Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

 

Ve čtvrtek sice představitelé dvanácti svazů uslyší od ministra školství Josefa Dobeše (VV) dobrou zprávu, že k jejich členům letos doputuje 270 milionů korun, ale nejde o žádné pravidlo. Peníze navíc půjdou Dobešovými Drobil_1slovy"jen klukům v trenýrkách, rozhodně ne na platy funkcionářů". Dobeš zároveň chystá pro vládu koncepční materiál, v němž by měl představit nový systém financování sportu. V něm možná využije nápad svých stranických kolegů. "Pokud zůstane reklama ve vysílání České televize, mělo by 40 procent z ní putovat do nového fondu na rozvoj mládežnického sportu," uvedl poslanec véčkařů Petr Skokan v souvislosti s návrhem senátorů za ODS na změnu zákona o České televizi. Podle nich by reklama měla v ČT zůstat i po letošním 11. listopadu, kdy skončí digitalizace, a výnos z ní jít do kultury. Prozatím zhruba půlmiliardový roční reklamní zisk putuje do Státního fondu České republiky pro rozvoj kinematografie, na účet Českého telekomunikačního úřadu pro přechod z analogového na digitální vysílání a na speciální konto ČT k digitalizaci jejího archivu.
Ředitelé TV Nova a Prima ovšem připomněli, že se jejich stanice do digitalizace zapojily na základě dohody, že po jejím dokončení reklama v ČT nebude. Porušení slibu by mohlo přinést arbitráže.

Zdroj: Deníky Bohemia Moravia, Autor: kp, s. 14

 

Brta_1Zástupce ředitele chomutovské správy Ředitelství silnic a dálnic Tomáš Hofmann jezdil neoprávněně novou Octavií RS. Nájem za vůz platil státní podnik, i když na něj neměl smlouvu. Ministr dopravy Vít Bárta chce proto podat na vrchním státním zastupitelství trestní oznámení pro porušování povinností při správě cizího majetku.  

 

 
Ministerstvo dopravy a ŘSD začaly detailněji rozkrývat, co se děje v pobočkách stavitelů silnic v jednotlivých krajích. Jízda v nejsilnější octavii, na kterou nemá zástupce ŘSD nárok, je zatím prvním výstupem. "Jsme teprve na začátku, ale některá zjištění ukazují hodně závažná provinění," řekl náměstek ministra dopravy Radek Šmerda.Do chomutovského ŘSD zavítal tento týden mimořádný tým z centrály, který řešil právě vozový park tamějšího vedení. Audit zjistil, že Hofmann jezdil ve voze patřícím leasingové společnosti, nájem vozidla platila stavební společnost Skanska, která přitom patří k dodavatelům části úseku silnice R7 za více než dvě miliardy korun.Na ŘSD to není neobvyklá praxe, podle interní směrnice vydané už v roce 2003 musí stavební firmy dodat ředitelství současně i po dobu výstavby auto pro technický dozor. Hofmann ale žádným technickým dozorem není – působí jako ředitel pro výstavbu, na starosti tak má například změny rozpočtů jednotlivých staveb, což bývá častý způsob, jak ze státních peněz prostavět více, než se vysoutěžilo.Auto poskytli, ale ne zadarmo. Skanska sice auto manažerovi platí, ale od ŘSD nakonec peníze přeci jen získá zpět. Zatímco stavební firma platí za octavii leasingové společnosti 13 tisíc měsíčně, na ŘSD posílá faktury za provoz auta ve výši 20 tisíc. "Platíme ale i pojištění vozu a benzin," vysvětlila mluvčí Skansky Lucie Nováková. Na užívání auta přitom neexistuje smlouva a státní podnik platí soukromé firmě jen na základě vystavených faktur. Číst dál: Bárta podá trestní oznámení na stavitele dálnic kvůli autu

Nejenom rezignující ministr Pavel Drobil (ODS), ale i sám premiér Petr Nečas (ODS) by mohl mít oplétačky se zákonem v souvislosti s údajnou korupční kauzou při výběrových řízeních na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Myslí si to hned tři z pěti Právem oslovených právníků, podle kterých Nečas zřejmě nesplnil zákonem danou povinnost neprodleně informovat o podezření ze spáchání trestného činu orgány činné v trestním řízení, tedy policii či státní zastupitelství.

Číst dál: Premiér Petr Nečas (ODS) by mohl mít oplétačky se zákonem v souvislosti s údajnou korupční kauzou

Strana 38 z 38