Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

Státní zástupkyně ustanovila opatrovníka, který má kvůli obvinění pražských radních v kauze Opencard hájit zájmy Prahy. Rada s tím nesouhlasí. Ještě ve čtvrtek se chce sejít na mimořádném jednání a podat proti rozhodnutí stížnost, řekli radní Lukáš Manhart (TOP 09) a šéf klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra.

 odsvybuch"Opatrovník má zastupovat zájmy Prahy, která je v trestním řízení proti radním v roli poškozeného," vysvětlil Manhart. "My jsme ale přesvědčeni, že Praze žádná škoda nevznikla, podáme stížnost," doplnil. Opatrovníkem měl podle informací ČTK být ustanoven advokát Jan Lžičař.Deset radních z TOP 09 a ODS včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS)a  několik úředníků policie podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Za to jim hrozí osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Podle posudků radní svým rozhodnutím mohli Praze způsobit finanční škodu. Radní ale obvinění důrazně odmítají. Před časem proto podali k nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce. Poslali také žádost o přezkoumání postupu policie. Policie se zabývá kauzou předražené karty Pražana dlouhodobě. Karta slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle posledních informací stál projekt 1,003 miliardy korun.

Zdroj: idnes

 

Kauza Opencard: zde

Další související článek: zde

zemantorchPředvede-li nový prezident schopnost expandovat, bylo by jistější zakomponovat do Ústavy co nejdříve podrobně jeho kompetence. Po několika týdnech vzkazů, jež si na téma jmenování velvyslanců vyměňovaly Hrad a Černínský palác přes média, se prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pokusili udělat si jasno mezi čtyřma očima. Jejich úterní 90minutová schůzka však skončila bez výsledku. „Budeme se k tomu ještě setkávat, toť vše,“ pravil Schwarzenberg novinářům, odjížděje z Hradu. Pravda, kníže jim ještě zamával! Jeho mluvčí Johana Grohová poté informovala, že oba pánové hovořili „o věcech, které se řeší za zavřenými dveřmi“, čili že setrvali na svých pozicích a nepohnuli se ani o milimetr kupředu. „Na ničem jsme se nedohodli,“ nechal se posléze kníže slyšet v nejvyšším patře „topky“. A připojil dovětek: „Ministerstvo zahraničí tu není proto, aby řešilo osobní problémy rodiny Klausů“.
Řada občanských sdružení ještě nemá ani potuchy, co na ně připravili autoři občanského zákoníku. Podle slov člena legislativní rady vlády, právníka Jaroslava Svejkovského, které pronesl před nějakou dobou na semináři hospodářské komory v Plzni je to zaměřeno také proti praní špinavých peněz a neprůhledným finančním tokům.
matrixpravoPopisek: návrhu, který ještě zatím – pro mnohé možná naštěstí – není schválen, ovšem měl by vejít v platnost již v příštím roce, je zřejmé, že končí doba ustavování občanských sdružení a začíná jejich nemilosrdná selekce.  „Neziskovky by se již nyní měli připravit na podstatné změny, ze kterých ale ještě nikdo není pořádně moudrý ,“ řekla pro ParlamentniListy.cz  Dana Vysloužilová z plzeňské účetní firmy EPPO. „Je možné, že účinnost bude posunuta až k prvnímu lednu 2015, spíše to však vypadá na příští rok. Bude to asi zase klasika – podstatné informace se dozvíme na poslední chvíli, jako v případě daně z přidané hodnoty.“
Budou spolky, přeregistrace nutná
Občanská sdružení přestanou existovat. Budou jen „spolky“, které by ale měly vykonávat činnost jen pro své členy a nikoliv navenek. Ty organizace, které budou pracovat i pro okolí, tedy nečleny,  by se měly stát obecně prospěšnými společnostmi, jenž jsou zapsány do rejstříku obecně prospěšných společností na příslušném krajském soudě. Budou mít podvojné účetnictví a budou plátci DPH, samozřejmostí bude i každoroční zveřejňování výroční zprávy. Ale i spolky budou muset pravidelně konat valné hromady a ne tak, jak je to dosud – jak si stanovily ve vlastních stanovách, jež posílaly na Ministerstvo vnitra ČR ke schválení a přidělení identifikačního čísla.
Nedozírné škody na občanské společnosti
„Celé tyto změny mne přijdou naprosto zbytečné. Ale hlavně – napáchají se tím nedozírné a nevratné škody,“ říká Mirka Válová, předsedkyně Místní akční skupiny Český Západ, který je ze své podstaty občanským sdružením. „Ti, co toho vymysleli, si neuvědomují, kolik práce přinášejí neziskovky svému okolí a jak velmi kvalitně umí čerpat prostředky z různých, včetně evropských, fondů. Ti lidé jsou fandové a teď se na ichě bude chtít, aby se stali pomalu úředníky, přepracovávali stanovy a většinu času se věnovali papírování a ne prospěšné práci.“
Z článku premiéra a předsedy občanských demokratů v MF Dnes vyplývá, že jeho straně konkurují formace, které jsou na tom ještě hůře.
Premiér a předseda ODS Petr Nečas v sobotním komentáři pro MF Dnes vysvětluje, proč je na tom jeho strana vlastně dobře. Ponechme stranou, že titulek článku „ODS nevisí na vlásku. Bude se prát“ je do jisté míry protimluv, a podívejme se, čím to, že občanští demokraté vedení premiérem mohou být naprosto klidní, přestože je občas ve volebních preferencích předstihují i komunisté.
Občanští demokraté prožívají od svého vzniku dobré i horší časy. Od počátku měli a mají oponenty, kteří se ODS snažili vytěsnit z politického prostoru, marginalizovat ji, nahradit ji něčím novým, lepším, ,čistším‘. A je jedno, že se přitom ve skutečnosti o žádnou novou, lepší a ,čistší‘ alternativu ani v jednom případě nejednalo a nejedná. Spíše nám vždy konkurovaly účelové slepence nebo recyklované formace s minimální členskou základnou měnící značku a program, ale neměnící tváře. Formace, které se postupně rodily a zanikaly.“
odskrize03Takže pokud by volič nevěděl: ODS je na tom dobře, protože jí konkurují strany, které na tom jsou ještě hůře, a pokud na tom hůře nejsou, měly by být, protože si to občanští demokraté moc přejí.
„ODS byla vždy garantem základních demokratických hodnot, jako je svoboda jednotlivce nebo nedotknutelnost soukromého vlastnictví. Právě dnes je více než jindy potřeba tyto hodnoty hájit. Musíme především postavit alternativu levicové hrozbě vysokých daní a dluhů, stejně tak skupinám, ze kterých pod vzletnými frázemi o lepším politickém systému čouhají různé formy novodobých Sládků.“

Pokud by měl snad volič pocit, že jde především o nedotknutelnost soukromého vlastnictví Ivo Rittiga, Romana Janouška, Tomáše Hrdličky nebo několika pravomocně odsouzených, navzdory tomu však vzápětí amnestovaných „tunelářů“, měl by si uvědomit, že by také mohla vládnout strana, která chce zvýšit daně a dluhy. ODS navíc bude v duchu svého otce-zakladatele Václava Klause čelit bloudům, kteří se schovávají za vzletné fráze. V ODS totiž moc dobře vědí, že jde o novodobé Sládky – i kdyby se náhodou zákeřně maskovali za neziskové organizace, které se zabývají kupříkladu integrací mentálně postižených.
„ODS pro zbytek volebního období připravila Agendu 2014, která zahrnuje body zúženého, dosud nerealizovaného vládního programu. Mnohé z nich jsou už v běhu. Zaměřit se chceme na obnovu hospodářského růstu, snížení nezaměstnanosti a zvýšení reálných mezd.“

Občanští demokraté nevisí na vlásku, protože mají „Agendu 2014“. Pokud to volič neví, tento zásadní program obsahuje body, které by ODS prováděla, kdyby měla možnost vládnout. Tento její vynikající záměr nijak nezpochybňuje ani fakt, že členové ODS od roku 2006 nechyběli v žádné vládě a že Nečas řídí třetí nejdéle sloužící kabinet v dějinách našeho státu.
„Protože ODS je postavena na členské základně přesahující dvacet tisíc v drtivé většině slušných a poctivých lidí, nemám i přes současné problémy o její budoucnost obavy. Osud ODS nevisí na vlásku bytí či nebytí jedné či dvou osobností a v regionech má především v komunální sféře velký potenciál.“

Tento velký potenciál ODS v komunální sféře nechápou snad jen poblouznění jedinci. Pouhou shodou okolností mají mysl zatemněnou často právě ti občanští demokraté v komunální sféře, kteří se nechali zmást faktem, že kandidáti pod značkou ODS spějí už pěkných pár sezon od porážky k porážce, a vyvodili z něj pobuřující závěr, že by se jim možná lépe kandidovalo v dresu jiné strany.Pokud snad některý pravicový volič dodnes váhal a nechával se zmást katastrofálními výsledky ODS v průzkumech preferencí, musí mít po Nečasově článku jasno – o stavu pravice, potenciálu ODS i o kondici jejího předsedy Petra Nečase.
Pro lidi určitých zájmů možná „modří“ přestali být perspektivní a v očekávání volebního neúspěchu se přeorientovávají na jiné partnery.
Osmibodová Agenda 2014 není poselstvím, které by uhranulo zástupy, ale po dost dlouhé době jde přece jen o pokus ODS nabídnout programový a zároveň ideový dokument. Po předlouhých čtyřech měsících jím výkonná rada ODS splnila zadání listopadového kongresu vypracovat programové priority pro zbytek volebního období.
odskosmetika02_1Některé z vytypovaných priorit jimi ovšem byly už v programovém prohlášení Nečasovy vlády, ale od léta 2010 zůstaly nesplněny. Jiné položky Agendy 2014 jsou zase populistické, zřetelně ovlivněné nedávným ostravským sjezdem ČSSD. Jmenovitě poněkud nevkusnými výroky jejího stínového ministra financí Jana Mládka vůči živnostníkům a také seniorům, jež byly pro „Modré“ darem shůry. Nečasovu stranu, zakřiknutou podzimním dvojnásobným nezdarem ve volbách do krajských zastupitelstev a do Senátu a v lednu šokovanou totálním fiaskem jejího prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky, jako by sociální demokraté pokropili živou vodou. Ofenzívní Agenda 2014 byla rázem na světě a ODS zažila blažený pocit, že se média a politologové budou chvíli zabývat něčím jiným než „kmotry“ a jejími dalšími chorobami.
Číst dál: Kosmetická ofenzíva ODS. A nemůže být jiná.

Strana 22 z 38