Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Aktuality

bahok 3Vážení spoluobčané.

Podobně jako vám, není ani nám lhostejná úroveň života v MČ Praha 18 – Letňany. Nemožnost parkování, přeplněné ulice, nedostupné školky, školy a zdravotní služby, to vše nás vedlo k sepsání petice, která má za cíl jasně ukázat, že další snižování kvality života v Letňanech si místní nepřejí. 👇 Na veřejné prezentaci v létě roku 2021 představila společnost CPI své plány ohledně výstavby. Stavba věžového domu v ulici Malkovského (56 nových bytů) již probíhá. Výstavba třech výškových budov (přes 100 bytů) místo prostoru parkoviště v ulici Jančova je ve stádiu povolování. Kopec u autobusové zastávky Fryčovická, kde snad každé Letňanské dítě za posledních 50 let pravidelně sáňkovalo, má být zastavěn dvěma věžáky v následujících letech (přes 100 bytů). ‼️   Letňany potřebují jasná pravidla pro novou výstavbu. Zejména je třeba chránit volné plochy, které slouží jako zeleň, dětská hřiště, odpočinkové plochy a parkování. Nenechme si to líbit a podepište petici.

Jak mohu petici podepsat?

Popisové archy jsou k dispozici v Pizza Fresco, Krausova 714, otevírací doba PO-NE 11 - 22 h.

Chcete nám pomoci ještě více?

Pomozte nám oslovit vaše sousedy, spolupracovníky nebo přátele a získat tak více... pro STOP zahušťování výstavby v Letňanech na úkor veřejné zeleně a parkování |

Zdroj a další informace na na FB petice:   https://m.facebook.com/PeticeLetnany/

 

kemp praha

 

Po úspěšné loňské premiéře se na výstaviště PVA EXPO PRAHA také letos vrátí unikátní kulturní akce Prague Kemp Letňany. Fanouškům nabídne nejen sérii hudebních „minifestivalů“, ale díky spojení s Hudebním divadlem Karlín také muzikály a představení z repertoáru této legendární pražské scény. Na jaké hvězdy se v Letňanech můžete v červenci a v srpnu těšit? Druhý Prague Kemp Letňany představí zbrusu novou strukturu, kdy si budou moci hudební fanoušci zvolit ze série minifestivalů. Ve vybraný den se uskuteční vždy tři hvězdné koncerty, šanci dostanou i noví nadějní umělci. Každý z minifestivalů nabídne odlišný žánr, kdy si hudbu svého srdce najde v Letňanech opravdu každý.mMultifunkční areál výstaviště poskytne zázemí nejen pro koncertní vystoupení, ale nabídne také pohodlné sezení pro muzikálová a divadelní představení. V rámci hudebního programu se mohou návštěvníci těšit například na vystoupení Dana Bárty & Illustratosphere, kapel Vltava, Rybičky 48, Visací zámek, Slza, Sebastian, Vanua 2 nebo Petra Čtvrtníčka a jeho skupinu Buzerant. Nadmíry hluku z akcí se zdejší obyvatelé nemusejí bát. Hudební produkce na hlavním pódiu bude po konzultacích s místní radnicí realizována tak, aby její intenzita nezasahovala do zdejší obytné zóny.

Hvězdný program z Karlína

Velkou novinkou letňanského kulturního léta bude od 1. července také propojení programu s Hudebním divadlem Karlín, kde vystoupí mnoho hvězd české scény. Představí se například Lucie Bílá, Iva Pazderková, Světlana Nálepková, Václav Vydra, Václav Noid Bárta, Jan Révai a další.  V rámci letní scény se uskuteční také slavnostní premiéra muzikálu Rebelové (9. července 2021), který bude k vidění během celého léta. Střídat jej bude největší hit divadla, muzikál Sestra v akci. Užít si v PVA EXPO PRAHA budou moci diváci také třeba koncertní verze muzikálů Carmen a Jesus Christ Superstar. Díky mobilitě a stávajícímu zázemí výstaviště bude možné veškerý plánovaný program přizpůsobit nejen vrtochům počasí, ale především aktuálním nařízením české vlády v souvislosti s koronavirovou pandemií. Organizátoři zrealizují veškerá nutná opatření, aby byla zajištěna maximální bezpečnost a pohodlí návštěvníků i vystupujících.

 Více o kulturním létě najdete na www.praguekemp.cz.

Zdroj: letnany.cz

 

 herna

Radní MČ Praha 18 jednotně podpořili memorandum na regulaci (dvou) provozoven hazardních her na území Letňan

Jak jsme se dozvěděli za zápisu z 24. ZASEDÁNÍ RADY MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 18, které se konalo 11. LISTOPADU 2020 a kterého se účastnili starosta Mgr. MBA Zdeněk Kučera, Ivan Polák, Ing. Martin Halama, Mgr. Ondřej Lněnička a Stanislav Nekolný MBA, bylo v bodě č. 4 jednohlasně odsouhlaseno „Memorandum ve věci regulace podmínek provozování hazardních her na území HMP“, které předložil, ale i vypracoval MÍSTOSTAROSTA MGR. ONDŘEJ LNĚNIČKA.  Svoje rozhodnutí ještě uvedení politici potvrdili  na řádném jednání Zastupitelstva Letňan, které se konalo  23. 11. 2020. ZDE

Co vlastně bylo odsouhlaseno?   V PREAMBULI materiálu je napsáno, že městské části měly a mají zájem na „účinné“ regulaci provozování hazardních her, aby se minimalizovaly či dokonce zcela vylučovaly socio-patogenní jevy spojené s provozováním hazardu.

Když si ale projdeme celý tento dokument, tak hned v odstavci „Účel memoranda“ v bodě 1 je napsáno, že nebyly ze strany orgánů hl. m. Prahy zohledněny a řádně vypořádány připomínky a požadavky městských částí a nová vyhláška umožnila, aby na území městských částí vznikala kasina a to v počtu zcela neomezeném a kdekoli.

Pokud by toto memorandum padlo na úrodnou půdu a změnila se celopražská pravidla, tak nám né ze strany MHMP ale jednoduchým rozhodnutím stávající rady MČ mohou začít v Letňanech růst nová kasina a herny jako houby po dešti ovšem již pod pevným dohledem našich zastupitelů sedících v Radě MČ Letňany.

Pojďme si krátce zrekapitulovat, jak k tomuto omezení hazardu na území HMP došlo. V roce 2010 bylo zveřejněno prohlášení starostů městských částí, kde bylo přímo napsáno, že tito starostové vyjadřují zásadní nesouhlas s podobou návrhu novely zákona o loteriích, která vzešla z jednání rozpočtového výboru PSP ČR. Dále se starostové dohodli na mimořádném setkání starostů městských částí, které se konalo 9. 4. 2010 a kde se shodli na stejném postupu, kterým se pokusí zabránit dalšímu omezování pravomocí obcí ve věci regulace hazardu na svém území a to formou přiložené petice.

V petici   „Za právo obcí reálně omezovat hazard na svém území“, která byla směrovaná na Ing. Miloslava Vlčka, který v té době byl předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, se doslova uvádí, že obec, na jejímž místě má být loterie nebo hra provozována, „není účastníkem řízení o vydání povolení … k provozování loterie nebo jiné podobné hry podle tohoto zákona“. A petice požaduje, aby obce nebyly zbaveny mimo jiné možnosti spolurozhodovat o provozu videoterminálů s vysokými sázkami a zbaveny tak možnosti účinně bojovat proti neúnosné situaci v oblasti hazardu na svém území. Dále je v petici uvedeno, že obce tento krok považují za další ze série vítězství sázkařské lobby. V tom spatřují starostové zásadní problém, neboť podle nich ministerský úředník stěží dokáže posoudit situaci na konkrétním místě a navíc, jak ukazuje dosavadní praxe, součinnost s obcemi je zde minimální.

Vyjádření klubu Zdravé Letňany

Právě těch několik let omezení hazardu v Praze se ukázalo, že to byl ze strany MHMP určitě ten správný skutek a také, že magistrátní úředníci nejsou pod vlivem hazardní lobby a v Praze ani v Letňanech k žádnému navýšení hazardu nedošlo.  Naopak v Letňanech došlo k razantnímu a významnému snížení počtu heren a kasin z 12 na pouhá dvě, což je nepochybně jev pozitivní. Nedomníváme se, že by Letňany musely opětovně počet heren a kasin navýšit proto, aby bylo možno dostat více financí do letňanského rozpočtu a sportu, čímž argumentuje současné vedení radnice. Naši koaliční zastupitelé v memorandu požadují nejenom samostatnost, jak původně požadovali v petici i starostové, ale už si asi dopředu plánují i rozšíření heren a kasin v Letňanech a to, jak je psáno v memorandu, v počtu zcela neomezeném a na jakýchkoli místech.

To, že pravděpodobný lobbing majitelů kasin asi funguje i v Letňanech, nám koaliční zastupitelé ukázali na posledním jednání letňanského zastupitelstva, které se konalo 23. LISTOPADU 2020 , když při podivném hlasování (které se bude projednávat i na kontrolním výboru), nakonec schválením memoranda Letňany k hazardu přiblížili. Za všechno můžeme poděkovat stávajícím zastupitelům za ANO a ODS Mgr. MBA Zdeňku Kučerovi, Ing. Martinu Halamovi, Mgr. Ondřeji Lněničkovi Stanislavu Nekolnému a novému radnímu pro sport Ivanu Polákovi.

Podpora sportu je nepochybně důležitá a potřebná, ale zásadní otázka zní, jestli jí má být dosaženo za cenu zvýšení počtu kasin a heren v Letňanech. Tato zařízení zcela prokazatelně přispívají k šíření patologických jevů jako jsou závislosti, kriminalita atd. Opravdu chceme pro to, abychom mohli podporovat jiné (sportovce) vytvářet podmínky pro to, aby si mohli kazit život jiní (v hernách a kasinech). A nakonec, kdo z toho bude mít prospěch? Sportovci to určitě nebudou.

Zdravé Letňany k každém případě podporují na území MČ Praha 18 nulovou variantu podniků provozující hazard a nesouhlasí se změnou kompetence zřízení heren a kasin z MHP pouze na místní úřady.

Olaf Deutsch

Zápis z 24. jednání Rady MČ Praha 18 z 11. listopadu 2020    ZDE

 Zápis ze 4. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 18 z 23. listopadu 2020. ZDE

 

 

Vážení přátelé, příznivci klubu SK PROSEK i členové oddílů,
pondělní prezentace k záměru rekonstrukce našeho sportovního areálu se bohužel odkládá. Důvodem je kontakt člena realizačního týmu s osobou, která byla pozitivně testována na Covid-19.
I když zatím nebyl nikdo další následně pozitivně testován, zdraví nás všech je na prvním místě. O náhradním termínu budeme neprodleně informovat.
S pozdravem,
SK PROSEK PRAHA...
Lovosická 559/32, 190 00, Praha 9
IČ: 00539601

SK Prosek fotZprávy z petičního výboru  Nový Prosek 16. 7. 2020

Ve čtvrtek 16. 7. 2020 se konalo krátké jednání na Magistrátu za účasti radního pro školství a sport Víta Šimrala, senátora Lukáše Wagenknechta, zástupců Prahy 18, Prahy 9, SK Prosek a petičního výboru. Na jednání se probírala budoucnosti areálu sportovního klubu SK Prosek. O plánovaných změnách areálu se vyslovila i naše petice Nový Prosek, kterou se zabývalo 25. 5. 2020 i zastupitelstvo HMP a k řešení vzniklé situace byl nakonec pověřen radní pro sport Vít Šimral.

 

 Důležité body jednání

  • Radní Šimral se seznámil se stavem věcí a navrhl, aby SK Prosek pozemek s hřištěm převedl zpět do majetku hl. města Prahy. Dále představil i další možnosti pomoci SK Prosek např. využití dotačních programů na rekonstrukci areálu, samofinancování výstavby nového areálu přímo sportovním klubem SK Prosek za pomoci soukromého investora, realizace investic souvisejících s požadavky školských zařízení atd.

  • Místopředseda sportovního klubu SK Prosek primární návrh radního pro školství a sport Víta Šimrala převést areál zpět do majetku Hl. města Prahy odmítl a stručně přestavil některé další možnosti budoucího využití sportovního areálu.

  • Zastupitel MČ Praha 18 O. Deutsch navrhl vypracování čtyřstranného memoranda ve kterém by se účastníci MHMP, MČ Prahy 18, MČ Prahy 9 a SK Prosek zavázali společnému postupu na finanční pomoci areálu SK Prosek. Dále upozornil na to, že granty nejsou nároková záležitost a SK Prosek na ně nemusí dosáhnout.

  • 158205 Šimral Vít Piráti clanekRadní Vít Šimral prohlásil, že návrh zastupitele O. Deutsche považuje za nerealizovatelný s tím, že nemůže upřednostnit SK Prosek před ostatními kluby, protože by musel časem tuto výhodu poskytnou i dalším pražským sportovním klubům.

 

  • Zástupce petičního výboru Milan Balahura vyzval zástupce SK Prosek k organizaci debat s občany, kteří bydlí v sousedství areálu. Petice ukázala, že si lidé nepřeji dozvídat o změnách pozdě, kdy už politici o všem rozhodli za jejich zády, proto je potřeba, aby SK Prosek zvolil jiný postup a začal s občany obou městských části o svých plánech komunikovat.

  • Senátor Wagenknecht vyjádřil své uspokojení, že se konečně vytvořil základ spolupráce mezi Magistrátem hl. m. Prahy, sportovním klubem, MČ Praha 18 a Praha 9 a petenty - zástupci občanů. Doufá, že se povede nalézt finance pro investice do záchrany sportovního areálu.

Závěry ze schůze jsou následující:

Místopředseda sportovního klubu SK Prosek Viktor Furman v průběhu září letošního roku připraví pro občany v sousedství areálu noviny a veřejnou prezentaci budoucnosti sportovního klubu, kde sdělí všechny možnosti revitalizace klubu včetně návrhu finančního zajištění a na základě připomínek občanů připraví návrh revitalizace areálu do dalšího jednání na MHMP.

 Olaf Deutsch, člen petičního výboru Nový Prosek

 Související článek: 

Areálu SK Prosek se blýská na lepší časy

Strana 2 z 14