Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

 

matepravovedetObčanské iniciativy  z Prahy 9 se sešli a  jednou z věcí, na níž jsme se shodli bylo podání návrhu na změnu Jednacího řádu zastupitelstva MČoficialni_logo_Krocan_text_web Prahy 9. Důvod byl prostý: pokud bude  návrh přijat, občané budou mít daleko větší a lepší možnost vznášet při zasedání zastupitelstva své dotazy, připomínky či návrhy. Zároveň jim umožní účastnit se na projednávání jednotlivých bodů. Proč  k podání návrhu sáhli? Jednak z výše uvedených důvodů, a také proto, že dosavadní praxe nebyla vůči občanům příliš vstřícná – spíše byla diskriminační. Doufají, že  volení zastupitelé Prahy 9 se budou  návrhem zabývat – koneckonců, občané by přeci měli stát na prvním místě jejich zájmu.      

Zdroj a text společného návrhu na úpravu jednacího řádu zastupitelstva Praha 9 nejdete: zde

 

Kandidátem na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) byl zvolen dosavadní viceprezident úřadu Miloslav Kala, který obdržel 108 hlasů. Jeho protikandidát Miloslav Vaněk získal hlasy 49 poslanců. Kalu ještě musí do funkce jmenovat prezident Miloš Zeman.

Kala byl favoritem již před hlasováním, neboť podle kuloárových informací se na jeho podpoře dohodli poslanci ODS a ČSSD. Kala byl v minulosti právě poslancem nejsilnější opoziční strany a coby viceprezident NKÚ byl po konci Františka Dohnala pověřen vedením úřadu. Nástupce Kaly na viceprezidentském postu by se podle dohod měla stát poslankyně ODS Zdeňka Horníková. Právě "partajní handl" kritizoval před hlasováním ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. NKÚ ani kolegium úřadu podle něj nemá být "gerontoboxem odložených poslanců". ODS se ústy předsedy poslaneckého klubu Marka Bendy proti kritice ze strany TOP 09 ohradila. "ODS od začátku preferovala koaliční dohodu. Tu však TOP 09 setrvale torpédovala a prosazovala svoji kandidátku (Danu) Trezziovou s ČSSD. Ostatně během vyjednávání odmítla jméno právě i Miloslava Vaňka," uvedl Benda. Bývalý prezident Dohnal byl odsouzen za to, že odmítal poslaneckou kontrolu svého úřadu. Na základě toho musel ve funkci skončit

http://www.novinky.cz/domaci/296504-poslanci-vybrali-na-prezidenta-nku-exposlance-kalu.html

Sociální demokraté chtějí v rámci plánovaných daňových změn obnovit společné zdanění manželů. Uvedl to stínový ministr financí Jan Mládek. Společné zdanění je výhodné pro manžele s výrazně rozdílnými výdělky. Poprvé bylo využito v roce 2005.

V rámci společného zdanění manželů se vypočítává základ daně z příjmů fyzických osob ze společného základu daně manželů. Naposled bylo možné takto zdanit příjmy při výpočtu daně za rok 2007. "Předpokládám, že společné zdanění zavedeme. Když zavedete minimálně dvě sazby, tak to má opět smysl," uvedl Mládek. Sociální demokraté budou chtít po případném volebním vítězství zavést progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Horní sazba jejich daně by měla činit 38 procent, což odpovídá 28,3 procenta v rámci dnes existující superhrubé mzdy. "Takže dnešní takzvanou solidární daň vysokopříjmových skupin chceme zvýšit o šest procentních bodů. Dnes je v rámci superhrubé mzdy 22 procent," vysvětlil Mládek. Vláda od letoška zavedla dočasně tzv. solidární daň ve výši sedmi procent pro zaměstnance s měsíčním příjmem zhruba nad 100 000 korun. "Nečasova vláda vlastně zavedla progresivní zdanění," dodal Mládek. Superhrubou mzdu sociální demokraté plánují zrušit, s jejím koncem počítá i současná vláda. Dnešní patnáctiprocentní daň odpovídá podle dřívějších vyjádření vládních představitelů v rámci hrubé mzdy zhruba 21 procentům.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/plany-cssd-a-spolecne-zdaneni-manzelu-d8d-/ekonomika.aspx?c=A130318_125600_ekonomika_spi

febiofestJubilejní 20. ročník MFF Praha – Febiofest proběhne od 14. do 22. března v Praze. Následně se uskuteční regionálních ozvěny, které letos doznaly velkého rozšíření.

Febiofest proběhne opět v Cinestaru Anděl, který je hlavním stánkem festivalu už 9 let. Filmy poběží ve všech 12 sálech multiplexu. K Cinestaru letos přibývá Malostranská beseda, jejíž prostory Febiofest využije pro koncerty, promítání i společenské akce. Oblíbený Febiofest Music Festival se bude opět konat v garážích Cinestaru Anděl. Regionální ozvěny 20. Febiofestu proběhnou ve 12 městech ČR a zasáhnou všechny kraje České republiky (s výjimkou Středočeského kraje, který cca 180 plánovanými filmy zásobí přímo Praha).

 

 

 

 

Regionální ozvěny Febiofestu ve 12 městech:

1. České Budějovice – 25.-27. 3.

2. Liberec – 26.- 28. 3.

3. Děčín – 27.- 29. 3.

4. Jihlava  – 28.- 30. 3.

5. Plzeň – 29.- 31. 3.

6. Hradec Králové  – 2.- 4. 4.

7. Pardubice – 3.- 5. 4.

8. Karlovy Vary  – 4.- 6. 4.

9. Opava – 5.- 7. 4.

10. Brno – 8.- 10. 4.

11. Olomouc  – 9.- 11. 4.

12. Zlín – 10.- 12. 4.

Podrobný program Febiofestu 2013 naleznete ZDE.

Bližší informace o festivalu najdete přímo na jeho stránkách www.febiofest.cz

Zdroj: NICM

"Habemus papam" - máme papeže. Kardinál-jáhen oznámil světu, že novým papežem se stal Jorge Mario Bergoglio z Argentiny. Symbolickou větu vyslovil na balkonu u baziliky svatého Petra ve Vatikánu hodinu poté, co v 19:07 úspěšnou volbu oznámil bílý dým nad Sixtinskou kaplí. Nový papež si zvolil jméno František.

Po středeční osmé hodině večer na balkon u baziliky svatého Petra vystoupil kardinál Jean-Louis Pierre Tauran, který k davu na Svatopetrském náměstí pronesl slavné "Habemus Papam dominum cardinalem q ui sibi nomen imposuit..." - Máme papeže, pana kardinála Jorge Maria Bergoglia, který si zvolil jméno František.  Papež si jméno František zvolil vůbec poprvé – a není to jediné prvenství, které Jorge Bergoglio spolu se svým zvolením získal. Zároveň je prvním jezuitou i prvním Jihoameričanem v úřadu.

Šestasedmdesátiletý Bergoglio se narodil 17. prosince v Buenos Aires italským imigrantům. Vystudoval chemicko-průmyslovou střední školu a v 21 letech vstoupil do jezuitského řádu. Vystudoval filozofii a teologii v San Miguel u Buenos Aires.  Od 28. února 1998 je arcibiskupem Buenos Aires. Traduje se, že při posledním konkláve v roce 2005 skončil údajně "druhý" za Josephem Ratzingerem.

Číst dál: Máme papeže. Katolickou církev povede argentinský jezuita Jorge Mario Bergoglio

Strana 25 z 38