Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Volby 2014

present letiště 2Nesnesitelná lehkost letňanského bytí překonává nové hranice absurdity. Vztah koalice k opozici nikdy nebyl horší a pohrdavější. Nelze se tomu ale divit, jde opravdu o hodně. Některým v podstatě o všechno. Již několik let se rozhoduje o tom, jak Letňany budou vypadat za deset či dvacet let a jak se nám v nich bude žít. Zdravé Letňany byly vždy k masivní zástavbě velmi rezervované a odmítaly jakékoliv kroky, které nezvratně ovlivní podobu život nás všech na dlouhá desetiletí. Koalice sice svou politiku balí do vzletných frází o Silicon Valley, realitou je však bohužel výrazně horší kopie Jižního města, která bude nezvratně důsledkem jejich rozhodnutí. Poté co koalice protlačila v minulém období projekt Letňany západ i přes hlasité varování, že nikdo neřeší veřejné služby a infrastrukturu, nebo poté co odehrála komedii o tom, jak Letňany konečně ochrání před CPI super výhodnou směnou spojenou s počátečním odmítnutím, peticí na záchranu obchodníků a nakonec radostným odsouhlasením v podstatě stejného záměru, nyní se do hry dostává letiště. V minulém čísle LL jste si mohli přečíst svěží dílko z pera místostarosty Lněničky, které svádí vinu na nás. Nechme stranou, že v každé normální společnosti se koalice snaží chlubit svými úspěchy, nebo že nikdo příčetný nesvádí něčí kroky na někoho jiného (to nechme našim malým dětem či vnoučatům). Symptomatické je ale to, že tohle dělá vždy, když něco sám chystá a nikdy to nic dobrého nepřinese. Bohužel má nezvratný pocit, že pokud bude útočit na druhé, odvrátí tak pozornost od sebe. Měli bychom se tedy mít na pozoru, co má za lubem tentokrát. My si dovolujeme tipnout, že jde právě o letiště, kde se zázračně najde cesta, jak tento projekt považovat za akceptovatelný a následně ho celá koalice nadšeně podpoří. Kouřové clony v podobě nesmyslných útoků na nás, stejně jako probíhající petice, kde v detailu skrytý ďábel říká, že se všechny procesy mají ukončit, nicméně však pouze podmínečně do doby, než investor odprezentuje svůj záměr, jsou stejnou šarádou jako příběh s CPI a bohužel dopadne stejně. Nicméně v jednom má pravdu. Měli bychom se občanům omluvit. Omluvit se musíme za to, že jsme nedokázali přesvědčit ještě o něco více z Vás, že tahle prodeveloperská koalice a její zájmy Letňany zničí a že tomu musíme společně zabránit

Autor: 

Ing. Ondřej Miffek, zastupitel (Zdravé Letňany)

Zdroj: Letňanské listy duben 2004

Související článek: Veřejná prezentace záměru rozvoje území Letiště Letňany

Milí Letňanští,
v tomto týdnu se s Vámi setkáme na našem stánku v následujících termínech a lokalitách:
➡️20.9. 16:00 - 18:00 zastávka MHD Fryčovická
➡️21.9. 16:00 - 18:00 zastávka MHD Staré Letňany
Rádi Vám objasníme naše vize, jak udělat z Letňan lepší místo pro život a odpovíme na Vaše otázky.
Těšíme se na Vás!
Zdravé Letňany
propagační předměty

Milí letňanští,

23. a 24.9.2022 rozhodnete svými hlasy o tom, kam bude směřovat Vaše městská část po další čtyři roky.

IMGP9383

  • Zdravě Letňany i jako vítěz minulých voleb strávily právě končící volební období v opozici, protože ostatní strany utvořily povolební koalici bez nás (což bylo pochopitelně jejich právo).
  • Z opozičních lavic jsme nejen sledovali práci současné koalice, ale aktivně jsme pracovali v rámci svých možností tak, abychom byli Letňanům prospěšní. I když jsme neměli přímou pravomoc některé věci ovlivnit, rozhodně se nám hodně věcí posunout správným směrem podařilo.
  • To, jak funguje a pracuje současná koalice, se nám nelíbí. Nesměřuje k Letňanům přátelským pro obyvatele, prosazuje další a další developerské projekty a vystupuje velmi nepřátelsky nejen vůči opozici, ale i vůči občanům, kteří se jí "nelíbí".
  • Letňany potřebují opravdovou změnu a proto jsme i pro letošní komunální volby sestavili kandidátku, která se bude ucházet o Vaši přízeň.
  • V následujícím období Vám zde a na na stránkách www.zdraveletnany.cz postupně představíme náš program a naše lidi.
  • Své vize Vám představíme také ve zvláštním předvolebním vydání Letňanských listů a na letácích.
  • Budeme se s Vámi potkávat i během kontaktní kampaně, kde budete mít možnost se nás na cokoli zeptat.
  • Budeme se snažit nezapojovat do agresivních debat kdekoli jinde na facebooku, protože víme, že na hádky politiků nikdo moc zvědavý není.
  • No a občas si z toho všeho uděláme i trochu legraci, protože brát sebe i svět pořád jen smrtelně vážně není zdravé pro nikoho. A my Zdraví být chceme, stejně jako Letňany. Zdravé Letňany.

Děkujeme za Vaši přízeň!

Tým Zdravých Letňan

 

 

SK Prosek fotPraha 9 bude spolu s pražským magistrátem jednat o získání sportoviště SK Prosek do svého vlastnictví. Sportovní areál, který nyní patří klubu SK Prosek, se rozkládá na území Prahy 9 a Prahy 18. Devátá městská část by se tak v budoucnu mohla stát vlastníkem té části sportoviště, která leží v jejím katastru, část v Letňanech by mohlo vlastnit hlavní město. ČTK to dnes sdělili zástupci Prahy 9. Sportovní klub dříve z finančních důvodů podporoval zástavbu části areálu, potřebnou změnu územního plánu ale odmítli pražští zastupitelé.

Plán spolupráce hlavního města s Prahou 9 při vyjednávání o získání sportovního areálu SK Prosek do společného majetku projednali ve čtvrtek členové majetkové komise rady hlavního města. Podle zástupců radnice Prahy 9 bylo domluveno, že bude devátá městská část usilovat o získání části sportoviště na Střížkově a hlavní město by mělo dostat části areálu v Letňanech. Za areál chce jeho současný vlastník podle Portlíka nyní asi 200 milionů korun.

Hrozba obytných domů

Areál SK Prosek je zastaralý a jeho další provoz je pro organizaci dlouhodobě finančně neudržitelný. Vedení klubu proto dříve usilovalo o prodej poloviny pozemku o velikosti 4,2 hektaru pro výstavbu obytných domů. Nutnou změnu územního plánu však v květnu 2020 zastupitelstvo hlavního města nepodpořilo a naopak se vyslovilo pro zachování sportu v lokalitě. Proti zástavbě sportoviště vznikla dříve rovněž petice, kterou v roce 2019 inicioval spolek Nový Prosek a kterou podepsaly asi 3000 lidí. Signatáři se podle člena petičního výboru Olafa Deutsche obávali mimo jiné dalšího zahuštění zástavby a ztráty sportovního zázemí.

Modernizace zastaralého

V případě, že město a městská část sportoviště získají do svého vlastnictví, chtějí dnes zastaralý areál modernizovat a rozvíjet. Vzniknout by mohly sportovní hala a nová hřiště, jak už dříve uvedl radní hlavního města Vít Šimral (Piráti). Podle starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka (ODS) je v plánu rozšířit možnosti sportování pro sportovní oddíly i pro veřejnost. Portlík uvedl, že Praha 9 usiluje o získání areálu do svého vlastnictví dlouhodobě a návrh na revitalizaci sportoviště má radnice zpracovaný od roku 2020.

Hrával zde i Rosický

SK Prosek Praha je největším sportovním klubem v Praze 9 a v Praze 18. Sdružuje sedm oddílů, mimo jiné badmintonový, basketbalový či volejbalový. V oddílech je registrováno asi 700 členů. Zajímavá je jeh fotbalová historie. V minulosti zde svá utkání hrával TJ Kompresory Prosek, kde se učil kopat do míče svou vytříbenou šajtlí maličký Tomáš Rosický. Kvůli svému nevyhovujícímu stadionu zde také 2. fotbalovou ligu hrávala žižkovská Viktoria.

Zdroj: ZDE

 Komentář spolku Zdravé Letňany

Zastupitel MHMP a starosta Praha 9 Tomáš Portlík splnil svůj slib a zasadil se o zachování proseckého stadionu, je vidět, že když ODS chce tak to občas i jde. To se ovšem netýká Letňan, tam místní rada MČ  navrhovala pouze změnu územního plánu, tak aby se v budoucnu mohla část stadionu SK Prosek prodat, ačkoliv zástupci Zdravých Letňan navrhovali jiné možnosti, přesto všechno místostarosta Lněnička veřejně podporoval pouze změnu územního plánu a to hned na několika jednáních s petenty ale i na půdě magistrátu i Prahy 9. Jsme rádi, že zvítězil rozum a sportoviště zůstane zachované.

Olaf Deutsch

Předseda spolku Zdravé Letňany z. s.

Související články:

Petice Nový Prosek proti výstavbě

Jednání petičního výboru na MHMP

informace z petičního výboru

Info z petice

 

 

Bazen

Tisková zpráva MHMP z 7. ledna 2022  -  Po technických problémech se v sobotu veřejnosti znovu otevře letňanský bazén.

Finanční náročnost a technické problémy byly hlavními příčinami uzavření bazénu v Letňanech, který je důležitým sportovním zařízením jak pro městskou část Praha 18, tak i pro celé hlavní město. Za jeho udržení v provozu volali nejen jeho provozovatelé a občané žijící v okolí, ale i zástupci hlavního města. Od soboty bude opět v provozu pro veřejnost.

Zástupci hlavního města se po celou dobu snažili o nalezení nejvhodnějšího řešení a způsobu, jak situaci letňanského bazénu způsobenou pandemií koronaviru co nejlépe vyřešit. Po včerejším jednání mezi zástupci hlavního města a jednatelem Aquacentra Lagoon Eduardem Mikyskou se Magistrát hl. m. Prahy rozhodl bazénu finančně pomoci a uvést jej zpět do provozu.

„Celá vzniklá situace kolem uzavření letňanského bazénu mě velice mrzí a jsem proto rád, že jsme společně nalezli řešení, jak bazén udržet v provozu, a to na základě udělení blokové výjimky, která bude předložena na lednovém zastupitelstvu ke schválení. Magistrát vždy jedná podle platných grantových pravidel, kde je jasně definováno pravidlo de minimis o nedovolené veřejné podpoře podnikatelských subjektů. Dotaci v tomto případě nebylo možné poskytnout z důvodu vyčerpání limitu. Investice do sportovní infrastruktury podporujeme a snažíme se jim zajistit finanční krytí i v době ekonomické a energetické krize. Rozpočet hlavního města není nafukovací a značné ztráty pocítil právě v důsledku pandemie. Jako řádní hospodáři musíme proto především myslet na naše vlastní sportoviště,“ uvedl pražský radní pro oblast sportu Vít Šimral.

Hl. m. Praha provozuje plavecký bazén Šutka, Výstaviště a Strahov. Celkem podporuje 11 subjektů, z toho 3 formou de minimis, ostatní jsou spolky. O dotační podporu si mohou každoročně zažádat všichni provozovatelé plaveckých bazénů, kteří splňují podmínky dotačního programu, včetně podpory de minimis.

„Letňanský bazén působí na trhu sportovních služeb v rámci hlavního města již 21 let a spolupráce mezi Prahou a městskou částí Praha 18 byla vždy nadstandardní a v zájmu občanů, kteří plavecký bazén po celou dobu využívali. A jsme velice rádi, že se dílčí problémy, spojené s finanční podporou a procedurálními problémy, podařilo během tak krátké doby vyřešit,“ řekl jednatel provozní společnosti Letňany Lagoon a spolumajitel MS Consult Sport s.r.o. Eduard Mikyska.

„Jakmile jsem se dozvěděl, že děti ze škol nemohou pokračovat v kurzech a široká veřejnost v plavání, požádal jsem pana radního Šimrala o rychlé schůzky. A ty vedly k dohodě. Nesmíme nechat padnout fungující sportoviště. To je náš úkol pro rok 2022,“ doplnil starosta Prahy 7 a pražský zastupitel Jan Čižinský.  

„Věřím, že i na státní úrovni se rychle připraví řešení, které bude reagovat na svízelnou situaci energeticky náročných sportovišť, která jsou vystavena nejen zvyšujícím se cenám energií, ale i snížením návštěvnosti v souvislosti s covidem,“ dodal závěrem pražský zastupitel Pavel Richter.

Zdroj:

https://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/po_technickych_problemech_se_v_sobotu.html

Související článek Naděje pro letňanský bazen  ZDE