Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Aktuality

msmtMinisterstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo novelu školského zákona, která upravuje zavedení povinného roku předškolního vzdělávání, nárok na místo v mateřské škole pro čtyřleté, případně tříleté děti, systém přijímacího řízení na střední školy s maturitou a zavedení třech povinných zkoušek společné části maturity. Novelou se navíc zřizuje Národní rada pro vzdělávání. Vládou schválená novela školského zákona zavádí povinný rok předškolního vzdělávání před zahájením povinné školní docházky, a to od školního roku 2017/2018. „Povinný předškolní rok bude ve veřejných předškolních zařízeních bezplatný a bude možné jej plnit podle možností a potřeb dětí - buď v mateřské škole zapsané ve školském rejstříku, nebo případně za určitých podmínek individuálně,“ upřesnila záměr ministryně školství Kateřina Valachová.

Číst dál: Vláda schválila novelu školského zákona

Lentilky 20 Máme za sebou vlnu veder. I největší oteplovací skeptik musí přiznat, že klima se mění. Čeští vědci to ve svých studiích potvrzují a my všichni bychom měli s vyššími letními, ale i zimními, teplotami do budoucna počítat. České tropy. Podle nedávno zveřejněné studie vědců z Katedry fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulty Karlovy univerzity se do roku 2060 oteplí v průměru o 2,5 stupně. Přibude tropických dnů v roce, ubude sněhu. Náš organismus přitom vedro nesnáší zrovna lehce, když je hic, mnoho lidí čelí srdečním potížím, stoupá počet úmrtí. Vedra obnažují nejen uvařená těla, ale i to, co se v posledních desetiletích děje ve městech. Typickou ukázkou je Praha. Když se rtuť v teploměru vyšplhá nad třicet, život ve vyasfaltovaném a vybetonovaném městě se stává nesnesitelným. Najednou vidíte, jak se město změnilo a jak je na klimatické změny nepřipravené. Nejdřív co proti horku funguje. Když jdete po městské ulici beze stromů, vedro se násobí. Slunce rozpaluje stěny domů, ale taky asfalt, beton, dlažbu. Tyto plochy pak sálají teplo zpátky. Postříkáte hadicí chodník, voda se během pár minut vypaří, nestačí ovzduší ochladit. Jakmile však zajdete pod stromy, pokud možno pod více stromů, je vám najednou skoro zima. Stromy, ale i tráva, keře snižují teplotu a pomáhají vedra snášet. Stejně tak vodní hladiny, kde se voda odpařuje a ochlazuje vzduch. Odtud s až stupidní jasností plyne, jak se vedru účinně bránit: vysazovat stromy, neničit, nezakrývat vodní plochy, potoky, jezírka, rybníčky. Sázet trávu, keře, květiny, bránit se betonu a asfaltu. Realita hlavního města? Nevím o tom, že by zde vznikl nějaký nový park, že by se masově vysazovaly stromy, že by na chodnících projektanti chránili trávu, že by přibývaly zelené pásy, které se sice musí sekat, slouží jako psí klozety, ale zároveň v horku nesmírně usnadňují život. Číst dál: Poučení z veder: Stromy jsou nejlepší klimatizace. Beton zlo

pražská muzejní noc13. ČERVNA OD 19.00 hodin začíná  Pražská muzejní noc.  Do letošního 12. ročníku Pražské muzejní noci se zapojí rekordních 48 institucí, které zájemcům zpřístupní na 80 objektů. Nově se účastní osm kulturních institucí. Kromě pestrého doprovodného programu, můžete navštívit i některé prostory, které nejsou návštěvníkům běžně otevřeny.

Mezi letošní nováčky patří Charita Česká republika s objektem školicího střediska Marianeum. Čekají tu na vás výstavy zachycující historii samotné budovy a charitativních služeb v Čechách. Knihovna AV ČR pro své návštěvníky připravila komentované prohlídky neorenesanční budovy knihovny za doprovodu Komorního orchestru Akademie Praha. Pokud chcete zjistit, jak vypadá Idiot v knihovně, přijďte se podívat právě sem. 1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze otevře hned tři objekty, a to Anatomické muzeum, Stomatologické muzeum a Akademický klub Fausťák. Osvěžte si základy První pomoci, nebo se na chvíli staňte doktorem ve speciálním fotokoutku.

Galerie Villa Pellé jistě potěší nejen dětské návštěvníky výstavou ilustrátorů dětských knih a soutěží O nejkrásnější obálku knihy. V Galerii Hollar si můžete prohlédnout výstavu Michael Rittstein - Barvy litografie. 200 toalet, 1700 nočníků a mnoho dalších zajímavostí nabídne Muzeum historických nočníků a toalet. Přijďte si vyzkoušet žehlení plynem do Plynárenského muzea v Michli. České dráhy letos poprvé zpřístupní unikátní secesní prostory Vládního salonku na pražském hlavním nádraží.

Máte se opravdu na co těšit a my se už těšíme na vaši návštěvu!

Zdroj:Pražská muzejní noc

 

 

 

 

 

 

 

 

jobs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 O předváděcích akcích toho bylo napsáno mnoho. Jak ale vypadají z pohledu prodejců? Kde se v těchto lidech bere chuť podvádět slabší a uvědomují si vůbec, co činí? Odpovědi přináší článek psycholožky, která se problematikou předváděcích akcí dlouhodobě zabývá.

Číst dál: Kdo jsou šmejdi?

bombardování Prahy 45

 Nálet na Prahu podniklo americké letectvo celkem třikrát a to 15. listopadu 1944, 14. února 1945 a 25. března 1945. Nálet 25. března se ale od dvou předchozích výrazně lišil. Byl to jediný cílený nálet na Prahu během druhé světové války. Předchozí dva nálety, 15. listopadu 1944 a 14. února 1945, plánované nebyly. Na Květnou neděli, 25. března 1945, zaútočily americké bombardéry na libeňské a vysočanské továrny ČKD a na kbelské, letňanské a čakovické letiště.

"Letecká válka nad Prahou dosáhla svého vrcholu v březnu až květnu 1945. Na počátku března zaútočili poprvé američtí hloubkaři v okolí hlavního města ve zvýšené míře. Byla to pouze předzvěst nejtěžšího náletu na libeňské a vysočanské továrny a na kbelské, letňanské a čakovické letiště 25. března 1945. Na těchto letištích a několika dalších v okolí Prahy zažila Luftwaffe svou nejtěžší porážku 16. dubna 1945, když američtí stíhači zničili při hloubkových útocích nejméně 150 německých letadel. Sami také přišli o deset letounů. Od druhé poloviny dubna až do 4. května 1945 útočili hloubkaři v okolí hlavního města prakticky denně. Pozadu nezůstalo ani německé letectvo, jehož proudové letouny napadaly spojenecké bombardéry i jednotky Rudé armády v Lužici a Sasku. Německé švalbiny i bitevní letouny bombardovaly Prahu i během květnového povstání," popisuje konec války kniha Bomby na Květnou neděli.

Vzpomínka Evy Hrbkové

Číst dál: Vzpomínky na nálet Praha 9 - 1945

Strana 9 z 87