Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Aktuality

 


John_2„Václav Havel je jedním z těch mála šťastných Čechů, kterým nikdo nemůže upřít obrovskou osobní zásluhu na tom, že Česká republika je dnes svobodný, demokratický a suverénní stát. Měl jsem možnost setkat se s ním několikrát i poté, co opustil prezidentský úřad. Zůstal a zůstane i v budoucnu inspirativní osobností, jedním z nejvýznamnějších Čechů v historii tohoto národa.“

Radek John   


Odvolání ministra zemědělství vnímáme jako svrchované rozhodnutí premiéra Nečase.


John_-_mikrofonOdvolání ministra zemědělství vnímáme jako svrchované rozhodnutí premiéra Nečase. Situaci velmi pozorně sledujeme a od změny ve vedení resortu zemědělství si slibujeme věcnější přístup k zemědělství a českým lesům. Krok premiéra bereme na vědomí. Vůči Ivanu Fuksovi je postoj Věcí veřejných dlouhodobě známý a konzistentní.

zdroj: veciverejne.cz

V noci z pátého na šestého června zemřel ve věku 74 let  bývalý starosta a zastupitel MČ Letnany Ing Jaroslav Dobrý.

 

Ing. Josef Dobrý      

9. 3. 1937 - 6.6.2011

   

Josef Dobrý vystudoval strojní fakultu ČVUT, v letech 1968-69 absolvoval čtyři semestry a postgraduální studiu  ekonomiky a řízení - transformaci ekonomiky dle profesora Šíka. Od roku 1990  do současnosti byl  zastupitelem v Letňanech, v letech 1990 až 2006 byl rovněž starostou městské části Letňany. Vzhledem k délce svého starostovského mandátu držel primát jako nejdéle sloužící pražský starosta v období po sametové revoluci. V  roce 1989 spoluzákládal Občanské fórum, následně na konci 90. let vstoupil do ČSSD, v roce 2006 kandidoval za ČSSD v senátorských volbách a zaznamenal jeden z historicky nejlepších výsledků ČSSD v pražských senátorských volbách.  Byl znám svou podporou a úctou válečným veteránům z východní i západní fronty, z nich je řada čestnými občany Letňan.  Josef Dobrý bude nadále nedílnou součástí historie moderních Letňan.

Pohřeb Josefa Dobrého se bude konat ve čtvrtek 16. června od 14 hodin ve velké obřadní síni Krematoria ve Strašnicích.

 

Olaf Deutsch

předseda klubu věci veřejné Letňany

 

zdroj: cssd Letňany

John_2Volební model CVVM ukázal, že volby by v únoru vyhrála ČSSD s 31 procenty hlasů před ODS s 22 procenty. Zatímco soc. dem. si polepšili o dva procentní body, podpora ODS se z měsíce na měsíc propadla o 4,5 procentního bodu. Komunisté si na druhou stranu přesně o tolik v únoru polepšili. Před nimi se ještě umístila TOP 09, jejíž sympatie ve společnosti jsou od Nového roku stabilně na 17 procentech. Nejhůře si vedly Věci veřejné, jejichž podpora zaznamenala menší ztráty, a musí se spokojit s osmi procenty. „Pod čarou“ uvízli lidovci se čtyřmi procenty a zelení se dvěma procenty.

Vývoj volebního modelu podle CVVM (v procentech)
Strana   Prosinec/10 Leden/11 Únor/11
ČSSD     31                  29              31
ODS       22                  26,5           22
TOP 09  19,5              17               17
KSČM     12                   9               13
VV             6,5                8,5               8

Zdroj: SANEP

celý článek  zde 

 

 

Praha 18. února 2011 - Věci veřejné dosahují velkých úspěchů při vyjednávání o důchodové reformě. Dnes představily svojí vizi jejích hlavních pilířů.

Daň z přidané hodnoty se od příštího roku sjednotí na 20 procentech. Výjimku dostanou některé základní potraviny. Konkrétně by mělo jít o mléko, chleba, brambory, zeleninu, ryby, dětskou mléčnou výživu, potraviny pro diabetiky, celiaky a fenylketonuriky. „Snížené DPH u základních potravin považujeme za velký úspěch Věcí veřejných, jsme si však vědomi, že změna sazby DPH je velmi citlivý zásah do života všech občanů,“ uvedl předseda sociálního výboru Martin Vacek.

Brta_1Hlavní pověřený vyjednavač důchodové reformy za VV ministr dopravy Vít Bárta zdůraznil, že jednání kolem reformy nejsou zdaleka uzavřena a stále probíhají. „Pro VV však tvoří vyjednané podmínky definitivní a nepřekročitelný rámec. Uvědomujeme si, že mnoho sociálních skupin bude protestovat proti výběru základních potravin. Položky na seznamu jako ryby  a zelenina byly vloženy naprosto účelově, rádi bychom totiž přispěli ke zdravějšímu životnímu stylu občanů,“ uvedl.

„Nejpodstatnější pro nás je, že se VV podařilo prosadit zvýšení daňové slevy na dítě jako kompenzaci za zvýšení DPH, což pro rodinu se dvěma dětmi představuje slevu 500 korun měsíčně,“ řekl Bárta. Koalice se však dosud neshodla na tom, zda bude existovat fond mezigenerační solidarity, jak prosazují VV, který by znamenal, že lidé bez dětí by byli oproti rodičům znevýhodněni.

Nově budou moci občané kromě důchodového spoření vkládat peníze v rámci komerčního pilíře do státních dluhopisů. „Uspořené peníze by navíc měly být děditelné, ale jen pod podmínkou, že budou opět použity na důchody,“ uvedl člen NERVu Jiří Nekovář.

„Rádi bychom vytvořili maximální garance, že se systém v budoucnu nebude měnit. Nechceme skončit jako v Maďarsku,“ zakončil tiskovou konferenci Bárta.


VV prosadily tyto body:

•      Zachování snížené sazby DPH ve výši 10% na základní potraviny

•      Kompenzace zvýšení DPH pro důchodce

•      Kompenzace zvýšení DPH pro rodiny s dětmi

•      Dobrovolnost spoření v soukromých fondech

•      Možnost čerpat uspořené peníze bez rizika propadnutí peněz při předčasném úmrtí (formou dědictví)

Strana 84 z 87