Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

Ředitele Finančního analytického útvaru bude nově jmenovat vláda, shodla se na tom na své schůzi. Útvar bude nadále součástí ministerstva financí, ale bude od něj technicky a organizačně oddělený. Kabinet své rozhodnutí zdůvodňuje větší nezávislostí útvaru.

kalousekFinanční analytický útvar (FAÚ) je součástí mezinárodní sítě finančních zpravodajských jednotek a má za úkol především bojovat proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Dosud o jeho řediteli rozhodovalo ministerstvo financí, nově jej bude jmenovat a odvolávat na návrh ministerstva financí vláda.

Činnost FAÚ
má bojovat proti praní špinavých peněz a financování terorismu
v roce 2011 podal 256 trestních oznámení
ve stejném roce zajistil 808 milionů korun

Číst dál: Kalouskovi cifršpioni budou mít sněmovní kontrolu jako tajné služby
Klaus_2Bývalý prezident České republiky během svého prvního proslovu po opuštění Hradu ostře zkritizoval Evropskou unii. V přednášce na téma Evropská krize pokračuje: řešení v nedohlednu nešetřil v americkém institutu Cato odsuzujícími výrazy mířícími přímo proti uspořádání Unie i její samotné podstatě. "Je evidentní, že to je chyba," pronesl exprezident k fungování EU. I přes ostrou kritiku však Klaus upozornil, že není třeba Unii likvidovat. "Nikdy jsem to ani nenavrhoval. Je stále možné udělat fundamentální změny uvnitř její struktury. Jsem však přesvědčen, že jsme ve slepé uličce," uvedl svůj proslov ve Washingtonu.
Institut Cato
Institut Cato se zabývá otázkami svobodného trhu, svobody a hospodářské politiky. Myšlenkový trust byl založen Murrayem Rothbardem, Edem Cranem a Charlesem Kochem pod názvem Nadace Charlese Kocha v roce 1974. O dva roky později se přejmenovala na 'Cato Institute'. Finance získává od svých zakladatelů a dalších nadací a institucí. V roce 2011 institut působil s rozpočtem 23,6 milionu dolarů (asi 453 milionů korun).
V narážce na evropskou byrokracii mimo jiné zmínil, že politici nemohou diktovat ekonomice. "Musíme se vrátit na poslední křižovatku a učinit jiná rozhodnutí," dodal s odkazem na řadu kroků Unie, které podle něj byly "evidentně chybné". Změna podle něj musí přijít v systému Evropské unie jako takovém.
Historie ostatně dostatečně ukázala, že evropská integrace v podobě, v níž probíhá, nemůže fungovat, podotkl Klaus. "To, co v Unii potřebujeme, není více summitů v Bruselu, ale změna v samotném myšlení společenství. Změna systému."
Číst dál: Klaus v USA ostře zkritizoval Unii. Je evidentní, že to je chyba, řekl
Matkám s malými dětmi by se mohla o něco snadněji hledat práce. Nový server se zaměří na takové nabídky zaměstnání, kde je pružná pracovní doba. Nebo kde se nabízí práce na částečný úvazek, v jejichž počtu je Česko skoro nejhorší v celé Evropské unii.

Web na adrese www.pracezeny.cz odstartuje symbolicky v pátek 8. března – tedy na Mezinárodní den žen. A ženy ze špiček českého byznysu také stojí za novým portálem: hlavní patronkou je Petra Janíčková, bývalá ředitelka Britské obchodní komory v Česku. „Do pěti let bychom chtěli dosáhnout toho, aby u nás inzerovaly hlavně firmy, které budou chtít obsadit pozice s pružnou pracovní dobou nebo na částečný úvazek, což je právě na míru například ženám na mateřské,“ plánuje Janíčková.

                                                                                                                                                                                            HaekEstébáky do vlády nechci, řekl Místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek se ostře opřel do komunistů. Rozhodně se podle něj nesmí stát, aby ČSSD po očekávaném vítězství ve sněmovních volbách v roce 2014 sestavila vládu právě s KSČM. V rozhovoru pro MF DNES řekl, že nechce, aby se nějaký bývalý agent StB stal třeba ministerským náměstkem. Sociální demokraté uzavřeli s komunisty v několika krajích koalice. Umožnili tak, aby se do krajských funkcí dostali třeba bývalý bývalý politruk Pohraniční stráže Václav Sloup nebo rezident Státní bezpečnosti Václav Kučera (více o případu zde). Hašek, který je hejtmanem na jihu Moravy, to označuje za velmi problematické. "Krajské koalice s KSČM jsou pro nás vážným varováním. Ve vládě by to bylo podobné podobné a já odmítám řešit skandály, že nějaký ministerský náměstek byl agentem StB," řekl MF DNES Michal Hašek.

Číst dál: Hašek se tvrdě vymezil proti KSČM.
Ministr financí Miroslav Kalousek je "hluboce šokován" tím, že policie odložila vyšetřování podezřelých okolností, za jakých polostátní energetický gigant ČEZ                 v minulosti koupil solární elektrárny od firmy Amun. Re. Řekl to v České televizi. Policie ale odpoledne oznámila, že věc znovu na konci loňského roku otevřela.
ČEZ od firmy Amun. Re koupil za pět miliard korun obří solární parky u Ralska a Mimoně na Českolipsku. V médiích se objevily informace o tom, že firma Amun. Re má nejasnou vlastnickou strukturu, za kterou se mohou skrývat vlivní lobbisté. Podle České televize by za ní mohli stát právníci z někdejší firmy Šachta & Partners.
Číst dál: Podezřelé nákupy ČEZ šetříme, vzkázala policie „šokovanému“ Kalouskovi

Strana 26 z 38