výsledky budou zpracovány společností Nextum v průběhu května, samotné vyhlašování v regionech začne v polovině téhož měsíce a vyvrcholí oficiálním vyhlášením celostátního kola společně s anketou Zaměstnavatel roku 2013 během druhé poloviny června v Praze.
Zdroj: NICM

vzdelani_02_10Bohatě ilustrované tituly z edice Dětská motivace na český trh přivedlo v loňském roce nakladatelství KELTNER Publishing. Jde o sedm titulů, přičemž každý vysvětluje zábavnou a neotřelou formou, jak se vypořádat s různými problémy každodenního života.

Knihy se zaměřují na témata typu jak si správně věřit, překonávat překážky, přistupovat k penězům či se vypořádat s neúspěchy a podobně. Tyto dětské knihy jsou v ČR dle serveru Česká škola stále více oblíbené nejen u dětí, ale především u jejich rodičů, kteří si uvědomují jejich pozitivní dopad na rozvoj svých ratolestí. Jejich pozitiva objevují i české školy.

Projekt Dětská motivace bude mít v letošním roce i charitativní rozměr. Výtěžek z prodeje dětských eknih podpoří Café Rozmar, organizaci pomáhající dětem po odchodu z dětského domova.V rámci projektu již k dnešnímu dni vyšlo sedm titulů a to jak v tištěné, tak i elektronické verzi. Knihy vysvětlují zábavnou a neotřelou formou, jak se vypořádat s různými problémy každodenního života. Autorem těchto motivačních knih je světově uznávaný odborník Dr. Wayne Walter Dyer, PhD., otec osmi dětí a dědeček pěti vnoučat. Dětství prožil v dětských domovech a pěstounských rodinách. Přesto nebo právě proto celý život píše a hovoří o motivaci. Napsal více než 30 knih pro děti a pro dospělé.

autor: Barbora Folaufová, březen 2013
Zdroj: www.ceskaskola.cz

msmt_11Ministerstvo školství rozhodlo, že v letošním roce 2013 budou státní maturity připraveny pouze pro jednu úroveň. Díky tomu ubude administrativy a ušetří se finance. Částečně se změní také systém hodnocení. Jak uvedl server Novinky.cz zůstanou povinné pouze dva předměty - čeština a matematika, nebo cizí jazyk. Zájem o maturitu z matematiky je letos mnohem menší než v loňském roce, a to zřejmě především z důvodu loňských rozporů kolem vyšší úrovně matematiky.
Číst dál: Nová verze státních maturit 2013 5 Březen, 2013 - 16:30 |Maturita Ministerstvo školství rozhodlo,...