Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

O čem se píše

Právník Pavel Hasenkopf v pondělí zareagoval na vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který jej označil za jednoho z autorů novoroční amnestie. Hasenkopf se proti tomu ohradil a jako autora amnestie uvedl Zdeňka Koudelku.

 "Zdeňku, sorry, ale všechno má své meze a dál Tě nebudu krýt,“ uvedl Hasenkopf na svém facebookovém profilu. V příštích dnech hodlá předložit veřejnosti i další důkazy. „V dohledné době zveřejním všechny dokumenty, které jsem v pátek předal prezidentu republiky. Dále zveřejním i některé sms, které jsem v minulých dnech obdržel od Zdeňka Koudelky i Ladislava Jakla,“ dodal. Hasenkopf podle svých slov nehodlá být "obětním beránkem".

"Hluboce se omlouvám všem, kteří mne pro tuto roli vybrali, že nejásám nadšením, že to smím být právě já, kdo bude obětován, a že mám tu drzost se této arogantní mocenské zvůli veřejně bránit. Začíná to tu vypadat jak za normalizace," dodal.

zemantorch

Právník neodmítá "jakoukoliv spoluúčast na amnestii", trvá však na tom, že se nepodílel na amnestii v té podobě, jak byla 1. ledna vyhlášena prezidentem Václavem Klausem. "Já jsem nikdy nezpochybňoval, že jsem nějakou amnestii psal, a že obsahovala na výslovné přání pana prezidenta i abolici (zastavení stíhání, pozn. red.). Nicméně ta amnestie vypadala úplně jinak než ta konečná, která byla vyhlášena 1. ledna, od které jsem se interně distancoval,“ uvedl Hasenkopf.

Číst dál: Zdeňku, sorry, dál tě krýt nebudu, ukázal Hasenkopf na Koudelku
4. května  se stal pro členy kapely Olympic jedním z nejsmutnějších dní v životě. Přišli o kamaráda a nepostradatelného kolegu Milana Peroutku. Bubeník zemřel náhle a nečekaně nejspíš po pádu na schodech u svého domu.
olimpikStalo se tak po pátečním koncertě v Karlových Varech. Frontman kapely Petr Janda (71) po dotazu deníku Aha!, jestli tragická událost znamená konec Olympiku, zdrceně přiznal: Nevím, co s námi bude dál! Na tohle jsem ani vteřinu nepomyslel.“Jak k nečekanému úmrtí Peroutky došlo se stále prošetřuje, definitivní odpověď nejspíš prozradí až pitva, cizí zavinění ale lékař vyloučil hned od počátku. Před koncertem bubeníkovi prý nebylo dobře, ale poté, co se prošel, se zdálo být vše v pořádku. Peroutku po příjezdu do Prahy ostatní členové kapely vysadili před domem ve Vršovicích. Dovnitř už ale nedošel. Ráno jej bez známek života našla jeho tchyně. Kamarády z kapely by ani v nejhorší noční můře nenapadlo, že jej vidí naposledy. Nyní ruší všechna nejbližší vystoupení. ■
Zdroj: super.cz
 
 
 
Legendární kapela Olympic přisla o kamaráda. ■
Foto: hermina.cz
Protikorupční detektivové poslali státnímu zástupci po více než ročním vyšetřování návrh na obžalobu 12 lidí kvůli údajně předražené zakázce na audiovizuální techniku z doby českého předsednictví EU. "Já naopak státu ušetřil," brání se obviněný šéf firmy, která tendr dostala bez soutěže.Protikorupční policie po více než ročním vyšetřování navrhla obžalovat 12 lidí obviněných v případu sporné zakázky pro firmu ProMoPro z doby českého předsednictví EU.
 
protikorupcnipolicieV pátek to řekl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. Zakázka na zajištění audiovizuální techniky, kterou v minulosti podrobně popsaly HN a IHNED.cz, byla podle detektivů předražená o 388 milionů korun."Činnosti, které ve výši 388 milionů korun proplatil Úřad vlády ČR, neměly být podle kriminalistů vůbec provedeny nebo nesouvisely s předmětnou zakázkou evropského předsednictví," sdělil Jaroslav Ibehej. Zakázka pro Promopro předražena o 388 milionů, vypočítala policie 
 
Tři Vondrovi úředníci
Mezi obviněnými figuruje podle dřívějších informací médií bývalá náměstkyně exministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Jana Hendrichová a také tehdejší ředitelé odborů Radomír Karlík a David Mlíčko. Trojici bývalých státních zaměstnanců viní policisté z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Vondra jako vicepremiér pro EU za přípravu předsednictví zodpovídal, obviněn však nebyS vyšetřováním kauzy Promopro mají policisté jeden velký problém. Aktéři mlčí . "Obvinění státní zaměstnanci měli dle závěrů kriminalistů opatřit společnosti ProMoPro výhodnější podmínky na úkor jiných soutěžitelů, neboť měli předem vyloučit část uchazečů, kteří pak nemohli podat svoji nabídku v zadávacím řízení," uvedl Ibehej. Obviněný podnikatel: Já jsem naopak ušetřil Ostatní stíhané, kteří pracovali ve společnostech zainteresovaných na zakázce, podezírají policisté z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, tři z nich pak také z podvodu. Podle policie necelých 400 milionů převedli na jiné osoby či firmy, vytvářeli fiktivní faktury a prostředky následně vybírali v hotovosti. Obvinění se týká zejména jednatele společnosti ProMoPro Jaroslava Veselého. Ten však nadále trvá na své nevině. "Zákon jsem neporušil. A státu jsem naopak peníze ušetřil," řekl Veselý pro IHNED.cz. Policie obvinila i podnikatele Libora Veverku, obchodního partnera Veselého, který disponoval právy k účtu v rakouské bance, kam oklikou přes Londýn peníze ze zakázky přitekly. A podle informací IHNED.cz byl obviněn i Vlastimil Maxa ze společnosti NWDC.
Vondra věděl, kolik jsme Promopru platili, tvrdí ministrova bývalá náměstkyně . Tu si Veselý najal jako subdodavatele a Maxovi zaplatil téměř 400 milionů, z nichž část pak skončila v Rakousku.
Zakázka bez soutěže
Číst dál: Kauza ProMoPro: Policie navrhla obžalovat 12 lidí, měli předražit zakázku o 388 milionů
{jcomments on}Vedení ODS kritizuje spory mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) ke jmenování velvyslanců. Členové Výkonné rady ODS se v pátek shodli na tom, že pře je nedůstojná a poškozuje zájmy republiky. Konflikt vznikl hlavně kvůli záměru Zemana jmenovat Livii Klausovou velvyslankyní na Slovensku.
zemantorch"Odmítáme přitom nestandardní postupy jmenování velvyslanců, které nejsou v souladu s ústavními zvyklostmi a které by vedly k posunu k poloprezidentskému systému," řekla po jednání rady novinářům místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Vedení ODS se tak na pátečním jednání v Brně postavilo za svého předsedu a premiéra Petra Nečase, který již v uplynulých dnech hádky ohledně jmenování velvyslanců ostře odsoudil. Nečas zdůraznil, že je nutné dosáhnout konsenzu, a to nejen mezi prezidentem a ministrem zahraničí, ale i premiérem.
Spor o Klausovou i Remka
Vztahy mezi Schwarzenbergem a Zemanem jsou na bodu mrazu především kvůli snaze prosadit jako velvyslankyni na Slovensku manželku Zemanova předchůdce na Hradě Václava Klause. Ministrovi se nelíbil ani návrh na jmenování europoslance Vladimíra Remka (KSČM) velvyslancem v Moskvě. Podle informací ČTK už ale spor začíná značně ztěžovat a zpomalovat práci diplomacie. Zeman ministrovi blokuje část navržených kandidátů na velvyslance; kvůli roztržce není jasno ani to, odjedou diplomati, kteří už čerstvě dostali svolení hostitelské strany.
Zdroj: novinky

{jcomments on}Záleží, zda bude vyšetřování kauzy koordinované a půjde do hloubky, nebo roztříštěné a zůstane na povrchu. Z hlediska daňového poplatníka lze obvinění tří členů představenstva firmy Key Investments považovat za dobrou zprávu. Dalo by se říci, že se konečně něco děje.

bradacovaki2Jenže pokud jde o jediný výsledek více než dvouletého prošetřování tohoto celkem primitivního podvodu, měli bychom se na tuto zprávu dívat spíše skepticky. A to při vší úctě k práci jediného (!) policisty, který se případem – kromě několika dalších podobných kauz, jež má na starosti – zabývá. Na další vývoj vyšetřování se totiž musíme dívat prizmatem nynějšího konfliktu pražské vrchní státní zastupitelky Lenky Bradáčové s vedením protikorupčního útvaru.  Spor, jehož hloubku a význam si většina politiků a občanů vůbec neuvědomuje, buď vyústí v další trapný kompromis, nebo skončí výměnou šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Jenže kde je záruka, že na jeho místo bude jmenován policista, jehož činnost bude v ideálním souznění s počínáním Bradáčové?

 

Totiž: Kauza Key Ivestments, ale například též případy spojené s fotovoltaickými elektrárnami, se týkají politicky velice citlivých záležitostí; v případě Key Investments jde o odpovědnost významných politiků za bezmála hazardní investování veřejných financí, například z prostředků pražských městských částí. Vše vyšetřuje protikorupční policie a dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. V jádru jde o to, zda zmíněné kauzy budou šetřeny do hloubky a koordinovaně, nebo jen povrchně a atomizovaně.

 

A to je přesně ta neznámá ve vyšetřování případu Key Investments.

Číst dál: Dočkáme se monstrprocesu v kauze Key Investments?

Strana 21 z 38