Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Vzdělávání v ČR

Úspěšně jste dokončili střední školu, ale pracovat se vám ještě nechce? Existuje mnoho možností, jak být stále studentem. Pokračujte ve studiu! Statut studenta vám zajistí vysoká škola, vyšší odborná i jazyková škola.
 
mladezeu 02 3Jak píše server Studentmag.cz, se statusem studenta za vás stát platí zdravotní a sociální pojištění. Zůstávají vám daňové úlevy, sociální dávky a rodinné přídavky. Platí to jen pro studenty do 26 let, poté jste již osoba samostatně výdělečně činná a musíte všechno platit sami nebo si najít práci a stát se zaměstnancem. Navíc vám zůstávají všechny studentské slevy. Toto ovšem platí jen pro studenty s prezenčním studiem, studujete-li kombinovaně, na takové výhody nemáte nárok.
 
 Vysoké školy a vyšší odborné
 
Pokračujte v rozšiřování svých vědomostí a přihlaste se na vysokou školu. Zůstane vám statut studenta a pilným studiem se dopracujete až k titulu. Pokud si však myslíte, že na vysokou školu nemáte, zkuste vyšší odbornou. V naší republice je nepřeberné množství vysokých škol a vyšších odborných škol, stačí si jen vybrat.
 
Vraťte se zpět na střední
 
Zajímavou možností je přihlásit se na učiliště. Vhodné je pro ty studenty, kteří si myslí, že nemají šanci zvládnout vyšší vzdělání než střední. Získejte výuční list a budete mít mnohem větší šanci na uplatnění. Na učilišti budete mít povinnou odbornou praxi a když se dobře uchytíte, mohou si vás tam nechat. A protože máte kromě výučního listu ještě maturitní vysvědčení, můžete se dostat na vyšší pozici a později se stát i vedoucí.
 
Pomaturitní jazykové studium
 
U pomaturitního studia jazyků záleží na jednotlivých jazykových školách, jestli vám umožní mít statut studenta. Proto si pozorně přečtěte informace o dané škole.
Zdroj: NICM

mladezeu 02 3

* Je Ti 16 - 23 let, takže ses narodil/a už v samostatné republice?
* Chtěl/a bys zjistit, jak můžeš využít program Mládež v akci?
* Chceš poznat další mladé lidi z Česka a Slovenska?
* Chtěl/a bys třeba zkusit nějaký společný projekt?
* Chceš vědět, co je cencúľ, žriebä nebo orgován? :)
 

Pojeď na naše nové česko-slovenské školení s názvem "Je mi 20". 
Jedná se o dvojfázové školení, první fáze školení se uskuteční v termínu 6. – 9. 6. 2013, druhá fáze koncem srpna/začátkem září.
Další informace najdeš také v přiloženém letáčku  a v kalendáři školicích aktivit.mPřihlásit se můžeš online, uzávěrka přihlášek je 26. 5. 2013.
Leták zde
Zdroj: NICM
 
Nejste si jisti oborem, který právě studujete? Právě pro vás je tu prestižní devítiměsíční program stáží UNI CHANCE! Díky němu si ujasníte, v čem je váš skutečný talent a budoucnost, srovnáte jednotlivé obory, vyzkoušíte si, jak fungují firmy z odlišných branží a navíc získáte významný bonus do CV.
 
prac s mladezi 01 4-200x138UNI CHANCE je určen pro šest vybraných studentů, kteří vždy po dvou absolvují stáž v poradenské společnosti KPMG Česká republika, investiční společnosti Penta a u soukromého železničního dopravce LEO Express. V každé z těchto tří firem stážisté stráví dva měsíce, dohromady tedy šest měsíců stáží. Zbylé tři měsíce věnujete práci na případové studii v menším týmu pod vedením jedné ze společností. Vyzkoušíte si tak práci na reálném projektu, koordinaci v týmu i samostatný výzkum.  Program stáží UNI CHANCE probíhá během akademického roku (letní prázdniny tedy máte volné) a dá se skloubit i s prezenční formou studia. Stáže se časovou náročností podobají částečnému úvazku. UNI CHANCE je svým zaměřením vhodný především pro studenty ekonomických oborů. 
Přihlásit se lze do konce května na www.unichance.cz vložením strukturovaného životopisu a motivačního dopisu. Podmínkou k přihlášení je ukončené bakalářské vzdělání.
 
Více informací o programu najdete ZDE.
Zdroj: NICM
 
socskupiny 02 4-200x149Ještě dříve, než studenti obdrží výsledky maturit od ředitele školy, si mohou ověřit úspěšnost testů na Oficiálních stránkách nové maturitní zkoušky. Správná řešení úloh didaktických testů, které žáci absolvovali v rámci jarního termínu maturity 2013, jsou k dispozici na stránkách www.novamaturita.cz v záložce Testy a zadání (Maturita 2013 – jaro) ZDE. Při zjišťování výsledků maturit tak studenti mohou najít chybu, které se CERMAT dopustil v maturitním testu z češtiny. V úloze č. 21 nebyla ani jedna z nabízených odpovědí správná. Studenti měli hledat chybu, žádná však v textu nebyla. Všichni žáci tedy za úlohu dostanou bod. Serveru Novinky.cz to řekl mluvčí Cermatu Petr Habáň.
 
Více informací najdete na www.novamaturita.cz a www.novinky.cz.
 
 Zdroj: NICM
MŠMT zveřejňuje katalogy požadavků zkoušek společné části maturitní zkoušky ze zkušebních předmětů český jazyk a literatura, matematika, anglický jazyk, německý jazyk, ruský jazyk, francouzský jazyk a španělský jazyk. V souladu s těmito požadavky budou koncipovány zkoušky a dílčí zkoušky společné části maturitní zkoušky konané po 1. lednu 2015.
 
msmtCílem zveřejněných katalogů požadavků pro rok 2015 není zásadní změna struktury a rozsahu maturitní zkoušky bez řádné odborné diskuse. V katalozích jsou proto provedeny jen změny reagující na zkušenosti předešlých čtyř zkušebních období maturitní zkoušky, změny reflektující názory a náměty odborné pedagogické veřejnosti a změny a úpravy směřující ke konsolidaci struktury a srozumitelnosti textu, a to i s přihlédnutím k zachování meziroční srovnatelnosti zkušebních úloh a zadání.Katalogy vymezují očekávané vědomosti a dovednosti, které mohou být ověřovány v rámci společné části maturitní zkoušky a k jejichž získání směřuje výuka v předmětech, z nichž se podle školského zákona koná maturitní zkouška v oborech středního vzdělávání ukončených maturitní zkouškou. Součástí jednotlivých katalogů jsou příklady testových úloh a pro tzv. komplexní zkoušky (český jazyk a literatura, cizí jazyky) i příklady zadání písemné práce a pracovního listu pro ústní zkoušku. K obsahu, náročnosti a struktuře katalogů požadavků zamýšlených pro zkoušky společné části maturitní zkoušky pro rok 2016 se uskuteční rozsáhlá odborná diskuse za účasti mj. představitelů asociací středních škol, zástupců vysokých škol a Jednoty českých matematiků a fyziků. Tato diskuse se povede i s ohledem na plánované využití počítačem podporovaného testování při realizaci maturitní zkoušky (tzv. metoda CBT). Ve srovnání s katalogy požadavků platnými pro roky 2013 a 2014 upravují katalogy pro rok 2015 požadavky na vědomosti a dovednosti pro maturitní zkoušku odlišně. Rozsah vědomostí k maturitě pro rok 2015 najdete ZDE.
Zdroj: NICM