Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

Ministr obrany Alexandra Vondru (ODS) prožívá horké chvíle. Během středečního večerního jednání koaličních špiček chtěly TOP 09 a VV podat návrh, aby se kvůli kauze Promopro vzdal vládní funkce. Ani po několika hodinách jednání se koalice nedobrala výsledku a jednání odložila na čtvrtek. Právu to sdělil zdroj z koalice. Koalice měla původně jednat o zdravotnické reformě, v devět hodin večer ale přišla řeč  i Vondrovu kauzu. O ministrovi se tak ODS, TOP 09 a VV bavily zhruba dvě hodiny.Kauza se týká předražených smluv, které s firmou Promopro byly uzavřeny v souvislosti s českým předsednictvím EU. Vicepremiérem pro evropskou problematiku byl v době předsednictví právě nynější ministr Vondra, který ale odpovědnost odmítá."Bylo by ideální, kdyby si to ODS vyřešila sama, ale Vondrův odchod by byl samozřejmě nejlepší řešení," řekl vlivný člen jedné z menších koaličních stran před jednáním koaličních partnerů.

Číst dál: TOP 09 a VV se pokoušejí svrhnout Vondru, koalice debatu odložila

 

Názor předsedy klubu VV Letňany.

Dnes jsem dostal níže uvedený e-mail pana Lněničky,  který mě zaujal a proto ho dávám na webovou stránku.  Rovněž bych rád připomenul, že nové lékárničky koupilo i Ministerstvo obrany a světe div se za částku,  která je téměř pěti násovek běžné prodejní ceny.   A tak si naši vojáci podle pana Lněničky nejenom koupili blbost, ale dle mne  ještě pěkně předraženou.

Olaf Deutsch

Krutá pravda o nutnosti tzv. nových autolékárniček.

 

Protože  záchranáře přímo učím, něco bych vám všem rád sdělil. V Česku je cca  4,3 milionů registrovaných automobilů. Takže při ceně řekněme kolem 250 Kč za jednu autolékárnu jde o obchod zhruba za miliardu.  Takže evidentně musel mít někdo mohutný zájem. Nicméně si asi sbor  zákonodárců   jaksi nevšiml, že od loňského roku platí v EU zcela  nová závazná  pravidla pro neodkladnou resuscitaci. V nich se  výslovně  nedoporučuje dýchání z úst do úst. Většinou totiž jen zdržuje a  má  nebezpečné vedlejší efekty. Především většina vdechovaného  vzduchu  jde do žaludku  a chudák postižený se potom dosti často  pozvrací s rizikem vdechnutí  zvratků. Je totiž  takzvaně  "předýchán". Neškolený záchrance totiž do postiženého
 povětšinou funí  jako do nafukovací matrace. To někdy vede až k velmi  nebezpečnému otoku  mozku postiženého .  Proto se umělé dýchání v té či oné formě  doporučuje pouze školeným týmům záchranářů.  Primární je  masáž srdce. Tečka. Minimálně první čtyři minuty je vždy nejdůležitější  masáž - na dýchání raději zapomeňte.  Pokud si totiž vezmete resuscitační  roušku s ventilem z lékárny,  nasadíte si jí moc těsně a zkusíte dýchat,  pocítíte minimálně i  jako  zcela zdraví lidé silný diskomfort.  Pokud máte nějaké dechové  obtíže, začnete se sám  dusit. Přesto  je tato hloupost u nás povinná. Nové autolékárny a přiložené návody  jdou tedy zcela proti posledním předpisům Evropské resuscitační> rady a nejsou momentálně ničím jiným, než jen zdrojem velmi dobrého  kšeftu a buzerace občanů! Co tedy všechny automobilisty stejně a  logicky v dohledné době čeká znovu? Další nové autolékárničky s  jiným  návodem a obsahem! Což bude samosebou dalším skvělým kšeftem pro příslušné podnikatelské kruhy většinou velmi blízkých některým  vlivným  zákonodárcům a politikům.  A ty občane blbečku jen drž hubu a  znovu a znovu plať! Pošlete  proto všem a dál i svým zastupitelům.

 P.S. Tyto nové předpisy v češtině je možné prosím kdykoliv > zhlédnout
 např. na web stránkách
 Pražské záchranné služby.
 Miloslav Lněnička
 Horní Újezd 4
 57001 Litomyšl

22. ledna 2011  22:23
Ministerstvo vnitra podá nejméně dvě trestní oznámení kvůli výsledkům auditu hospodaření. Určitě dostane policie na stůl případy nevýhodného praní policejních uniforem a nákupu masa do služebních prodejen i kuchyní. Další podezření jsou ale v šetření.   "Jsou tu i další případy, které nyní zkoumají naši právníci. U těch se uvidí, zda z nich vzejdou také trestní oznámení, nebo skončí formou kázeňského či finančního potrestání," řekl iDNES.cz mluvčí resortu Pavel Novák.Audit zkoumal hospodaření hasičského záchranného sboru, policejního prezidia a Zprávy služeb ministerstva, které spravuje miliardový majetek resortu.Auditoři tak například zjistili, že v době, kdy byl ministrem vnitra Ivan Langer, získal zakázku na praní policejních uniforem bez výběrového řízení jeho známý, podnikatel Tomáš Paclík. Za necelé tři roky tak získal čtyřiapadesát milionů korun. Uniformy se navíc praly v objektu, který Paclíkovi podezřele levně pronajalo samo ministerstvo.Auditoři také odhalili, že zakázky na dodávku potravin pro zaměstnance resortu měli společnost Pegas a výrobce uzenin Miloš Křeček - KK získat bez řádného tendru a navíc za podmínek nevýhodných pro vnitro.Po výsledcích auditu se ministerstvo obrátilo na kontrolované složky a požádalo je o vyjádření a vysvětlení nalezených chyb. Tyto reakce už úředníci dostali. Například hasiči, u kterých auditoři také nalezli hospodářská pochybení, údajně tvrdí, že potřebná dokumentace vysvětlující jejich postup existuje, jen ji auditoři neměli k dispozici. Ekonomové zase musí přesně vyčíslit škodu, která mohla chybami vzniknout."Oznámení lze očekávat v horizontu dnů, po krátkém došetření. Čekáme také na přesnou kalkulaci," řekl iDNES.cz Johnův náměstek Michal Moroz.Audit zjistil, že ve všech sledovaných organizacích ministerstva vnitra byly v řadě případů větší veřejné zakázky účelově děleny na zakázky malého rozsahu. Obcházel se tak zákon o zadávání veřejných zakázek.


Zdroj: idnes.cz

Klíčový muž Věcí veřejných a bývalý majitel bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta opět popřel, že ABL v roce 2007 na zakázku sledovala politiky ODS v Praze 11. "ABL nepřijala politickou objednávku na diskreditaci politiků," řekl Bárta s tím, že neuvažuje o rezignaci. Přiznal, že si ABL prověřovala Prahu 11 jako klienta a její tehdejší i bývalé vedení.  Materiály, které MF DNES o sledování agenturou ABL zveřejnila, se podle ministra dopravy v archivu agentury nepodařilo dohledat. "Nejsou a nebyly to dokumenty ABL," tvrdí Bárta. Digitální stopu v dokumentech nepovažuje za důkaz, s odkazem na posudek znalce uvedl, že ji lze upravit. Pavel Pertlíček, který měl podle dokumentů sledování na starost, nebyl podle Bárty nikdy zaměstnancem ABL, ale spolupracoval s ní. "Nebyl hlavním detektivem společnosti. Spolupracoval s námi například na ochraně Českého slavíka a na pořadatelských aktivitách," uvedl Bárta. Brta_1Připustil ale, že Pertlíček měl jako subdodavatel ABL oprávnění využívat firemní e-mail.

Ohlasy
ODS není s Bártovým vystoupením spokojená. "Chybělo mi vysvětlení, že pan Pertlíček sledoval politiky. Pan ministr Bárta by měl celou kauzu podrobně vysvětlit premiéru Nečasovi," řekl v ČT místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Pokud měla tisková konference vyvrátit informace o sledování politiků bezpečnostní agenturou, stal se pravý opak. ... Čestnému slovu ministra Bárty se již nedá věřit. Nejprve dával čestné slovo premiérovi, posléze celé české veřejnosti. Protože však není schopen závažná obvinění dostatečně vysvětlit, měl by neprodleně odstoupit z ministerského křesla," vyzval Bártu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. "To, co Bárta popisoval, mi připomíná nějakou soukromou zpravodajskou službu, to je něco nepřípustného, je potřeba přijmout zákon o bezpečnostních agenturách, v současnosti na ně nikdo nedohlíží," uvedl poslanec a předseda branně-bezpečnostního výboru Sněmovny František Bublan (ČSSD).V blogu na iDNES.cz se ke kauze vyjadřuje také Dalibor Mlejnský z ODS, starosta Prahy 11, kde se mělo sledování politiků odehrávat. "To, co jsme zveřejnili, falza nejsou," reagoval na Bártovo vystoupení na tiskové konferenci zástupce šéfredaktora MF DNES Jiří Kubík. Na Bártových slovech ho překvapilo jeho přiznání, jak podle něj agentura fungovala - tedy třeba to, že dodavatel prací pro ABL mohl běžně využívat loga firmy či její služební mail."Dělali řízené provokace členů radnice," přiznává teď ministr Na čem podle Bárty ABL s radnicí Prahy 11 spolupracovala, bylo prověřování podnětů z protikorupční linky o možném korupčním jednání některých lidí. Předtím, než firma začala s radnicí spolupracovat, prověřila si ji s Bártovým vědomím jako možného budoucího klienta. "Mohu jednoznačně potvrdit, že jsem věděl o tom, že chci, aby se prověřilo a zanalyzovalo, zda společnost ABL si může dovolit spojit své jméno s Prahou 11. Jestli bývalé i tehdejší vedení Prahy 11 je v pozici klienta, kterého si můžeme dovolit vzít jako klienta seriózního," uvedl ministr dopravy. Kromě prověřování podnětů občanů z protikorupční linky dělala podle Bárty ABL i "testy integrity". "To znamená řízené provokace členů radnice s cílem ověřování protikorupčních podnětů," vysvětloval ministr na mimořádné konferenci v kavárně v centru Prahy. Svůj pohled na dění na Praze 11 před čtyřmi lety prezentoval také v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Řekl, že politiky nesledovala ABL, kterou tehdy spoluvlastnil, ale že se tato věc týká jednoho ze "subdodavatelů" detektivní agentury. "Jako zaměstnanec ABL jsem za tři roky vydělal 30 milionů"

Číst dál: Bárta promluvil: ABL si prověřovala Prahu 11, její tehdejší i minulé vedení 22. ledna 2011

NjOHN_1ovým policejním prezidentem se stane náměstek ministra vnitra Viktor Čech. Alespoň to tak tipuje Johnův předchůdce Ivan Langer (ODS), podle kterého vše k tomuto výsledku směřuje.„Podle mě už je vše ložené, celé je to jen hra a pan ministr má vybraného člověka, který se po zádech jiného člověka vyšplhal nahoru, potom mu pozvracel hlavu, utekl k panu Johnovi na ministerstvo a teď se bude chtít asi potřetí do policie vrátit,“ řekl exministr v neděli na Frekvenci 1 a dodal: „Je to pan Viktor Čech.“Ministra Radka Johna (VV) označil za „komického, ani mnohdy neví, co říká“.Čech byl náměstkem pro kriminální policii za policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Po vzájemných sporech odešel do civilu. John ho vzápětí jmenoval svým náměstkem.

Dochází k politizaci policie, tvrdí Langer. Langer ve shodě s premiérem Petrem Nečasem v neděli označil Johnovu komisi pro výběr policejního prezidenta za kočkopsa. Podle něj tento postup odporuje zákonu. „Sledujeme největší politizaci policie za poslední dobu,“ tvrdí Langer. Podle svých slov dokáže odhadnout i celé pětičlenné složení budoucího policejního vedení. Jména ale neřekl. Johnovi mnoho času ve funkci Langer nedává. „Už se voda v kotli vaří,“ prohlásil. Tento příměr použil v narážce na to, že je označován za satanáše, který všechno ze zákulisí řídí. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v neděli v ČT uvedl, že výběr policejního šéfa záleží na ministrovi vnitra, který svůj návrh předloží premiérovi. Jméno prý může vybrat s pomocí komise stejně jako po poradě se svými náměstky či tak, že „dá jména do jedné nádoby a slepý chlapec jedno vytáhne“.

Zdroj: novinky.cz

Strana 37 z 38