Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Vzdělávání v ČR

 

prac s mladezi 01 4-200x138V říjnu konají dny otevřených dveří KČD DAMU 16. a 19. 10. (www.damu.cz) a Fakulta stavební ČVUT 23. 10.(www.fsv.cvut.cz). Pokud se rozhodujete, na které vysoké škole studovat, rozhodně doporučujeme navštívit dny otevřených dveří na vybrané fakultě. Dozvíte se nejvíc informací o přijímacím řízení, prohlédnete si prostory školy, můžete zjistit hodně o vyučujících a také o studentech.
Číst dál: Dny otevřených dveří vysokých škol 2013 a 2014

 

vzdelani 02 10V prvních týdnech semestru už sis stačil oťuknout vyučující a zjistit, co od tebe vlastně budou chtít. Teď už jen zbývá nakoupit relevantní materiál. Semestr se na většině škol pomalu rozjel, už jsi zjistil, co se od tebe bude očekávat, a mimo jiné byla zadána literatura, bez které si ve zkouškovém období ani neškrtneš. Možná tě to teď nechává chladným a povýšeně nad sáhodlouhým seznamem mávneš rukou, ale koupi či jinému sehnání praktik nebo cvičebnic se asi nevyhneš. A kdy jindy nakoupit studijní materiály, když ne na začátku semestru?
Číst dál: Kde sehnat skripta a jiné učební materiály

vzdelani zahranici 03Nultý ročník je obecný pojem zahrnující všechny přípravné kurzy k přijímačkám, ale i k následnému studiu vybraného oboru na vysoké škole. Tato příprava se může odehrávat buď přímo na půdě školy, na niž by se chtěl účastník kurzu v budoucnu přihlásit, nebo v rámci některého z komerčních kurzů vzdělávacích agentur. Nabídka nultých ročníků je dnes opravdu široká. Ti, kdo neměli to štěstí a nedostali se na tu „svou“ vysokou hned, zpravidla stojí před nutným rozhodnutím, co dál. Mohou buď vše vsadit na další kola přijímacích řízení, která se mnohde konají ještě v září, nebo počkat, zda ještě do zahájení nového akademického roku nebudou akreditovány nějaké obory zcela nové. Pokud však ani čekání nepřinese kýžené řešení, pak už nezbývá, než se buď poohlédnout po zaměstnání, a nebo třeba po alternativních formách studia. Jednu z nich představují právě i nulté ročníky.
Číst dál: Nultý ročník - jedna z možností pro nepřijaté

mladezeu 02 3Od školního roku 2013/2014 zavádějí povinně základní školy druhý cizí jazyk, a to podle svých možností, nejpozději však od osmé třídy. ČR se tak řadí k více než polovině zemí EU, které mají povinnou výuku druhého cizího ve stejném věku dítěte, a podporují tak princip mnohojazyčnosti.

Číst dál: Zavedením druhého povinného cizího jazyka na ZŠ se zlepší jazyková vybavenost žáků

vzdelani zahranici 03Nedostali jste se na vysokou školu a nevíte, co podniknout v době do dalších přijímacích zkoušek? Možností pro vás může být příprava ke studiu na vysoké škole v tzv. nultém ročníku. Výhodné je navštěvovat nultý ročník na VŠ, kde byste rádi studovali, ale je potřeba si zjistit, jestli daná škola přípravu v nultém ročníku nabízí. Pokud ne, je možné takto studovat i u některé vzdělávací agentury. O tom, jaké výhody a nevýhody vám může přinést studium nultého ročníku, se dozvíte více v tomto článku: zde