Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

Ministerstvo financí v pondělí výrazně obměnilo dozorčí radu Českého aeroholdingu. Kromě bývalého ministra obrany Alexandra Vondry mezi hlídači státní letecké firmy zasedne také Jiří Mikl, který radí generálnímu řediteli CzechTrade.

Číst dál: Průvan v aeroholdingu: Vondra přilétá, ekonom Kohout odlétá

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ve středu v rozhovoru pro rádio Impuls řekla, že jí vadí, že rebelové ve straně Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a také bývalý ministr obrany Alexandr Vondra dostali dobře placené posty. Němcová se za to omluvila. První dva dostali trafiky za to, že umožnili další fungování kabinetu.

 „To považuju za kompromis, který šel přes čáru, za hranu... Nenazvu to sprosťárnou… Za sebe bych se ráda omluvila, protože to považuju, že to je chyba," řekla.

Šnajdr s Fuksou a ještě s Petrem Tluchořem se vzdali poslaneckých mandátů kvůli sporům o daňový balíček. Jejich náhradníci změnu daní podpořili. Šnajdr byl následně  jmenován do dozorčí rady společnosti Čepro a Fuksa šéfuje Českému aeroholdingu. Alexandr Vondra, který na konci loňského roku odešel z postu ministra obrany, přijal nabídku na místo v dozorčí radě téže firmy. Němcová také komentovala svůj vztah s prezidentem Václavem Klausem. Už ho tak výrazně nepodporuje jako dříve. Uvedla, že nerozumí vztahu Václava Klause k Miloši Zemanovi.

zddroj: idnes.cz 

Vlajka Evropské unie visí na téměř všech státních úřadech. S výjimkou Hradu, kde ji nechtěl euroskeptik Václav Klaus. S příchodem Miloše Zemana se to změní. Nový prezident chystá její slavnostní vyvěšení.
Vztyčení vlajky Evropské unie na Pražském hradě bude jedním z prvních kroků po uvedení do úřadu, řekl Zeman deníku Právo s tím, že na slavnost pozve i předsedu Evropské komise Manuela Barrosa.Na Hrad Zeman přesídlí až po své inaugurací 8. března. "Považoval bych to za velmi nezdvořilé vůči současnému prezidentovi, kterého bych rád v nejbližší době navštívil a poděkoval mu mimo jiné i za jeho podporu. Myslím si, že bude úplně stačit, když budu, jako dosud, bydlet na pražském panelovém sídlišti," řekl Právu.
Nový prezident se v pátek setkal s kancléřem Jiřím Weiglem a šéfem Správy Pražského hradu Ivem Velíškem, s nimiž probíral přípravy prezidentské inaugurace a technické detaily, týkající se například ubytování.  Zeman nehodlá dělat v Kanceláři prezidenta republiky žádné dramatické personální změny. Už dříve řekl, že si na Hrad přivede pouze nového tajemníka a řidiče. Zároveň trvá na odchodu dvou nejbližších spolupracovníků Václava Klause - Ladislava Jakla a Petra Hájka."Samozřejmě že jsem řekl, že můj tým je průzračný, téměř by se chtělo říci, křišťálově průzračný, kdyby už to před tím neřekl Stanislav Gross," uvedl Zeman. Dodal, že pokud někteří pracovníci kanceláře dobrovolně odejdou například do Knihovny Václava Klause, bude se je snažit nahradit

Účet za sen o pořádání olympijských her v české metropoli se vyšplhal zhruba na 70,5 milionu korun. Městský soud nedávno vymazal z rejstříku společnost Praha olympijská, která kandidaturu připravovala. Praze z vynaloženého balíku peněz  zůstalo asi 208 tisíc korun.

Společnost Praha olympijská vznikla v roce 2007 a jejím úkolem bylo organizovat kandidaturu hlavního města na pořádání olympijských her v roce 2016, případně 2020. Do této společnosti město nasypalo celkem 70 502 512 korun.

Na žádost města pak k 31. prosinci 2012 Městský soud obecně prospěšnou společnost vymazal z rejstříku. A likvidátor po učinění veškerých nutných kroků převedl na účet Prahy zůstatek ve výši 208 324 korun.

"Doufám, že z tohoto dalšího pomníku Pavla Béma bude alespoň něco, co můžeme využít. Například kolekce fotografií Herberta Slavíka za 1 047 200 Kč. Logo za 330 000 však nejspíše hodíme do koše," poznamenal náměstek primátora Tomáš Hudeček. Hudeček tak narážel na to, že Praha si nechala připravit nejen logo, ale rovněž billboardovou kampaň se slavnými sportovci. Navíc ještě město zaplatilo desítky milionů korun za studie olympijských sportovišť a zázemí a na poplatcích Mezinárodnímu olympijskému výboru.

Ten na základě zpracování dotazníků Prahu v létě 2008 vyhodnotil jako nevhodného uchazeče pro pořádání olympiády v roce 2016 a rok poté tehdejší radní rozhodli, že se Praha nebude ucházet ani o hry v roce 2020.

Zabrzdit projekt se exprimátor Pavel Bém společně se svými kolegy ve vedení města rozhodl na konci roku 2009. Tehdy přijali doporučení šéfa Prahy olympijské Tomáše Petery, aby byl v roce 2010 provoz společnosti převeden do "umělého spánku". V červnu 2011 pak již nové vedení města požádalo o likvidaci společnosti.

Zdroj:http://praha.idnes.cz/olympiada-v-praze-0z8-/praha-zpravy.aspx?c=A130129_140009_praha-zpravy_ab

Zeman zvítězil. Deset procent je jasný rozdíl, uznal prohru Schwarzenberg

Českým prezidentem se v historicky první přímé volbě stal bývalý premiér Miloš Zeman. Získal o půl milionu hlasů víc než ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten vyhrál jen v několika velkých městech, zbytek Česka volil Zemana. "Vítězství Miloše Zemana uznávám a doufám, že se mu podaří býti prezidentem všech občanů," řekl Schwarzenberg.  Po Schwarzenbergově veřejném uznání prohry předstoupil před kamery i vítěz, který nakonec posbíral 54,8 procenta voličů. "Už mnohokrát jsem řekl, že chci být prezidentem dolních deseti milionů," konstatoval Miloš Zeman těsně obklopen svými podporovateli.

Volebním štábem, který měl Zeman v hotelu na pražském Chodově, znělo oslavné "Zeman na Hrad!" dlouho před konečným sečtením všech hlasů. Zemana sem kromě zpěváka Daniela Hůlky a odborářů Bohumíra Dufka nebo Jaromíra Duška dorazil podpořit i kontroverzní lobbista Miroslav Šlouf nebo šéf české pobočky Lukoilu Martin Nejedlý . Zemanovi pogratuloval také premiér Petr Nečas, podle kterého je to přirozený vítěz. "Polistopadová éra české politiky vygenerovala tři nejsilnější osobnosti, což byl Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman," řekl Nečas. "Přestože jsme v řadě otázek na opačné straně politického spektra, jsem přesvědčen, že naše spolupráce bude fungovat naprosto standardně," dodal.

S bouřlivými oslavami ve vítězném štábu kontrastovala skleslejší nálada v pražské Lucerně, kde se sešli příznivci Karla Schwarzenberga. "Jsem hrdý na to, že nikdo z mého týmu nepoužíval lži a podpásové údery," řekl poražený kandidát, který zároveň povzbuzoval své fanoušky. "Jedna bitva prohraná, boj bude pokračovat. Jdeme do toho," zvolal bojovně ministr zahraničí.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/volba-prezidenta-0ej-/domaci.aspx?c=A130126_130102_domaci_jw

Strana 30 z 38