Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

John_a_KlasnovaPo tříhodinovém jednání dospěla Rada a Poslanecký klub VV k následujícímu usnesení: Rada VV rozhodla o vyloučení J.Škárky z VV z důvodu porušení etického kodexu a poškozování strany. Zároveň Poslanecký klub VV přijal usnesení o tom, že J.Škárka pozbývá členství v klubu. Jednání klubu pak bylo přerušeno a bude pokračovat v původně plánovaném termínu ve čtvrtek a v pátek.

Radek John
předseda VV

 

Prohlášení Radky Johna ke kauze Škárka: zde

Další články: zde

 

 

"Trestní oznámení jsem sice ještě poslat nestihl, ale policie začala konat na základě informací z médií sama ze své iniciativy," prohlásil ministr vnitra a předseda VV Radek John. "Takže se nic nezmešká," dodal.

John v pondělí oznámil, že se chystá podat kvůli pomluvě trestní oznámení "na neznámého pachatele", nikoliv jmenovitě na Jaroslava Škárku. Škárka aféru rozpoutal tím, že před redaktorkou Respektu hovořil o "černých" sponzorech strany nebo o tom, že on sám dostával desítky tisíc korun měsíčně za své mlčení. Později tvrdil, že šlo pouze o mystifikaci, protože si všiml, že ho novinářka tajně nahrává. Hlavní aktér kauzy však nebyl celé úterý k zastižení. Poslanec Michal Babák s ním přitom chtěl mluvit kvůli tvrzením, že právě on a poslanec Radim Vysloužil mu nosili peníze v obálce. Nedovolal se mu ani předseda John.

 

"Pan Škárka je vypnutý a nezvěstný," prohlásil doslova předseda VV.  Škárka musí odejít, míní někteří poslanci VV Právě v úterý se měl Jaroslav Škárka vrátit z Kazachstánu a Michal Babák i Radim Vysloužil říkali, že se s ním chtějí okamžitě sejít. Někteří poslanci VV chtějí okamžitý Škárkův ochod z čela strany
Radek John zatím stále trvá na tom, že by si měl aféru vyříkat nejdříve poslanecký klub VV, a to na výjezdním zasedání ve čtvrtek a v pátek. "Rozhodli jsme se, že by nám měl vysvětlit svůj způsob komunikace," říká John. Z nitra poslaneckého klubu ale zní i radikálnější hlasy.

"Myslím, že by měl Škárka okamžitě opustit post místopředsedy strany, a pak se budeme bavit o tom, zda by vůbec neměl vystoupit z klubu," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců.

Poslanec Michal Babák se v souvislosti se Škárkovými výroky opřel do koaličního partnera VV - občanských demokratů. Za celou záležitostí podle nej může být vliv plzeňského podnikatele a člena výkonné rady ODS Romana Jurečka. Ten označil Babákův výrok za "naprosto scestný". Senátoři ODS na Babákovy spekulace reagovali rázným prohlášením a žádají omluvu. "Jde o nehorázný a ničím nepodložený útok na koaličního partnera, který má bezpochyby zastřít pouze trapné, vyděračské a korupční praktiky uvnitř Věcí veřejných," uvedl předseda senátorského klubu Richard Svoboda.

zdroj:  aktuálně.centrum.cz

 

 

 


 

 

 

John_2Z důvodu mystifikace poslance Věcí veřejných Jaroslava Škárky, která ovšem obsahovala závažná obvinění, podávám trestní oznámení na neznámého pachatele. Jedinou možností, jak čelit této kauze a této mystifikaci, je nechat ji řádně vyšetřit orgány činnými v trestním řízení.

další článek : zde

 

 

  

Radek John

předseda strany VV

Přestože poslanec Jaroslav Škárka označil svůj výrok, že ministr dopravy Vít Bárta si penězi kupoval loajalitu některých zákonodárců Věcí veřejných, za mystifikaci, podle véček již stranu poškodil. Místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová označila Škárkova slova za vysvětlení hodné fiktivního kazašského reportéra Borata Sagdyjeva. „Jeho slovům nerozumím, považuji je za nesmyslná a očekávám od něj osobní vysvětlení. Vzhledem k tomu, že je teď v Kazachstánu jako Borat, tak si holt musíme počkat na to, až se vrátí. Třeba jako Borat přijde s nějakými méně absurdními vysvětleními,“ řekla Právu Klasnová. Škárka byl až do pondělka v středoasijské zemi jako pozorovatel místních voleb za OBSE.

Podle Klasnové VV takové výroky „silně poškozují“. „Nevím, jestli chtěl být jen zajímavý v médiích,“ podotkla. Na dotaz, zda kauza může mít dopad na Škárkovo další působeni ve VV, Klasnová uvedla, že je sice třeba zvažovat jednotu poslaneckého klubu, na druhou stranu existují určité meze.

„Chci, abychom zůstali jednotní a udělám pro to maximum. Pokud ale podle mého názoru někdo dlouhodobě poškozuje stranu a sám necítí loajalitu, tak si nedovedu představit, že sedíme u jednoho stolu, podáváme si ruce, říkáme si, jak se máme rádi, a pak se člověk otočí a vše je jinak,“ řekla.

Číst dál: Kateřina Klasnová označila Škárkova slova za vysvětlení hodné fiktivního kazašského reportéra...

 

 Na skrytý mikrofon jste prohlásil, že dostáváte peníze za loajalitu od ministra dopravy Víta Bárty. V neděli jste to popřel a prohlásil, že šlo o mystifikaci. Proč jste k takovému kroku přistoupil? Nečekal jste, co takový výrok může rozpoutat? Všiml jsem si toho, že mě redaktorka nahrává a nebylo to poprvé. Vymyslel jsem si to, bylo to postavené jako velká fabulace a mystifikace. Jestli to byla úplně správná forma, to teď neumím úplně posoudit. Myslel jsem si, že to budou všichni chápat tak, že je to opravdu taková mystifikace, že tomu nikdo nemůže věřit a že se o tom ani nebude psát. Rozhodně ale není pravda, že bych byl panem Bártou kupovaný. Zatím jsem ale neviděl vydání Respektu, takže nevím, co v něm je, či není.  Už jste o celé věci mluvil s Bártou? Ne, jsem stále v zahraničí a vracím se v pondělí večer.  Proč jste si při vaší mystifikaci zrovna vybral Bártu?  Byl to okamžitý nápad.  O možné existenci nahrávky zachycující vaše slova se mezi poslanci VV mluvilo již v pátek. Týž den jste mi řekl, že nevíte o žádném záznamu. Nyní o nahrávkách víte. Tomu nerozumím...
Asi jsem nepochopil úplně správně vaši páteční otázku. To je jediné možné. Netušil jsem, jaké záznamy myslíte, nebo o co jde. Spíš jsem to pochopil jako mezi členy ve VV. Nevěděl jsem, o co se jedná. Na skrytý mikrofon jste také řekl, že někteří sponzoři VV nejsou skuteční sponzoři a že o tom víte...
Není to pravda. Financování VV je v pořádku. Budete o tom mluvit na klubu? Myslím, že se to na klubu probere. Určitě to vysvětlím.

Jan

zdroj:  novinky.cz

 

Další článek: zde

Strana 36 z 38