Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

13. července 2012  8:58
TOP 09 se rozhodla, že zatím nebude nominovat jiného kandidáta na pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny místo exministryně obrany Vlasty Parkanové. Na klubu sice padlo jméno poslance Jiřího Olivy, ale TOP 09 podle šéfa poslanců Petra Gazdíka sází na to, že se Parkanová očistí a vrátí se do své pozice.

Zvětšit fotografiiVlasta Parkanová se vzdává funkce místopředkyně Sněmovny. (11. července 2012) | foto:  David Neff, MF DNES

"Věříme, že se to do září vyřeší a paní Parkanová se do funkce bude moci vrátit," řekl iDNES.cz Gazdík. V opačném případě podle něj čeká stranu jednání s koaličními partnery a dalšími stranami ve Sněmovně. "Ano, nebudu zapírat, že jedno ze jmen, které na klubu padlo, je Jiří Oliva," uvedl Gazdík.

"Zatím ale návrh nebude předložen," potvrdila iDNES.cz místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Vedení Sněmovny je nyní pouze dvoučlenné - kromě předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové je v něm ještě místopředseda Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Parkanová rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny bezprostředně poté, co ji poslanci na žádost policie vydali k trestnímu stíhání kvůli okolnostem nákupu letounů CASA pro českou armádu. Podle policie přitom státu vznikla škoda 658 milionů korun (více o hlasování poslanců najdete zde).
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/novym-mistopredsedou-snemovny-ma-byt-dxm-/domaci.aspx?c=A120713_062259_domaci_kop

Pracovní skupina ze starostů obcí západně a východně od Prahy chce požádat vládu, aby posvětila systémové řešení, které by umožnilo stavět nové školy za pomoci evropských dotací. Podle poslankyně a členky sněmovního školského výboru Jany Drastichové by navíc bylo dobré, kdyby za tyto prostředky šlo školy nejen stavět, ale i rekonstruovat. To by totiž přivítaly všechny regiony v republice.


Skupina starostů z příměstských oblastí Prahy podepsala dopis premiérovi, kde ho žádají, aby vláda vyjednala s Evropskou unií možnost, aby miliardy ze strukturálních fondů mohly putovat na stavbu základních škol, kterých je tady v souvislosti s množstvím dětí kritický nedostatek. Vedla je k tomu skutečnost, že se obce, které tvoří zhruba dvaceti kilometrový prstenec kolem Prahy, rozrostly v posledních letech o tisíce obyvatel, ale školy tu nepřibyly téměř žádné a ty staré svoji kapacitou nestačí. Kvůli tomu hrozí východně i západně od hlavního města kolaps základního školství. Touto otázkou se zabývá i poslankyně VV Jana Drastichová, členka sněmovní školského výboru. „Řada škol v příměstských oblastech Prahy to řeší tak, že mění kabinety učitelů a různé vedlejší prostory nebo půdy na kmenové učebny,“ popisuje poslankyně.
Podle předsedy středočeské krajské rady VV Zdeňka Půlpána za to svým způsobem může i živelná urbanizace a parcelace v těchto lokalitách. „Mnozí starostové totiž od realitního boomu očekávali s příchodem nových obyvatel i více peněz do obecní kasy. Jenže realita je jiná. Spousta „přistěhovalců“ si ponechala svá původní trvalá bydliště a obcím zůstaly jen vyšší náklady na občanskou vybavenost a infrastrukturu. Někteří starostové, v jejichž obcí developeři postavili satelitní městečka, si situaci pojistili podmínkou o výstavbě škol a školek. Kde to neudělali, stojí před dnešním problémem,“ vysvětluje předseda středočeské krajské rady VV Zdeněk Půlpán.
Jednání starostů dotčených obcí na téma stavby nových škol s krajem, náměstky ministrů i samotnými ministry proběhla už celá řada, ale východisko vždy narazilo na nedostatek peněz. Pracovní skupina starostů proto požádala o systémové řešení za pomoci evropských strukturálních fondů. To by spočívalo v tom, že 54 miliard, které jsou dosud k dispozici v Operačním fondu vzdělání pro konkurenceschopnost na ministerstvu školství, by nově nebyly vázané výhradně na podporu „měkkých“ projektů školících a vzdělávacích, ale Evropská unie by je uvolnila i pro „tvrdé“ investiční akce na stavbu školních budov. Středočeská krajská rada VV takový návrh vítá a doporučuje poslancům strany, aby ho ve sněmovně podpořili. „Bylo by dobré, aby už samotné projekty nových škol počítaly s jejich dalším využitím do budoucna, kdy dnešní generace školáků odrostou. Kromě toho považuji za důležité, aby tyto „tvrdé“ investiční prostředky šlo využít nejen pro stavbu nových škol, ale i na rekonstrukci těch starých. To by jistě přivítaly všechny regiony, nejen Středí Čechy,“ dodává k tomu poslankyně Drastichová.
Evropská komise proti navržené změně nic nenamítá. Je však zapotřebí rozhodnutí české vlády. „Při naší návštěvě v Bruselu toto skutečně potvrdil příslušný eurokomisař s tím, že je potřeba vyjednat změnu co nejdříve,“ uvádí poslankyně Věcí veřejných Jana Drastichová. Starostové prozatím mají podporu ze strany ministerstev školství, místního rozvoje i financí, a tak jejich zástupci v pracovní skupině podepsali dopis premiérovi Petru Nečasovi, aby vláda takové řešení posvětila. Zda se plán podaří, by se měli dozvědět do podzimu, a prostředky by se případně mohly čerpat už v příštím roce.

Zdroj: veciverejne.cz
 

Konec ignorace českých politiků k léčebným účelům konopí! Konečně se otevírá možnost pro těžce nemocné lidi a využití konopí v boji s vážnými nemocemi kam bezpochyby patří Parkinsonova choroba nebo rakovina. Touto možností je jednoznačně novelizace zákona o léčivech.


John_2Hlavním cílem poslaneckého návrhu na novelizaci tohoto zákona č. 387/2007 Sb. je, v co nejkratší možné době, umožnit pacientům využívat, při jejich léčbě, příznivé účinky konopí. "Otázkou zůstávají některé technické prvky." říká Radek John, předseda strany a pokračuje: "Předně není jasné, zda se bude v České republice konopí pěstovat nebo se bude dovážet. Z tohoto důvodu vznikl jakýsi kompromis, kde, první dva roky, by se měla marihuana dovážet a po následném vyhodnocení, která varianta bude levnější a efektivnější, se rozhodnout buď pro pěstování či dovoz." Problematice využití konopí pro léčebné účely se dlouhodobě věnuje i MUDr. Jiří Štětina, poslanec za Věci veřejné. Návrh podpořil jako lékař. „Je známo mnoho vědeckých publikací z mnoha lékařských oborů, které potvrzují pozitivní účinky THC. Tyto a další skutečnosti nás vedli k jednání o legalizaci marihuany pro léčebné využití.“ potvrzuje Dr. Štětina. Oba politici shodně dodávají, že se v žádném případě nejedná o plošnou legalizaci drog. „V situaci, kdy se kyvadlo naklání od holandské liberalizace zpět k větší střídmosti, nevidím důvod celoplošné legalizace marihuany. Již nyní se lékaři potýkají s případy, kdy se uživatelé dostávají do stejných psychóz jako u těžkých drog.“ dodává Radek John. Obdobně se k plošné legalizaci vyjádřil i MUDr. Jiří Štětina, který se v posledních 15 letech setkal s výrazným nárůstem zneužívání THC.

zdroj: veciverejne.cz

6. dubna 2012  11:02,  Předseda Věcí veřejných Radek John čelí v souvislosti s vládní krizí první, byť zatím nepříliš silné, výzvě k odchodu. Trpělivost došla pražským klubům Věcí veřejných. Ministry za VV žádají, aby vládu neopouštěli. Chtějí také svolání celorepublikové rady a volbu nového vedení strany, aby strana znovu získala přízeň voličů. Radek John odstoupit odmítá. 
 
Pražské kluby požadují odchod Radka Johna z čela strany. Podle posledního průzkumu agentury Factum Invenio je důvěra ve Věci veřejné na historickém dně - s 1,4 % se strana krčí za řadou dalších neparlamentních partají včetně zelených, Svobodných či Zemanovců

Co kluby požadují
1. Odchod Radka Johna z čela strany
2. Nechtějí, aby ministři Karolina Peake, Pavel Dobeš a Kamil Jankovský podávali demisi ze svých ministerských postů
3. Svolání republikové konference nejpozději do 31. května, kde by mělo být rozhodnuto o novém složení vedení strany a jejím dalším směřování
4. Aby situaci řešila krajská organizace VV v Praze.
 
"V každé standardní politické straně přijímá v takové situaci vedení zodpovědnost za tento stav a dává prostor nové energii a novým impulsům tak, aby se strana mohla obrodit a čerstvým způsobem oslovit své voliče," uvádějí v prohlášení pražské kluby VV. Jeho pravost iDNES.cz potvrdila předsedkyně sdružení v Horních Počernicích Alena Štrobová. Šéf VV Radek John ale cítí povinnost účastnit se vyjednávání o plnohodnotné pozici Věcí veřejných ve vládní koalici. Do té doby se k apelům vyjadřovat nechce.

"Taková prohlášení vyjednávací pozici Věcí veřejných oslabují. Až výsledky vyjednávání ukážou oprávněnost usnesení grémia strany, jistě se sejdu se zástupci pražských klubů. K jejich výzvě zaujme stanovisko i krajská rada a další orgány Věcí veřejných. Tyto kroky mají smysl, až budou známy výsledky koaličního vyjednávání," reagoval John na výzvu k odstoupení. Výzvu musí schválit pražská rada, kde sedí stranické špičky Kluby ale nechtějí ztrácet čas. Podle nich přišla správná doba Věci veřejné restartovat a ukázat, že jsou stabilní politickou stranou, která dokáže reagovat na vývoj situace a přináší nová řešení i důvěryhodné a především zodpovědné politiky. Centrálnímu vedení se vzepřely kluby v hlavním městě, odkud přitom celá strana vzešla. Dokument schválily pražské buňky na čtvrtečním jednání drtivou většinou. Pražské kluby VV zatím čekají, až prohlášení schválí i celopražská rada. Poté navrhují svolání republikové konference, nejlépe do 31. května, kde by si delegáti zvolili nové vedení. V krajské radě pro Prahu ale zasedají právě vládní špičky, které by kluby rády odvolaly. Mimo jiné Radek John, Vít Bárta, Karolína Peake nebo Kamil Jankovský. Aby byla konference skutečně svolána, je třeba souhlasu i dalších regionálních klubů. Výzvu k odstoupení předsednictva strany před časem rozeslala i pardubická buňka VV. Regionálním organizacím ubývají členové a na pražské vedení začínají být naštvaní. Požadují jeho rezignaci stejně jako Pražané, ale oproti nim chtějí, aby ministři Věcí veřejných podali demise, jak rozhodlo grémium strany (více o postoji regionálních klubů zde).

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/prazske-kluby-vv-pozaduji-johnovu-rezignaci-fnc-/domaci.aspx?c=A120406_104453_domaci_brm

Vyjádření Radka Johna  zde

Vyjádření Karolíny Peak zde

Vajádření Kateřiny  Klasnové zde

 

Praha 1. prosince 2011 - Státní zástupce potvrdil, že nákup vozů Tatra pro českou armádu za 2,7 miliardy korun provázela korupce. Na stejnou skutečnost však Věci veřejné upozorňovaly již více než před rokem. Obvinění bývalého náměstka ministryně obrany Vlasty Parkanové Martina Bartáka a šéfa zbrojařské firmy Michala Smrže proto nebylo nijak překvapivé.


„Ano, v dobách kralování pana Bartáka se na Ministerstvu obrany událo mnoho podivných obchodů a většinou z nich profitovala právě firma MPI Group pana Smrže. Na to jsme soustavně upozorňovali už od února 2010,“ potvrdil poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio. „A nešlo jenom o Tatrovky, ale i obrněná auta či dodávky pistolí Glock, vše bez výběrového řízení a za podezřele vysokou cenu. Oba pánové si evidentně rozuměli, konec konců spolu strávili i dovolenou na Mauriciu.“

Vyšetřování začalo před rokem na základě tvrzení předsedy dozorčí rady Tatry Williama Cabanisse, že si mu Barták v roce 2008 coby náměstek ministerstva obrany údajně řekl na oficiální návštěvě USA o peníze za urovnání obchodního sporu mezi Tatrou a společností Praga. Ta měla dodávat Tatře jako subdodavatel zakázky svoje převodovky a nápravy, Tatra ale smlouvu vypověděla s tím, že jsou díly nekvalitní. Ještě před Bartákovým kontaktem s Cabanissem se měl šéf exportu společnosti Praga Petr Ptáček a Michal Smrž obrátit s nabídkou na obnovení spolupráce na šéfa Tatry Ronalda Adamse. „Kauza Tatra je uměle vykonstruovaná a má sloužit především k mé společenské likvidaci. Médii nezmiňovanou realitou je, že jsem se na nákupu vozidel Tatra nijak nepodílel,“ prohlásil Martin Barták.

Viktora Paggio však neznepokojuje jen samotná korupce, ale i způsob, jakým se média dostala k informacím. „Znervózňuje mě fakt, že i když policie ani státní zastupitelství nesdělily jména obviněných, ta opět utekla do MF Dnes. Neveřejné informace z probíhajícího vyšetřování bychom se v novinách dočítat neměli,“ upozornil poslanec.

Pavel Reichard, tiskový odbor VV

zdroj: veciverejne.cz
 

Strana 33 z 38