Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

obcansky zakonikObčanské sdružení Zdravé Letňany o.s. připravilo ve spolupráci s  pojišťovacím makléřem Ing. Bohuslavem Maškem z Letňan vybrané základní informace týkající se změn v pojištění od 1. 1. 2014.

Nejvýznamnější dopad je ve všech kategoriích pojištění odpovědnosti včetně „Povinné ručení“ z důvodu rozšířeného krytí nároků poškozených, které definuje nový občanský zákoník. 

Mezi hlavní důvody patří:

Paušální úhrady zásahu hasičů
• Pojišťovnám byla uložena nová povinnost hradit zásahy hasičů od 1. 9. 2013.
• V rámci paušální náhrady jsou hrazeny záchranářské a likvidační náklady (cena za ujeté km k nehodě, za
použitou techniku a materiál).
• Fixní hodinová sazba 5 600 Kč je stanovena za každou započatou hodinu zásahu.
Náklady pojišťoven seca 200 milionů
Odvod do fondů zábran škod
• Zákon ukládá pojišťovnám odvádět 3% z ročního přijatého pojistného z povinného ručení (POV) do fondu zábran škod (FZŠ) od 1. 1. 2014.
• Prostředky z FZŠ budou použity pro hasiče, integrovaný záchranný systém a na prevenci škod.

Obecné dopady do všech druhů škod
• Vyšší náhrady škod (ruší ceníkové odškodnění pozůstalých, nové individuální odškodňování bolesti a ztížení
společenského uplatnění, rozšíření spektra nároků, omezené možnosti uplatnění amortizace aj.).
• Riziko zvýšeného počtu soudních sporů (v případě neshody poškozeného s pojišťovnou bude rozhodovat soud).

Vy nemusíte platit víc!
Díky tvrdému konkurenčnímu boji pojišťoven existují možnosti,  jak i v této době ušetřit a zároveň být kvalitně pojištěn bez rizika doplácení pojistného při nedoložení bonusů při sjednání pojištění přes některé „srovnávače“. Pojištění je velmi individuální služba, kterou si klient nekupuje proto, aby platil pojistné, ale aby byl ochráněn v případě škody. V případě, že preferujete individuální řešení před dražšími „balíčky“, zkuste nezávazně kontaktovat pojišťovacího makléře, který vám poradí jak ušetřit na pojištění.

 Ing. Bohuslav Mašek
mobil: 604 564 612
mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Nezávislý pojišťovací makléř zapsaný v registru ČNB pod číslem201823PM

 

CestaDoPraveku jpg 500x500 q95Strany možné budoucí vlády - ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL - se v sobotu přiblížily ke konečné koaliční dohodě. "Shodu se nám dařilo najít mnohem rychleji, než jsme si předem mysleli. Takže mohu říci, že až na dvě otázky je v podstatě hotovo," oznámil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Přesto zůstávají sporné body: především daně (progresivní daň či sektorová daň pro banky nebo velké energetické firmy) a pak také zdravotnictví - ani otázka poplatků ještě není vyřešená. "Tady se nám zatím nepodařilo dosáhnout shody," přiznal Sobotka. Hýřil ovšem optimismem: "Teď si rozumíme mnohem lépe, než jsme si rozuměli před třemi týdny," říkal za souhlasného přikyvování předsedy poslanců za hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.
 
Debata o daních a zdravotnictví bude pokračovat
 
Zatímco ČSSD prosazuje své priority, které slibovala před volbami - tedy zavedení progresivního zdanění, zvýšení daní firmám a zavedení sektorové daně, hlavně pro banky, "aby bylo daňové zatížení rozloženo rovnoměrněji", jak v sobotu prohlásil Bohuslav Sobotka, hnutí ANO o tom zatím nechce ani slyšet. "V programové části musím bohužel konstatovat, že nedošlo ke shodě v daňových otázkách. Chceme dokázat koaličním partnerům, že lze ušetřit. Lépe vybírat daně," reagoval na to za ANO Jaroslav Faltýnek. U daní byl rozpor mezi ČSSD a ANO největší - a obě strany trochu paradoxně spoléhaly na podporu ze strany lidovců. Lidovci si pochvalovali, že se jim podařilo prosadit do smlouvy některé jejich daňové priority. "Zejména snížení daňové zátěže rodin," upřesnil za KDU-ČSL její 1. místopředseda Marian Jurečka. Stejně tak se strany vznikající koalice ještě zcela neshodly na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Shoda panuje ve zrušení poplatku za ambulantní péči a v lékárnách, stejně tak na tom, že naopak zůstane poplatek za záchrannou službu. Sporný je poplatek za den v nemocnici - jeho zrušení naráží na požadavek, že by se výpadek peněz nějak musel nemocnicím kompenzovat.
 
Lidovci prosadili svoji "pojistku"
 
KDU se podařilo do textu prosadit pojistku proti přehlasování: vládní návrh označený za "koaliční" by musela schválit většina přítomných ministrů za všechny tři strany. "Vláda rozhoduje většinou, s tím se nedá nic dělat," dodal ale Bohuslav Sobotka a Jaroslav Faltýnek za ANO doplnil, že tato "pojistka" se proto bude vztahovat jen na klíčová vládní rozhodnutí. Vládní křesla si ani v sobotu strany nedělily, předseda ČSSD upřesnil, že to udělají po návratu Pavla Bělobrádka, který je na studijním pobytu v USA. Faktem ale je, že i tady je zatím rozpor, který se Sobotka sice snažil bagatelizovat, jehož řešení ale může rozhodnout, zda lidovci vůbec do připravované vlády vstoupí: KDU se totiž nelíbí, že by jim ČSSD a ANO chtěly přenechat jen dvě místa v kabinetu.
 
Lustrace opět na tapetě
 
TadyImpulsovi jpg 500x500 q95Do koaličního jednání ale zasáhla i debata o lustracích. Podle informací Aktuálně.cz to byli křesťanští demokraté, kteří toto téma nastolili. "Za nás je věc jednoznačná: klub KDU-ČSL rozhodně nepodpoří komunistický návrh na zrušení lustračního zákona," řekl po jednání Marian Jurečka. "Toto není téma, které by měla řešit koaliční smlouva," odsunul problém Bohuslav Sobotka a Jaroslav Faltýnek prohlásil: "To není naše téma, nebylo to naše téma." Právě otázka lustračního osvědčení ale byla spojována s Andrejem Babišem, který spis o spolupráci s StB označuje za zfalšovaný. Prezident Miloš Zeman v pátek prohlásil, že pokud do konce roku projde ve Sněmovně návrh nového služebního zákona alespoň v prvém čtení, neměl by problém jmenovat Babiše i ministrem financí.
 
Problém lustrací (každý člen vlády dosud měl mít negativní lustrační osvědčení) by tak vznikající vládu už neohrožoval.
 
Koaliční smlouva - program a zásady spolupráce - by se měla doladit začátkem příštího týdne.
 
Koláže: ateo.cz

 

TadyImpulsovi jpg 500x500 q95

 

Zbytek týdne strávíme intenzivním jednání, shodli se koaliční vyjednavači ČSSD, hnutí ANO 2011 a KDU-ČSL. Jinak se vyjednavači domluvili zhruba jen na tom, že státní rozpočet by bylo dobré schválit do konce roku a že by bylo dobré prosadit i zákon o státní službě, respektive jeho novelu. Tím ale shoda na podstatných věcech prakticky končí. "Hodnotíme to jako kloudnou debatu, i když bez zásadních konkrétních výsledků," shrnul pondělní jednání předseda ANO Andrej Babiš. "Teď už budeme jednat opravdu intenzivně," prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ohledně rozpočtu se všechny strany možné koalice dohodly, že už při projednávání rozpočtu ve Sněmovně budou hledat rezervy.
Číst dál: Budeme dál jednat! Podstatné věci koalice nevyřešila

mladezeu 02 3Předseda vlády Jiří Rusnok přijal ve čtvrtek 28. listopadu dopoledne v Hrzánském paláci premiéra Slovenské republiky Roberta Fica. Schůzka se uskutečnila u příležitosti podepsání Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů o vzdělání vydávaných v České republice a ve Slovenské republice. Nově podepsaná smlouva má nahradit Dohodu mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů o vzdělání vydávaných v České republice a ve Slovenské republice (dále jen „Dohoda“), která byla publikována ve Sbírce mezinárodních smluv pod č. 33/2001 Sb. a je stále platná.

Číst dál: Premiéři ČR a SR podepsali smlouvu o uznání vzdělání
MHD kdy-mi-to-jede-475Stávající webová aplikace „Zastávková tabla PID“ byla rozšířena a přizpůsobena pro chytré telefony a tablety. Nové grafické pojetí a intuitivní vyhledávání konkrétní zastávky umožní zjistit snadno a rychle aktuální odjezdy z jakékoli zastávky Pražské integrované dopravy. Kdy mi to jede? Nová dopravní aplikace ukáže odjezdy z kterékoliv zastávky v mobilu
Číst dál: Kdy mi to jede? Nová dopravní aplikace ukáže odjezdy z kterékoliv zastávky v mobilu

Strana 14 z 38