Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Aktuality

Klasnov_crPředsednictvo Věcí veřejných rozhodlo na svém zasedání o restrukturalizaci strany. Zeštíhlení poslaneckého klubu, snížení zátěže vládní agendy a přechod do konstruktivní opozice zavedení těchto změn pouze urychlilo a zpřísnilo.


Je nutné si uvědomit, že pokud vyžadujeme cokoliv od jiných, je nutné začít nejprve u sebe. Proto se VV rozhodly pro zeštíhlení a restrukturalizaci, kterou prošly jak prostory centrály a zázemí strany, tak i personálie a objednávané služby. Zaměstnanecký poměr krajských tajemníků byl, po dohodě s nimi, změněn na dobrovolnou stranickou funkci. Znovu opakuji, že vše souvisí s přechodem do konstruktivní opozice a přípravou na další důležité politické události ať již v podobě stranických konferencí, tak komunikačních kampaní či voleb. Chceme být rozumnými a opatrnými hospodáři. Proto musíme nejprve zavést tyto změny v praxi a teprve následně můžeme oslovovat a žádat o podporu členy, sympatizanty a sponzory.

 

Klasnov_crPřed malou chvílí jsem předstoupila před soudce Jana Šotta a sdělila jsem mu, že využívám svého práva nevypovídat. Samozřejmě zcela věřím v nevinu svého manžela. A coby místopředsedkyně Věcí veřejných vím, že jde o standardně a demokraticky fungující politickou stranu. Celá kauza před soudem ale není obhajobou Věcí veřejných jakožto strany, jakkoli se naši přeběhlíci snaží pošpinit stranu co nejvíc. Před soudem se řeší "jen" údajné úplatky. Jakékoli mé svědectví ve prospěch Víta Bárty, by však protistrana mohla zpochybnit s poukazem na mou údajnou zaujatost. Poslechla jsem tedy doporučení právníka. Za Věci veřejné v následujících dnech vystoupí celá řada kolegů, kteří byli u stejných událostí jako já a budou považováni za objektivnější svědky. Děkuji také žurnalistům za pochopení, že nebudu do vynesení závěrečného výroku soudu toto řízení jakkoli komentovat. Kateřina Klasnová

Reakce čelních představitelů strany na novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause.


brta_a_tmPrezident správně připomenul, že budoucnost ČR není v institucích, Evropské unii nebo politických stranách, které vytvářejí nejrůznější očekávání, ale v každém z nás. V každém normálním, pracovitém člověku, který hledá štěstí pro sebe a svou rodinu, své okolí. Takoví lidé posouvají celou zemi dopředu.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády

 Prezident Klaus podle mého názoru vystihl dva ústřední problémy ovlivňující kvalitu života v ČR. Doposud nedořešené problémy eurozóny, které ovlivňují i naši ekonomickou stabilitu a rozštěpenost české veřejné scény, kdy řada osobních ambic, snaha vyvléci se z politické a veřejné odpovědnosti blokuje přijetí i všeobecně uznávaných řešení a tolik potřebných změn. Jde o apel, ke koalici, ale i k opozičním stranám a zájmovým a stavovským organizacím. Úplně s panem prezidentem sdílím přesvědčení, že osobní aktivita, entuziasmus a individuální píle je to nejpotřebnější pro pozitivní vývoj našeho společenství.

Radek John, předseda Věcí veřejných

Nejzásadnější tezí prezidentského projevu podle mne je, že reformy jsou sice vnímány jako nepřátelské slovo, avšak stále zůstávají na výsost potřebné a nutné. Vnímám to jako oprávněnou kritiku vládní koalice, ale též, a to především, jako výzvu koalici znovu dát reformy dohromady, dokončit je v celku a dovést ke konkrétním výsledkům. Z reformních změn nemáme dosud kompletně dokončenou žádnou. Není možné aplikovat důchodovou reformu bez principu mezigenerační solidarity, nebo zdravotní reformu bez provedení jasných úspor. Musíme je proměnit v ekonomicky smysluplné a ve společnosti obhajitelné projekty. Osobně doufám, že lidé neskočí na Kalouskovu snahu vyhnout se odpovědnosti za dokončení reforem svržením vlády a rezignací na vládní odpovědnost.


Vít Bárta, předseda poslaneckého klubu VV

zdroj: veciverejne.cz

 

Novoroční projev prezidenta republiky Václav Klause  ZDE

 

Peake_KarolnaVčera jsme na vládě projednávali zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Zákon má napravit některé majetkové křivdy spáchané církvím a náboženským společnostem komunistickým režimem v období od 25. února 1948 do 1. ledna 1990 na území dnešní České republiky. Zákon má tři hlavní části: za prvé upravuje vrácení nemovitostí (lesy, pozemky, budovy), za druhé paušální finanční náhradu za majetek, který se vydávat nebude. Za třetí je součástí majetkového vypořádání státu s církvemi i postupné snižování  a nakonec úplné zrušení financování platů duchovních a dalších výdajů církví a náboženských společností ze státního rozpočtu.

Příprava zákona byla dlouhá a podílela se na ní řada lidí jak z koaličních stran tak zástupců církví. Věci veřejné konečnou podobu dohody respektují a jsou připraveny ji podpořit na vládě i v poslanecké sněmovně.  Parametry konečné dohody považujeme za dohodnuté a dané. A to i přesto, že naše původní představy a volební program předpokládaly jiný způsob vyrovnání s církvemi. Věci veřejné jsou koaliční stranou a umí dělat kompromisy.

Jednu věc ale ani po roce ještě neumíme. Neumíme elegantně a mediálně srozumitelně prosadit tu část dohody, kterou jsme chtěli my. V tomto případě tedy získání odpovědi na otázku, z které části rozpočtu se budou vyplácet finanční náhrady církvím, tedy něco mezi jednou a dvěma miliardami ze státního rozpočtu ročně navíc. Tedy na otázku, kterou pokládáme po celou dobu vyjednávání. Státní rozpočet čekají těžké časy, to přiznává a hlasitě varuje i ministr financí. Je otázka, kde se bude brát na základní potřeby státu - zajištění bezpečnosti (policie v rizikových oblastech jako je Šluknovsko, vězeňství), alespoň na minimální investice do rozvoje konkurenceschopnosti (vzdělání, infrastruktura), zdravotnictví, sociální oblast.Je tak nelegitimní, aby se koaliční strana ptala na zajištění zdrojů pro financování majetkového narovnání a chtěla bližší odpověď než jen Kalouskovo poněkud arogantní "Ze státního rozpočtu přece...“? Věci veřejné nechtějí, aby tato vláda padla. Děláme vše pro to, aby vydržela celé volební období. Také proto už dnes naši rezortní ministři mají obavy z rozpočtu na roky 2013 a 2014. Počítají totiž s tím, že za své rezorty budou i v těchto letech odpovědní. Proto se dovolujeme ptát. Podle pana Kalouska je to ale drzé vydírání.
 
Mgr. Karolína Peake
místopředsedkyně vlády ČR
1. místopředsedkyně strany Věci veřejné

 


John_2„Václav Havel je jedním z těch mála šťastných Čechů, kterým nikdo nemůže upřít obrovskou osobní zásluhu na tom, že Česká republika je dnes svobodný, demokratický a suverénní stát. Měl jsem možnost setkat se s ním několikrát i poté, co opustil prezidentský úřad. Zůstal a zůstane i v budoucnu inspirativní osobností, jedním z nejvýznamnějších Čechů v historii tohoto národa.“

Radek John   

Strana 10 z 14