Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

volbyPředvolební manipulace mediokracie se rozjíždějí naplno: Průzkumy veřejného mínění a „diskuse“ České televize budou opět jejich významným pilířem. Nevěřme jim. Věřme sobě! Koho volit? Otázka, která je v letošních nesmyslných předčasných volbách mnohem aktuálnější než kdykoliv v minulosti. Významná, možná převážná část voličů totiž ani zdaleka není rozhodnuta. Ideální „materiál“ pro mediální manipulátory. Vysoká míra nerozhodnutých má jednoduchou příčinu: Standardní politický systém je rozebrán na součástky.
Číst dál: Předvolební manipulace mediokracie

 

20130913181240 mrakodrapy-eu
Princip, na kterém byly založeny útoky z 11. září, už se v minulosti objevil tolikrát, že už bychom si mohli uvědomit jednu klíčovou skutečnost. Podobné události se jen zřídkakdy odehrály tak, jak byly posléze prezentovány veřejnosti. Bohužel je velké množství lidí dosud přesvědčeno o opaku a neváhá kvůli tomu souhlasit s omezením vlastní svobody. Ne, nebudu vás přesvědčovat o tom, že 11. září 2001 proběhlo jinak, než jak nám tvrdí mainstreamová média. Ti, kdo těmto médiím naivně věří, si stejně nikdy nepřipustí, že by na těch ,,hloupých konspiračních teoriích“ mohlo být něco pravdy, a ti, kdo mají otevřenou mysl, si patřičné informace dokáží najít sami. V tomto článku chci pouze poukázat na jednu zásadní skutečnost.
Číst dál: Ještě jednou 11. září 2001: V historii nic nového?

 

matrixpravoS účinností od 1. 1. 2014 dochází ke zrušení zákona o sdružování občanů (83/1990 Sb. „ZoSO“) a k přesunu právní úpravy občanských sdružení (resp. spolků) do nového občanského zákoníku (89/2012 Sb.; „NOZ“).[1] Cílem příspěvku je představit základní body „transformace“ a upozornit na nutnou míru participace občanských sdružení na tomto procesu.
 
Nové právní aranžmá
 
Dosavadní ZoSO vytváří občanským sdružením více než chatrný právní základ.[2] Chybí v něm nejenom podpůrná ustanovení pro jejich vnitřní organizaci, základní vymezení členských práv či zásady jejich správy, ale také ustanovení, která by zajišťovala alespoň minimální míru transparentnosti. Namísto běžného veřejného rejstříku (jako je např. obchodní rejstřík) jsou tak občanská sdružení zapisována do v podstatě obskurního seznamu občanských sdružení, ve kterém jsou veřejnosti k dispozici jen zcela minimální informace.[3] Celkově se tak občanská sdružení ocitají na hranici právního vakua, které výrazným způsobem snižuje právní jistotu všech osob, které se kolem nich pohybují.  NOZ se spolu s dalšími předpisy (zejm. zákonem o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob; „ZoVR“[4]) snaží tyto nedostatky napravit, což s sebou pochopitelně přináší i vyšší nároky na rozsah právní úpravy. Namísto dosavadních 22 paragrafů ZoSO tak bude nutné od 1. 1. 2014 hledat právní úpravu spolků mezi §§ 214 – 302 NOZ.[5] Doplňkově (tj. subsidiárně) bude navíc třeba využívat i obecná ustanovení o právnických osobách (§§ 118 – 209) a korporacích (§§ 210 – 213).[6] Systematika NOZ je totiž stavěna důsledně na principu od obecného ke konkrétnímu. V rámci spolkové části jsou tak uvedena pouze ta ustanovení, která je odlišují od institutů (z hlediska obecnosti) jim nadřazených. Pokud v ní tedy např. nelze nalézt ustanovení o výkonu funkce statutárního orgánu, je třeba aplikovat ustanovení o péči řádného hospodáře (§ 159) stanovené obecně pro všechny právnické osoby. 
Číst dál: TRANSFORMACE“ OBČANSKÝCH SDRUŽENÍ NA SPOLKY DLE NOVÉHO OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU

ZS FrycoviskaUž za pár dnů se mnoha předškolákům změní svět. Ne každý se však do první třídy těší a zdaleka ne všechny děti jsou na nové nároky a povinnosti zralé. S přípravou je důležité začít co nejdříve – ideálním pomocníkem jsou hravé publikace pro předškoláky plné naučných úkolů, doplňovaček a rébusů.

Číst dál: Učitelé očekávají od nových prvňáčků i základy čtení a psaní

zemanpeakeNa 59 schůzích končící sněmovny zaznívaly často neuvěřitelné výroky. Poslanci mluvili o fiskálním Matrixu, dlouhonohých slečnách i krysách, které se zachraňují přestupem na Titanic. Server IHNED.cz sestavil přehled nejvtipnějších výroků končící sněmovny.
 
Některé výroky poslanců už zlidověly. Například když Miroslav Kalousek děkuje poslanci Plocovi, že mu vysvětlil, "co je to ten rátink". Poslanci ale od roku 2010, kdy sněmovna vznikla, perlili vícekrát. Server IHNED.cz sestavil u příležitosti rozpuštění dolní komory přehled deseti nejvtipnějších výroků:
Číst dál: Krysy na Titanicu, dlouhonohé slečny a husy před posvícením. Nejlepší výroky končících poslanců

Strana 17 z 38