Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Vzdělávání v ČR

maturitaI v tomto roce probíhá pilotní ověřování konání povinných přijímacích zkoušek na střední školy poskytující vzdělání zakončené maturitních zkouškou. V článku najdete všechny údaje k pokusnému ověřování povinných přijímacích zkoušek na střední školy, které pořádá CERMAT, a také informace o testech SCIO pro letošní rok.

Číst dál: CERMAT a SCIO přijímačky na střední školy 2016

prac s mladezi 01 4-200x138Poslanci 9. března 2016  schválili novelu školského zákona, která mimo jiné zavádí rok povinného předškolního vzdělávání a upravuje nárok na místo v mateřské škole. Dále určuje povinné zkoušky společné části maturity a nastavuje systém přijímacího řízení na střední školy s maturitou. Předkládaná novela školského zákona počítá od školního roku 2017/2018 s povinným rokem předškolního vzdělávání před zahájením povinné školní docházky.

Číst dál: Poslanci schválili novelu školského zákona

mladá holkaVe dnech od 15. do 19. února 2016 uspořádala Vysoká škola CEVRO Institut již šestý ročník oblíbeného vzdělávacího projektu, který studentům, zejména maturitních ročníků, umožnil vyzkoušet si zdarma na týden život studenta vysoké školy. Pro získání certifikátu o absolvování se museli studenti aktivně zúčastnit minimálně 24 hodin výuky, tj. 12 přednášek či seminářů a napsat závěrečnou esej z nabytých vědomostí.   Na výběr měli studenti přednášky z povinných kurzů zejména bakalářského studia i z celé řady volitelných předmětů. Letošního ročníku se zúčastnilo přes 50 studentů ze 40 středních škol z celé České republiky.

Číst dál: TZ: O vzdělávací projekt Na týden vysokoškolákem byl rekordní zájem

mladá holkaPlánujete jít na vysokou v Praze, ale nejste si jistí, na kterou? Veletrh pražských veřejných vysokých škol vám představí možnosti studia bakalářských i víceletých magisterských studijních programů. „Study in Prague – veletrh pražských veřejných vysokých škol“ se bude konat 14. ledna 2016 od 9 do 16:30 v prostorách Vysoké školy ekonomické v Praze na náměstí Winstona Churchilla 4 (Praha 3).

Z pražských vysokých veřejných škol se vám představí:

Číst dál: Study in Prague - veletrh pražských veřejných vysokých škol 2016

mladezeu 02 31. Základní informace ke studiu

Studium trvá tři roky a probíhá na Carnotově lyceu v Dijonu a na Lyceu Alphonse Daudeta v Nîmes. Vzdělávání odpovídá studiu na střední škole gymnaziálního typu a je zakončeno francouzskou státní maturitní zkouškou, jejíž součástí je i zkouška z českého jazyka a literatury. Výuka tohoto předmětu je pravidelně zajišťována českým lektorem, který zároveň vykonává funkci pedagogického dozoru pro české žáky. Po návratu do ČR je maturitní zkouška vykonaná na lyceích v Dijonu a v Nîmes uznána Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky(MŠMT) jako ekvivalentní maturitní zkoušce konané v České republice. Během školního roku (září-červen) jsou žáci/žákyně ubytováni/y v internátě lycea a stravují se ve školní jídelně (snídaně, obědy, večeře). Francouzská strana hradí většinu pobytových nákladů a poskytuje většinu učebních pomůcek. Rodiče českých žákyň v Lyceu Alphonse Daudeta v Nîmes přispívají na pobytové náklady, které zahrnují i kompletní pojištění nákladů na zdravotní a úrazovou péči, částkou 1.000,- EUR /školní rok. Rodiče žáků a žákyň v Carnotově lyceu v Dijonu přispívají na pobytové náklady částkou 500,- EUR /školní rok a kromě toho uzavírají pro své dítě u některé z českých pojišťoven pojištění pro případ nemoci, úrazu, repatriace a škody způsobené jiné osobě. MŠMT hradí cestu autobusem z Prahy do Dijonu resp. do Nîmes na začátku a na konci každého školního roku. Další příp. dopravu mezi Českou republikou a Francií v průběhu školního roku (školní prázdniny) hradí rodiče žáků.

Číst dál: Nabídka stipendií ke studiu na středních školách ve Francii