Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

Kriminalisté vycházejí z několika znaleckých posudků, jež napadají postup pražských politiků při uzavření smlouvy s firmou Haguess.

MIdilinkaČESKÁ POZICE má k dispozici plné znění obvinění v kauze Opencard, které v úterý 26. března ráno policie doručila přímo na jednání Rady hlavního města Prahy. Obvinění se týká kontraktu mezi Prahou a firmou Haguess z dubna 2012 o údržbě a správě softwaru pro Opencard. Hlavní město podle smlouvy Haguessu během dvou let zaplatí necelých 74 milionů korun. Podle vyšetřovatelů případu z českobudějovické expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) byla zakázka špatně zadaná a předražená.

Členové rady města (Tomáš Hudeček, Helena Chudomelová, Ivan Kabický, Radek Lohynský, Lukáš Manhart, Josef Nosek, Václav Novotný, Pavel Richter, Bohuslav Svoboda, Eva Vorlíčková, s výjimkou radní Aleksandry Udženiji, která tehdy nebyla jednání přítomna), šéf odboru informatiky Jan Teska a další čtyři pracovníci magistrátu nyní čelí obvinění z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Číst dál: Kauza Opencard: Pražští radní by neměli brát obvinění na lehkou váhu

Metro_Letnany_4Policie obvinila pražské radní kvůli kritizovanému projektu Opencard. Kriminalisté je podezírají z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Rada chystá na postup policie stížnost.
Rozhodnutí o obvinění přinesli policisté přímo na dopolední jednání rady hlavního města. Potvrdila to radní pro informatiku Eva Vorlíčková, která má projekt Opencard na starosti.

Obvinění lidé v kauze Opencard
ČLENOVÉ RADY:
Bohuslav Svoboda (ODS)
Eva Vorlíčková (TOP 09)
Tomáš Hudeček (TOP 09)
Ivan Kabický (ODS)
Radek Lohynský (ODS)
Lukáš Manhart (TOP 09)
Helena Chudomelová
Josef Nosek (ODS)
Václav Novotný (TOP 09)
Pavel Richter (TOP 09)

ZAMĚSTNANCI:
Josef Teska
Veronika Pražáková
Štěpán Hladík
Aleš Němeček
(externí pracovník)
David Kučera
(externí pracovník)
 

Podle mluvčí magistrátu Terezy Králové byla obviněna celá rada města s výjimkou Aleksandry Udženiji. "Tehdejšího rozhodování rady se neúčastnila," sdělila MF DNES Králová. Obvinění si podle jejích slov nepřevzali radní Ivan Kabický a Radek Lohynský, kteří nebyli na jednání rady přítomni. Kromě deseti radních, včetně primátora Bohuslava Svobody, bylo obviněno ještě pět dalších pracovníků magistrátu.

"Od ranních hodin provádíme na magistrátě úkony trestního řízení, které je na našem útvaru vedeno od konce října loňského roku v souvislosti s projektem Opencard. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se k věci v současné době nebude více vyjadřovat," informoval mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Podle jednoho z účastníků se na radnici neodehrálo žádné drama. "Policie přišla ještě před desátou hodinou, tedy před začátkem jednání. Úřadovala v salonku u jednací místnosti. Zvala si tam radní po jednom a předávala jim obvinění. Pak začalo jednání. Nebyl k tomu zařazen žádný mimořádný bod, pan primátor se k tomu nijak nevyjádřil," uvedl. Primátor Bohuslav Svoboda na tiskové konferenci v půl druhé odpoledne uvedl, že se rada proti obvinění ohradí. "Podáme v této věci stížnost na postup policie. Všichni radní - jak za ODS, tak i za TOP 09 - se rozhodli se k té stížnosti připojit," řekl Svoboda. Podle jeho slov je zarážející, že stíhání v tomto případě provádí policie v Českých Budějovicích. Advokáti tvrdili, že je zakázka v pořádku, hájí se radní Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že město s hlavním dodavatelem Opencard, firmou Haguess, uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému za zhruba 74 milionů korun.

Exprimátor Pavel Bém o kauze
Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS), za jehož éry se kritizovaný projekt Opencard rozběhl, tvrdí, že současné vedení města projekt sedmkrát prodražilo. "Takový krok bych si nikdy nedovolil," řekl Bém serveru Lidovky.cz. Všichni obvinění by podle Béma měli vyvodit důsledky, když se zaštiťují bojem s korupcí.  

Radní Eva Vorlíčková se hájí tím, že projekt Opencard byl při jejím nástupu provozován bez smluvního zajištění podpory pro případy chyb, havárií a nutných změn. Nebylo tak například možné prodloužit na 300 tisíc karet, kterým loni končila platnost. "Tyto vynucené změny jsme nemohli provést vlastními silami ani prostřednictvím jiných firem, protože vinou špatných smluv, uzavřených předchozím vedením radnice už v roce 2006, je firma Haguess stále výhradním držitelem licencí a jako jediná může vykonávat údržbu a úpravy software," uvedla Vorlíčková.

Rada města se navíc podle Vorlíčkové opírala o stanovisko advokátní kanceláře, která městu tvrdila, že zakázka byla zadána v souladu se zákonem.

Je to kriminalizace politiků, zlobí se TOP 09
Předsednictvo TOP 09, jejíž lidé sedí v radě spolu s ODS, se na krátkém brífinku, kterého se zúčastnil i šéf strany Karel Schwarzenberg či místopředseda Miroslav Kalousek, jednoznačně za radu postavilo. Obvinění označilo za nepochopitelnou kriminalizaci politického rozhodování demokraticky zvoleného orgánu.

"Rada, která se pokoušela napravit rozsáhlé korupční chování svých předchůdců, je kriminalizována, zatímco původci korupčního jednání se zdají být nenapadnutelní," uvedla místopředsedkyně strany Helena Langšádlová s tím, že předsednictvo nedoporučuje členům rady, aby odstoupili ze svých funkcí.

Stejně tak se podle slov primátora Svobody postavil za pražskou radnici předseda občanských demokratů Petr Nečas spolu s celou ODS.

Zastupitelský klub ČSSD naproti tomu vyzval radní k rezignaci. "Pražská ČSSD požaduje okamžitou rezignaci primátora Bohuslava Svobody a radní Evy Vorlíčkové, jelikož nemohou dále nést politickou odpovědnost v situaci, když jsou obviněni policií z možného porušení zákona," uvedl v prohlášení.

Policie se zabývá kauzou předražené karty Opencard dlouhodobě. Na konci října pražské státní zastupitelství obžalovalo pět úředníků z pražského magistrátu, kteří prý zvýhodnili jednu firmu v zakázkách předražených o desítky milionů (více zde).

Karta Pražana stála doposud minimálně jednu miliardu korun.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/policie-obvinila-prazske-radni-kvuli-projektu-opencard-pjm-/krimi.aspx?c=A130326_103932_praha-zpravy_sfo

policieO víkendu uplynul rok od chvíle, kdy vlivný lobbista Roman Janoušek (44) v Praze-Michli v opilosti srazil svým vozem 51letou Vietnamku a z místa nehody ujel. Ačkoli policie vyšetřování případu dotáhla už před dvěma měsíci, Janouška se stále nedaří obžalovat.  Od začátku února je ve stavu nemocných, nejprve se omluvil kvůli nachlazení, poté absolvoval v Ústřední vojenské nemocnici chirurgický zákrok na hlavě. Přes měsíc je v rekonvalescenci, ačkoli se množí svědectví o jeho pohybu mimo domov.  Podle informací Práva byl naposledy viděn o minulém víkendu ve Špindlerově Mlýně ve společnosti dalšího pražského podnikatele, Tomáše Hrdličky.„To nebudeme nijak komentovat,“ odpověděla mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová na dotaz Práva, jakým způsobem policie a státní zástupce kontrolují, zda Janoušek léčebný režim dodržuje. Stejná odpověď zní od městských žalobců na jakoukoli otázku, která se Janouškova případu týká. Ani lékaři z ÚVN, kteří lobbistu do domácího ošetřování propustili, prý nemají povinnost na jeho disciplínu dohlížet. „Lékař vydá pouze doporučení, jaký režim by měl dodržovat. Nemá ale žádný nástroj, jak by ho při tom mohl kontrolovat,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Pochybnosti už od začátku

Číst dál: Od nehody Janouška uplynul rok, stále nebyl z ničeho obžalován

matepravovedetMinisterstvo obrany přidělilo zakázku firmě, která má za sebou korupční aféru - policie před sedmi lety zatkla jejího majitele Libora Hledíka, když přinesl milion v hotovosti ministerskému úředníkovi. Žalobce v tom viděl úplatek, soud ale oba osvobodilNovému ministru obrany Vlastimilu Pickovi stačily tři dny, aby udělal první zásadní rozhodnutí. Spolu s kolegiem svých úředníků ve čtvrtek schválil největší armádní zakázku od nástupu Nečasovy vlády: technické zajištění muničních skladů za téměř 1,2 miliardy korun.

 

Bez soutěže ji získala brněnská firma Trade Fides, která má do podzimu 2019 zajišťovat provoz kamer, detektorů pohybu či protipožárních systémů v celkem šesti areálech. Uskladňujeme desítky tisíc tun munice. Její zabezpečení je pro nás absolutní prioritou,“ říká mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Trade Fides je již na ministerstvu známá: první zakázku získala v roce 2003, přičemž její služby vyšly dosud na více než tři miliardy korun. Kromě toho má ale za sebou i jednu korupční aféru – policie před sedmi lety zatkla jejího majitele Libora Hledíka, když přinesl milion v hotovosti ministerskému úředníkovi. Žalobce v tom viděl úplatek, soud ale oba osvobodil.  Ministerstvo dnes tvrdí, že Trade Fides zajišťuje munici spolehlivě a pokračování spolupráce je prý nejlevnější variantou. „Několik nezávislých auditů nám doporučilo toto řešení,“ dodává Pejšek. Jenomže ne všechny audity byly k Trade Fides vstřícné. HN mají k dispozici šetření renomované společnosti KPMG z roku 2010, která uvedla, že dosavadní služby Trade Fides byly předražené o 135 milionů. A navíc že není zdaleka jedinou firmou na trhu, která by mohla armádní sklady zabezpečit. Nejnovější zakázku bude ještě projednávat vláda. Ministerstvo počítá s tím, že smlouvu definitivně podepíše do měsíce.Novému ministru obrany Vlastimilu Pickovi stačily tři dny, aby udělal první zásadní rozhodnutí. Spolu s kolegiem svých úředníků ve čtvrtek schválil největší armádní zakázku od nástupu Nečasovy vlády: technické zajištění muničních skladů za téměř 1,2 miliardy korun.  Bez soutěže ji získala brněnská firma Trade Fides, která má do podzimu 2019 zajišťovat provoz kamer, detektorů pohybu či protipožárních systémů v celkem šesti areálech. „Uskladňujeme desítky tisíc tun munice. Číst dál: Nový ministr Picek schválil miliardovou zakázku na muniční sklady. Bez soutěže

napistenam_02Tento článek koluje e-mailem, zpočáku jsme se domnívali, že jde o žert,  ale opak je pravdou.

Před časem byl (evidentně na základě "objednávky" realitních bossů) schválen zákon, který může v nedaleké budoucnosti znamenat pro většinu občanů existenční katastrofu. Je příznačné, že kolem tohoto nového zákona se rozhostilo "ticho po pěšině", skoro se zdá, že je před lidmi držen v tajnosti. Z hlediska mafiánských struktur, které ho vymyslely a pomocí korupce i prosadily, se není čemu divit - právě na neinformovanosti lidí je celý tento zločinný áměr založen. Oč jde? Jestliže má někdo dům, pozemek či jiný majetek podobného charakteru, pak se za důkaz jeho vlastnictví považuje zápis v katastru nemovitostí, resp. evidenční číslo parcely. Donedávna to bylo tak, že o tato svá vlastnická práva nemohl nikdo přijít. Po schválení výše zmíněného zákona však již tomu tak není a každý z nás může vbrzku přijít o pole, zahradu či dokonce střechu nad hlavou - a to nikoli kriminálním činem, ale ákonným postupem! Tento plán z dílny jistých realitních kanceláří je geniálně jednoduchý a spočívá v následujícím:
Jestliže v zápisech v katastru nemovitostí došlo k nějakému pochybení, nemělo to dosud žádný vliv na vlastnická práva a to bez ohledu na to, jak dlouho tento chybný údaj existoval. Pokud např. na základě úřední chyby si někdo koupil od realitní kanceláře něčí dům, aniž by jeho majitel cokoli tušil, koupě byla neplatná a poškozený se nemusel obávat, že o svůj dům přijde. Podle nové zákonné úpravy je to však nyní tak, že pokud tato doba nesprávné evidence překročí 3 roky a vlastník na tuto skutečnost včas nezareaguje, může být jeho dům (pole, zahrada.) zcela legálně prodán, protože nový zákon říká, že po těchto třech letech se chybný údaj stává platným! Pokud tedy lidé minimálně jednou za 3 roky nezkontrolují správnost údajů v katastru nemovitostí, protože logicky předpokládají, že přece není možné, aby jim někdo ukradl jejich dům, mohou být nemile překvapeni, až zjistí, že podle našeho "právního" neřádu) to možné je. Tento kmotrovský zákon má ještě jeden důsledek, a to enormní tlak na pracovníky katastrálních úřadů za účelem jejich korumpování. Zatímco doposud neměl úředník ze svého pochybení žádný profit, nyní si za úmyslnou "chybu" může přijít na obrovské peníze. Je jasné, od koho. Zdá se, že v celém tomto podvodu "jedou" i média. Jak jinak si totiž vysvětlit fakt, že o zákonu, který je pro občany této země časovanou bombou, se nikde nepíše. Jedinou zmínku spojenou s varováním lidí před možným zneužitím této novely jsem zaznamenal asi před půl rokem v Hospodářských novinách.  Doporučuji všem, aby se s tímto zákonem seznámili a včas si zjistili, zda třeba právě v jejich zápisu v katastru nemovitostí neudělal nějaký úředník (samozřejmě "náhodou"
a "nedopatřením") nějakou "chybu".
Jan Hofírek

 

 

Strana 24 z 38