Bleskovka

V komunálních volbách v Letňanech 2022 se volilo  do dvou zastupitelských orgánů:
1. do zastupitelstva městské části bylo zvoleno  23 zastupitelů
2. do zastupitelstva hlavního města Prahy, zvoleno  65 zastupitelů

O čem se píše

matepravovedet

Silvestrovské veselí sice již utichlo, ale v Letňanech máme o zábavu postaráno i krátce po vstupu do nového roku.

Zastupitelé i úředníci dostali do svých schránek bizarní e-mail, který se na první pohled tvářil jako novoroční přání místostarosty Lněničky. Odeslán byl 31.12. v 0:00. Jeho text zpočátku vypadal jako autentický, ale postupně gradoval do přiznání, že pan místostarosta pojímá svou funkci jako velmi výnosný osobní byznys a své kolegy ve vedení Letňan používá pouze jako figurky zaštiťující jeho nekalou činnost. V tu chvíli bylo zřejmé, že jde o poměrně dobře technicky propracovaný „žertík“, protože e-mail opravdu vypadal, jako kdyby odešel z oficiální adresy pana Lněničky. A obsah? Ten v zásadě odpovídá realitě, jen je velmi těžké si představit, že by pan místostarosta skutečně došel až k takovému prozření.

E-mail se dostal i do médií. A jaká je reakce starosty a rady městské části? Žádná. Žádný vysvětlující mail, žádné informace pro zastupitele či novináře. Jen neurčité odkazy na nicneříkající vysvětlení tiskové mluvčí radnice a včerejší jednání RMČ, z nějž vzešlo usnesení stroze konstatující, že „došlo ke zneužití veřejné (radniční domény) letnany.cz dne 31.12.2022.“

Tím to ale celé nekončí. V úterý pozdě večer (tedy po již zmíněném jednání RMČ) přišel další e-mail, v němž se pan místostarosta za svůj předchozí „úlet“ omlouvá a resignuje na všechny své funkce.

Jakkoli je téměř jisté, že jde o poměrně sofistikovaný „žert“, tak musíme zároveň konstatovat, že je to další z řady afér spojených s místostarostou Lněničkou, jehož činnost dlouhodobě Letňanům škodí a který je stále jejich neomezeným vládcem, pro nějž jsou jeho podporovatelé z řad zastupitelů či úředníků jen figurkami pomáhajícími naplňovat jeho zájmy.

Zdroj: fb Zdraveletnany.cz

Email z 31. 12. 2022

 

Od: Ondřej Lněnička

Odesláno: 31. prosince 2022 0:00

Komu: pro jistotu neuvádíme

Předmět: Novoroční přání

Milé kolegyně, vážení kolegové,

další rok je opět za námi. Další rok, kdy jsme společně zlepšili život v Letňanech. Rád bych poděkoval Vám všem, kteří jste pomohli udělat i můj život lepší. Cítím se skvěle a to přesto, že jsem musel udělat mnoho kompromisů a dohod, které mě stály nejen hodně sil.

V první řadě musím poděkovat mému úřadu a zejména úžasným a krásným úřednicím. Váš vstřícný přístup a servilita, kdy po Vás chci věci, které byste jinak neudělaly, ve mě vyvolává pocit mocného vládce. Nesčetněkrát jste mi pomohly s úkoly, které přinesly velké zisky nejen mě, ale i některým z Vás. Hodně je to vidět ve školství, které jsem si před 4 roky vybral jako hlavní kompetenci zejména z důvodu očekávaného vysokého rozpočtu v této oblasti. Vždyť jsme tam proinvestovali přes 400 miliónů, a to by bylo, aby z toho něco nezůstalo tady ve Veleni (a také na úřadě). Je to však zejména moje práce, protože to, co vidíte kolem sebe, je hlavně můj budovatelským um. Ale za tu práci jsem byl vysoce odměněn a stálo to za to.

Další dík patří mým kolegyním i kolegům z rady. Těm současným i minulým. Díky, že jste mě nechali realizovat stanovené cíle. Občas mi to dalo opravdu zabrat skrýt skutečný účel překladu, ale Vy jste prostě skvělí, že to neřešíte. Toho nejlepšího z Vás necháváte v klidu pracovat a tím děláte Letňany lepší. Původní rada v tomto excelovala a rada současná by v tom zcela jistě byla stejně dobrá.

Velké díky patří také členkám a členům zastupitelstva. Kde bych dnes býval byl, kdybychom měli v Letňanech skutečnou opozici. Jsem Vám neskonale vděčný, že jste mi dávali obrovský prostor k mým aktivitám a nekazili jste mé nepřekonatelné plány. Jen díky Vám jsme dostavěli tělocvičnu pro ZŠ generála Fajtla a tři školky a já mohl mít bohaté Vánoce. Nové složení zastupitelstva ve mě vyvolává nekonečnou naději, že příští čtyři roky by mohlo být ještě lépe. Tento optimistický stav mysli vychází z Vaší nulové schopnosti čelit mým skvělým nápadům.

Jsme vlastně taková jedna velká rodina a je jedno, že každý patříme do jiné partaje, aby lidi to divadlo správně pochopili. Kdo se spojí se mnou, bude vždy odměněn. Ať to byl nezvaný kandidát na primátora nebo ten nezkušený nýmand, který křeslo starosty po něm převzal. Jen si představte, tam mít oba dva vedle sebe. A k tomu ještě bývalou klenotnici s hrobařem. Nebýt mě v pozadí, nestalo by se v Letňanech za poslední roky nic pozitivního. Můj stále nedoceněný heroický výkon dodal za poslední roky Letňanům úplně nový ráz.

Ale dost bylo chvály. Potřeboval jsem to napsat. Už mě nebaví vymýšlet projekty za Vás a o všechno se starat od začátku do konce. Nová doba si žádá nové přístupy a já ten můj zásadně změním. Už nebudu tak obětavý a holka pro všechno. Už nebudu generovat zisky na úkor letňanských občanů. Ostatně o tom se v příštích týdnech dozvíte více, až budete někteří podávat vysvětlení k mým letňanským aktivitám. Ve vyšetřování jsem velmi transparentní a netěší mě, že musím udělat tyto změny. Sice nepřekopám můj život od základů, protože to už stejně nejde. Ale ukončení mých funkcí v Letňanech bude prvním krokem k lepší budoucnosti. Mojí i Vaší.

Ve smyslu carpe diem bych Vám rád popřál carpe annus novus.

Váš Ondřej

 

Lněnička autor textu Petiční výbor, uvedeno bez změn

Zastupitelstvem městské části byla 5.9.2022 projednána petice „Odvolání Ondřeje Lněničky z funkce uvolněného místostarosty MČ Praha 18“, projednávání petice bylo celkem bouřlivé a protáhlo se na více než 3 hodiny. Ondřej Lněnička, jak už je jeho zvykem, hledal chyby u všech ostatních, jen ne u sebe, obviňoval magistrát, ostatní zastupitele, občany a snad i špatné počasí …

Dozvěděli jsme se, že přesto, že je již od roku 2006 aktivním zastupitelem a stihl vystřídat mimo jiného funkce radního, místostarosty i starosty, má na jednání s developery jen pramalý vliv a to i přesto, že například nevýhodné plánovací smlouvy s developerem Dvořákem v roce 2012 připravila jeho advokátní kancelář, Ondřej Lněnička je předložil ke schválení a sám také jako starosta podepsal.

Dále nás opakovaně poučil, že si pleteme otázky působnosti státní správy a místní samosprávy. Místní samospráva (tedy rada nebo zastupitelstvo) podle Ondřeje Lněničky nemůže do chystaných developerských projektů nijak zasahovat, vše má ve svých rukou státní správa, rozuměj úředníci na radnici. Zapomněl si však přečíst svůj vlastní předvolební plátek, kde jako jednička kandidátky ODS pro blížící se komunální volby uvádí:

„Každý investor musí občanům veřejně prezentovat svůj záměr, a pokud s ním většina souhlasí, smluvně se zavázat k tomu, že bude přispívat na rozvoj Letňan. Trváme na tom, že bez prezentace v příslušných výborech a následného souhlasu rady či zastupitelstva, nemohou investoři své plány realizovat„.

Inu, Ondřej Lněnička vždy tvrdí jen to, co se mu právě hodí.

Výsledek hlasování:

6 hlasů pro odvolání

4 hlasy proti

8 hlasů se zdrželo

Koaliční partneři Ondřeje Lněničky nenašli odvahu zvednout ruku pro jeho odvolání. Na druhou stranu, tento výsledek chápeme, kdyby svou ruku zvedli, přiznali by tím svůj podíl na jeho současném 4-letém působení ve prospěch spřátelených developerů. Naštěstí, komunální volby jsou za rohem, držme si palce, ať tentokrát dopadnou lépe pro Letňany.

Zdroj:  letnanskydeveloper.eu

související článek  ZDE

 

matepravovedetPřebíráme text Martina Musila o petici proti zastavování volných ploch:
Mnoho let Letňany řeší problémy s parkováním a zahušťováním výstavby. Příčiny můžeme pitvat hodiny, ale prostě ty problémy tu jsou. Navíc se v poslední době schvaluje jeden projekt za druhým a Letňany se mají na základě těchto rozhodnutí rozrůst třeba i na více než dvojnásobný počet obyvatel. Ale žijí tu lidé, mají své názory. Opakovaně si volí své zástupce, ale co čert nechce, ono se nedaří a nedaří problém zastavit, omezit, strukturovat. Naopak lidé pak slyší, proč vše nejde. Ale zastavění Avie, letiště, polí u Tesca i Havraňáku, vnitřních prostor Letňan, to už je důvod se ptát! My se ptáme po studii, po odborném názoru, co tu máme mít, kolik se sem vejde lidí, bytů a aut. Jak se posílí infrastruktura. Nic víc, nic míň.

Ano, zvolili jsme formu petice. Třeba jsou lepší způsoby, ale prostě jejím prostřednictvím jsme Praze i Letňanům, chtěli ukázat, co tu Letňanské trápí. Sorry, ale povedlo se. Zastupitelstvo Prahy jednomyslně a zastupitelstvo Letňan většinou (za kterou všem ještě jednou děkuji) rozhodlo, že minimálně ve vnitřním území Letňan, mezi ulicemi Beranových, Tupolevova a Veselská, problém hrozí. Proto se jen usnesla na tom, že by bylo fajn vše prověřit a naplánovat, pokusit se směnit pozemky s CPI, kde může vzniknut infrastruktura a CPI může získat jiné pozemky a spokojeni mohou být všichni. A aby tento výrok obou zastupitelstev měl nějakou váhu, usnesla se na pozastavení samosprávných rozhodnutí. Což je jen logické. Je to úspěch petice.

Všichni ti, kteří si dali práci s přípravou petice, všichni, kteří ji podepsali, všichni kteří ji chtějí ještě nyní podpořit, ti všichni jsou frajeři, kteří trochu suplují práci politiků. Nikdo ty, co podepsali, nepodvedl, nezklame. Oni jen řekli svůj názor, a bohužel museli touto formou. Věřím, že se z kvality života stane téma širší, nejen předvolebně volební.

Příspěvek vyšel na facebookových stránkách Letňanská rodina

281851686 1051032655525764 6020942546634492418 nNa středečním jednání Zastupitelstva MČ byla vládnoucí koalicí prohlasována změna počtu zastupitelů pro příští volební období. Počet volených míst se zvedne ze současných 19 na 23. To bude naši městskou část stát za celé volební období 2022-26 stovky tisíc korun navíc.
Pojďme si otevřeně říci, proč k takové změně došlo.
Volby jsou již za rohem a současné vedení radnice se začíná bát o své znovuzvolení. Proto zastupitelé za ANO, ODS, Svobodné a TOP09 mění počet křesel v příštím volebním období, aby si tak zvýšili svoji šanci na další 4 roky ve funkcích. Vládnoucí koalice si je očividně vědoma toho, jakým způsobem pracovala poslední 4 roky “pro Letňany” a že toho mají občané dost.

Už v září ale máme šanci na změnu!
Zdroj: FB Piráti z Letňan

koloKomise Rady hlavního města pro cyklistickou dopravu, zkráceně „cyklokomise“ má nového předsedu. Dosavadního předsedu Pavla Poláka nahradil Radek Čermák. Radek Čermák je členem cyklokomise od roku 2014 a zastupitel MČ Praha 18. Dlouhodobě koordinuje přípravu a realizaci cyklostezek na severovýchodě Prahy, který je z hlediska infrastruktury nejrychleji se rozvíjejícím regionem. V okolí Kbel, Letňan, Vinoře i Satalic tak již několik let vzniká síť stezek pro cyklisty a pěší pro každodenní dojíždění i rekreaci. Městská část Praha-Kbely, ve které je Radek Čermák referentem oddělení dopravy, získala cyklostezkové napojení na metro a má jednu z nejhustších sítí cykloobousměrek i stojanů v Praze. Čermák zde hojně řeší i rozvoj pěší či veřejné dopravy.Pavel Polák byl vedoucím pracovní skupiny pro cyklistickou dopravu a následně Komise Rady HMP pro cyklistickou dopravu od roku 2003, s přestávkou v letech 2010 – 2018. Funkce se vzdal na vlastní žádost, aktuálně je v dlouhodobé pracovní neschopnosti. Cyklokomise mu za dlouholeté působení a „neocenitelný přínos k rozvoji pražské cyklodopravy“ poděkovala.Cyklokomise vznikla v roce 2006 z původní pracovní skupiny, která se zabývala rozvojem cyklistické dopravy a rekreační cyklistikou zhruba od roku 2003. Do roku 2010 byla do značné míry exekutivním orgánem. Po významném oslabení podpory cyklodopravy v roce 2012 část externích členů z komise na protest odešla.Od roku 2014 se koordinace přípravy cykloopatření přesunula na nově zřízený magistrátní odbor. V současnosti si komise zachovává funkci poradního orgánu, řešícího spíše koncepční otázky nebo vydávajícího doporučení k obtížněji řešitelným záležitostem cyklo.

Zdroj: zde

Strana 1 z 38