Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

Jak bude vypadat nové složení městské rady v Praze a kdo bude primátorem? Ani po čtvrtku není jasno. TOP 09 se sociálními demokraty dál jednají nad její novou podobou, žádná ze stran ale nechce ustoupit ze svých požadavků. V jednáních budou pokračovat zřejmě v pondělí.
 
odsvybuchAni během čtvrtečního vyjednávání nenašly pražská TOP 09 a ČSSD shodu na další spolupráci při vytváření nové rady hlavního města. Sociální demokraté označili jednání TOP 09 za silové, ta zase požadavky ČSSD jako "socialistický populismus". Vedení pražské ČSSD se sejde ještě o víkendu, další jednání budou zřejmě v pondělí. TOP 09 získala v pondělí od ČSSD seznam třiceti požadavků. "Některé návrhy sociální demokracie jsou naprosto nepřijatelná z hlediska řízení Prahy a naprosto odporují demokratickým principům, na kterých je TOP 09 a její politika založena," řekl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. Mezi nimi je například požadavek nezvyšovat jízdné v MHD. Cena MHD by se neměla zvyšovat skokově, ale inflaci je třeba do ní započítat, jinak může dopravní podnik skončit v insolvenci, řekl Vávra. "TOP 09 přistoupila k jednání z pozice síly," řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche. Zástupce ČSSD podle něj čtvrteční setkání utvrdilo v tom, že jednání spěje k dohodě TOP 09 s "kumpány z ODS". "TOP 09 nejde o hledání řešení a nechce nalézt kompromis. Když hlásala před volbami, že si chce vzít Prahu na triko, teď to vypadá, že si chce vzít na triko insolvenci dopravního podniku (DPP)," uvedl Poche. Právě financování a dluhy DPP byly oběma stranami označeny jako palčivé problémy hlavního města. Zástupci TOP 09 zároveň odmítli tvrzení socialistů o možném obnovení spojení s ODS. Uvnitř TOP 09 se mezitím uvažuje o tom, kdo obsadí post primátora po Bohuslavu Svobodovi. Nejpravděpodobnějšími kandidáty jsou předseda klubu zastupitelů Jiří Vávra a radní pro kulturu Václav Novotný. Možným kandidátem je i zastupitel Martin Dlouhý, který by podle vlastních slov nominaci neodmítl. Naopak případný primátorský řetěz už odmítli bývalý šéf ČNB a také někdejší kandidát na primátora Zdeněk Tůma a zastupující primátor Tomáš Hudeček..
 
O dalších jednání se rozhodne o víkendu
 
Kromě možného zdražování jízdného MHD strany nenašly shodu ani v tom, že TOP 09 bude konzultovat s ČSSD změny územního plánu, jak si přála sociální demokracie. To se týká například území Bubny-Zátory či Masarykova nádraží. "Nebyli ochotni ustoupit ani ze zrušení vypisování výběrových řízení bez uveřejnění," uvedl Poche. Právě snahu socialistů, aby v souvislosti s tunelem Blanka nebyla vypisována výběrová řízení bez uveřejnění, následně označil Vávra za hazard. Zároveň TOP 09 odmítla požadavek, aby v dozorčí radě dopravního podniku byly zastoupeny všechny zastupitelské kluby, tedy i KSČM. "S tím máme zcela zásadní problém, neexistuje v žádném případě legalizace vstupu komunistů do řízení Prahy tak, jak to provádí ČSSD v jednotlivých krajích. Tomu TOP 09 říká jednoznačné ne," řekl Vávra 
 
Pražská ČSSD žádá o přeregistraci sdružení na Praze 2. Členem je i kritik Dienstbier - čtěte ZDE
 
Pražská ODS: Nebudeme s TOP 09 jednat, dokud bude vyjednávat s ČSSD - čtěte ZDE
 
Jednání mezi TOP 09 a ČSSD úplně neskončila, další termín ale stanoven nebyl. O dalším postupu rozhodne vedení pražské ČSSD o víkendu nebo v pondělí ráno. Podle šéfa zastupitelského klubu Vávry by měla jednání pokračovat v pondělí. Pražská ODS v současné době nejedná s nikým. Zastupitelský klub i regionální rada rozhodly o přerušení vyjednávání o nové koalici se zástupci TOP 09, dokud ta neukončí vyjednávání s ČSSD. ODS se nelíbí podle ní nevýhodný návrh nové koaliční smlouvy, který jí TOP 09 předložila.
Zdroj: Ihned
 
 

starostoveods02 Nová radnice na Mariánském náměstí
 Primátorovy kompetence přebírá jeho dosavadní první náměstek Tomáš Hudeček V tajném hlasování Zastupitelstva hlavního města Prahy byli z pozice členů Rady hlavního města Prahy odvoláni tři zástupci ODS: primátor Bohuslav Svoboda, náměstek pro dopravu Josef Nosek a radní Aleksadra Udženija.Hlasování potvrdilo ve funkci radního Ivana Kabického a Radek Lohynský z ODS, kteří ale následně sami rezignovali. V tuto chvíli v Radě hlavního města Prahy zasedají jen zástupci TOP 09 a primátorovy kompetence přebírá Tomáš Hudeček, který až dosud byl prvním náměstkem primátora.

Zdroj. MHMP

související článek zde

Vedení pražské TOP 09 v pondělí večer vypovědělo koaliční smlouvu s ODS. Informoval o tom náměstek primátora Tomáš Hudeček. Důvodem jsou dlouhodobé neshody v koalici. "TOP 09 jde jen o moc, ne o věcná jednání. Je to vyděračství," reagoval za ODS primátor Bohuslav Svoboda. Ten však zřejmě svou funkci obhájí.
 
Pražský primátor Bohuslav Svoboda je chováním TOP 09 pobouřen, ale jednáním se nebrání.  Smlouvu TOP 09 vypověděla s okamžitou platností, tedy ke 20. květnu. Novou chce mít podle mluvčího Tomáše Kopečného uzavřenou do středy. Primárně se chce opět domluvit s ODS, už dříve však strana avizovala, že to nebude zadarmo.
 
mafieKrize pražské koalice v kostce
O možném vypovězení koaliční smlouvy mluví TOP 09 už několik týdnů. Naposledy ho zmínil právě náměstek Hudeček v neděli v České televizi. Vedení ODS v čele s primátorem Svobodou pak na jeho výroky reagovalo výzvou ke společnému jednání v úterý ráno. Zda se obě strany sejdou, není nyní zřejmé. Pražská koalice ODS a TOP 09 se dlouhou dobu potýká s vážnými problémy. Radní nejsou schopni najít shodu na klíčových otázkách, třeba ohledně financování Dopravního podniku nebo tunelového komplexu Blanka. Vedou kvůli tomu smírčí řízení. Občanští demokraté však informace o potížích v jednání mírnila. "V případě, že se do tohoto data (středy 22. května) nepodaří koaliční smlouvu s ODS uzavřít, má předsednictvo klubu zastupitelů TOP 09 pověření k jednání o nové smlouvě se všemi demokratickými stranami zastoupenými v Zastupitelstvu hlavního města Prahy," naznačil další možný postup mluvčí. Krok strana zdůvodnila dlouhodobým neřešením klíčových problémů, hlavně těch v gesci ODS. "Tento stav pražská TOP 09 považuje za nadále neudržitelný a bezprostředně ohrožující chod a budoucnost města," vysvětlil Kopečný.
 
Je to vyděračství, reagoval Svoboda
Pro TOP 09, která zvítězila v komunálních volbách, se tak nyní otevřel prostor pro další vyjednávání. Jednou z možností je právě uzavření nové koaliční smlouvy s ODS. V takovém případě by Svoboda zřejmě obhájil primátorský post, jelikož TOP 09 další spolupráci podmiňuje zejména přerozdělením kompetencí v radě, především co se týká dopravy, financí a majetku, které nyní řídí ODS.
"Tohle je diktát a vyděračství," komentoval výsledek jednání primátor. "TOP 09 nejde o věcná jednání. Chtějí se zmocnit všeho, splnit si své mocenské ambice. Doufám, že to budou voliči bedlivě sledovat," řekl pro iDNES.cz Svoboda. Dodal, že dosud od svého koaličního partnera nedostal žádné oficiální vyjádření. Primátor se přitom domnívá, že by spolu koaliční strany měly o problémech jednat mezi sebou a snažit se najít řešení a ne si dávat ultimáta přes média. Koalice podle něj normálně fungovala.
 
ČSSD je na spolupráci připravena
Následná jednání mohou vyústit také ve vládu s podporou části ODS či ČSSD, velkou koalici se sociálními demokraty nebo "duhovou" koalici s přeběhlíky. Sociální demokraté v minulosti několikrát zopakovali, že jsou ochotni s TOP 09 jednat. V pondělí to potvrdil i předseda klubu zastupitelů za ČSSD Miroslav Poche. "Usnesení zastupitelského klubu je takové, že mi dal mandát mluvit o všech možných variantách řešení situace na magistrátu," řekl. Mandát prý Poche dostal pouze pro jednání s TOP 09, nikoliv s ODS . 
 
"Nicméně my nic nenabízíme, ale čekáme, zda nás osloví," uvedl Poche.
 
Mluvčí Hradu Hana Burianová odpoledne dementovala, že by prezident Miloš Zeman již rozhodl o jmenování profesorů včetně Martina C. Putny. Zeman přitom přes den novinářům řekl, že důvody jeho rozhodnutí už zná ministr školství Petr Fiala.
 
vzdelani 02 10"K dnešnímu dni neexistuje žádné oficiální stanovisko prezidenta republiky, ve kterém by sděloval, koho bude či nebude jmenovat profesorem. Prezident republiky veřejně uvedl své výhrady k osobě pana Martina C. Putny," konstatovala kolem půl čtvrté odpoledne Burianová s tím, že jmenování profesorů proběhne 11. června. "Do té doby odmítáme jakékoliv spekulace o tom, koho prezident republiky jmenuje či nejmenuje profesorem na základě svého práva daného Ústavou ČR," doplnila mluvčí. Zeman však o několik hodin dříve novinářům tvrdil, že už o celé záležitosti rozhodl. "Důvody svého rozhodnutí jsem předem oznámil panu ministru školství. Řekl jsem mu, že nechci ponižovat pana Putnu tím, že bych tyto důvody uváděl veřejně. Pan Putna má svaté právo obrátit se na soud a bude mojí povinností uvést důvody, proč jsem učinil to, co jsem učinil," řekl prezident. Hana Burianová na otázku, zda nepopírá svým vyjádřením Zemanova slova, odpověděla: "Ranní slova pana prezidenta byla vyjádřením na osobu pana Putny. Jmenování profesorů proběhne 11. června."
Na váhání Zemana s podpisem pod titul profesora jako první upozornil deník MF DNES (více čtěte zde). Literární historik a pedagog Martin C. Putna přitom prošel složitým schvalovacím procesem své profesury. Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl proto žádá prezidenta o vysvětlení. "Musím předpokládat, že se tyto důvody (prezidenta Zemana, pozn. red.) týkají nějakého skutečně závažného morálního pochybení. V opačném případě by nešlo o nic jiného, než o naprosto nepřijatelný mocenský zásah do akademické obce a vnášení nejhorších aspektů politiky do sfér, kde mají rozhodovat čistě odborná hlediska," uvedl v podvečerním vyjádření Hampl s tím, že on sám o žádném etickém pochybení neví. Stejně jako Vědecká rada Univerzity Karlovy a pravděpodobně ani profesoři z univerzit v kalifornském Berkeley, německém Regensburgu a dánském Aarhusu. Hampl také odmítl některé teorie, proč Zeman váhá. "Musím kategoricky odmítnout spekulace o tom, že by hlediskem pro jmenování či nejmenování profesorem mohly snad být stanoviska k církevním restitucím, více či méně liberální názory či dokonce sexuální orientace," uvedl rektor. Ten stále věří, že Zeman svůj postoj zváží. Ministerstvo školství celou věc nechtělo komentovat. Zeman v pátek schytal kritiku od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky i rivala z prezidentské volby Karla Schwarzenberga. Právě toho Putna před volbami podpořil.
Švýcarský žalobce Michael Lauber v rozhovoru pro list Le Temps tvrdí, že od roku 2012 se značně proměnil přístup české strany k vyšetřování. Do té doby se prý Češi snažili švýcarskou práci co nejvíce zkomplikovat. Věří, že "nový vítr" by mohl procesu pomoci. Lepší spolupráci českých úřadů od začátku loňského roku ocenil švýcarský generální prokurátor Michael Lauber v souvislosti s procesem kolem Mostecké uhelné společnosti (MUS), který začne v pondělí ve švýcarském městě Bellinzona.
 
manisbarrebilanciaV rozhovoru, který ve středu přinesl švýcarský list Le Temps, Lauber naznačil, že případ patří k nejsložitějším, jaké švýcarská prokuratura kdy řešila. Na dotaz, zda je před zahájením procesu optimistou, Lauber řekl, že mezi "podáním obžaloby (v říjnu 2011) a dneškem se svět změnil". "Po politických změnách v České republice začátkem roku 2012 cítíme skutečnou vůli v celé věci pokročit, na rozdíl od přístupu Prahy během vyšetřování. Tento nový vítr by mohl během procesu pomoci," řekl Lauber.  List Le Temps uvedl, že naopak "do konce roku 2011 Česká republika dělala vše pro to, aby švýcarským vyšetřovatelům ztížila práci". Policisté začali stíhat bývalé manažery Mostecké uhelné a posílají jim obvinění. Vyšetřování se týká šesti českých a jednoho belgického exmanažera. Jeden z podezřelých, Luboš Měkota, je už ale dnes po smrti. Průtahy při vyšetřování kauzy MUS vedly k později staženým kárným žalobám na bývalého pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a další tři žalobce. ČR se chtěla dodatečně připojit k trestnímu řízení ve Švýcarsku, ale s odvoláním neuspěla.
Švýcaři váhali, zda věc vůbec vyšetřovat. Lauber připustil, že vzhledem k tomu, že jde o české občany, české doly a peníze, které přes Švýcarsko jen prošly, tak se v rámci interních debat na švýcarské prokuratuře ozývaly hlasy zpochybňující, zda by Švýcarsko mělo celou věc vyšetřovat. "Někteří se domnívali, že bude nutné toho nechat. Vzhledem k situaci v Praze v roce 2011 byla taková otázka na místě, ale nakonec padlo rozhodnutí žalobu podat," uvedl generální prokurátor. Bývalí uhlobaroni chtějí miliardy z Mostecké uhelné. Tykačovi známí se připojili k žalobě. "Pokud proces vyhrajeme, ukážeme, že Švýcarsko přebírá odpovědnost na mezinárodní úrovni a že bojujeme proti nepravostem, k nimž došlo na našem území," řekl Lauber. Připomněl také, že švýcarské úřady zablokovaly na švýcarských účtech v souvislosti s vyšetřováním kolem 660 milionů švýcarských franků (13,9 miliardy korun). Pokud by obžaloba ve všech bodech prohrála, tak by to nebylo ideální, připustil Lauber, protože "ve hře jsou miliony a museli by je zaplatit Švýcaři". Prokurátor zmiňoval náklady spojené s vyšetřováním a soudem. MUS bude školní případ. V souvislosti s tím, zda je proces kolem MUS nejsložitějším případem v historii švýcarské generální prokuratury, Lauber po dlouhém váhání řekl, že nemá rád superlativy. "Ale složitost celého případu nelze podceňovat. Na každý pád to bude pro prokuraturu opravdu školní případ," dodal. Na otázku, zda nemohla být švýcarská justice v této záležitosti zneužita, Lauber řekl, že "tady bylo velké riziko, které se při tomto druhu případů objevuje". Připustil v této souvislosti, že "vyšetřování určitě začalo rychle".
Číst dál: Švýcarský prokurátor o kauze Mostecké uhelné: Češi nám komplikovali práci, teď vane čerstvý vítr

Strana 20 z 38