Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Aktuality

6795500 img praha 14 kolo bicykl cykliste cyklostezka cyklodoprava v1

  Cyklisté na severovýchodě Prahy mohou jet po nové cyklostezce od Budovatelské ulice přes Novopackou ulici směrem ke Kbelům, Satalicím či hloubětínské Bažantnici. Náklady jsou 4,5 milionu Kč. Novou stezku ve středu slavnostně otevřeli starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09) a místostarosta Petr Hukal (Piráti). Jedním s účastníků byl i letňanský zastupitel za Zdravé Letňany Radek Čermák.

Cyklostezka je součástí postupně budované takzvané severovýchodní cyklomagistrály, která propojuje několik městských částí se Středočeským krajem. Pražský magistrát letos plánuje do cyklodopravy vložit celkem 122 milionů korun.

zdroj a další informace: blesk

 

matepravovedetPředmluva k níže uvedenému článku.

Vzpomínáte si, jak jsme bojovali v zastupitelstvu proti místostarostovi Ondřeji Lněničkovi (ODS), který až nepochopitelně urputně prosazoval smlouvu s společností PENTA ? Ano, je to ta lokalita, kde před třemi lety jednal s vlastníky pozemků o provizi. U přebraného článku ze slovenského tisku se opět dovídáme, že to byla asi „dobrá“ volba.

 Jaroslava Haščáka z Penty zadržali a obvinili z korupcie a prania špinavých peňazí

Vyšetrovateľ obvinil aj bývalého siskára Ľubomíra Arpáša a jeho manželku. S firmou pod kontrolou Jaroslava Haščáka mali uzavrieť zmluvu na fiktívne poradenské služby za 194-tisíc eur. V skutočnosti išlo podľa polície o odmenu za predaj nahrávky Gorila. Jedného z najvplyvnejších slovenských oligarchov dnes popoludní zadržala polícia. Momentálne robí raziu v sídle finančnej skupiny Penta v bratislavskom Digital Parku. Haščák bol predvolaný na výsluch do budovy policajného prezídia na Račianskej ulici. Vyšetrovateľ ho zadržal a obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Kukláči práve Haščáka eskortovali do sídla Penty. Polícia tam hľadá dokumenty, ktoré súvisia s kauzou Gorila. Vyšetrovateľ zrejme navrhne, aby bol Haščák stíhaný vo väzbe.

Zdroj: www.aktuality.sk

 

indexLetecké muzeum Kbely nechalo zrenovovat jeden ze svých největších exponátů, historický dopravní letoun Avia Av-14 z roku 1958. Práci zajistil Vojenský technický ústav (VTÚ). Kompletní renovace trvala devět měsíců, odborníci na letounu pracovali přímo na kbelském letišti.

Číst dál: Proběhla renovace historického dopravního letounu Avia Av-14 z roku 1958

eaitngpaper03Praha představila rozpočet na rok 2021. Plánuje zachovat investice, omezí běžné výdaje

 Hlavní město Praha sestavilo rozpočet pro rok 2021. Kvůli epidemii COVID-19, propadu ekonomiky a navazujícím opatřením vlády přijde metropole v příštím roce o miliardy korun. Proto snižuje běžné výdaje a hledá cestu k zachování investic. Ty považuje v době ekonomické krize za klíčové pro podporu pražské ekonomiky. Rada hl. m. Prahy projedná městský rozpočet v příštím týdnu a následně ho bude schvalovat Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

 „I přes složitou situaci se nám s koaličními partnery podařilo sestavit rozpočet se stabilním objemem investic. To považuji v této nejisté době za dobrou zprávu pro všechny Pražany. Kvůli očekáváným nižším příjmům jsme však museli po mnoha letech růstu přistoupit ke škrtům v běžných výdajích. Ty se dotkly všech oblastí působení města s výjimkou veřejné dopravy a svozu odpadu,“ říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu. „Nevylučuji, že se schválený rozpočet bude v příštím roce ještě měnit. Skutečný propad daňových příjmů nyní nelze přesně odhadnout,“ doplňuje.

 Město připravilo rozpočet na příští rok v objemu necelých 88 miliard korun. Při sestavování rozpočtu se Praha musela vypořádat nejen s propady v příjmech v řádech miliard korun, ale také s několika neznámými. První z nich je další vývoj epidemie a na ni navázaná ekonomická krize. Do toho vstupují nepředvídatelné kroky vlády a Poslanecké sněmovny. Přijímaná opatření zásadně ovlivňují výši příjmů měst a obcí.

 „Pan premiér Babiš v rámci svého poslaneckého návrhu na daňové změny vůbec nijak neošetřil finanční kompenzace pro samosprávy, i když právě toto sliboval už v srpnu. Z celého ročního pražského objemu investic v hodnotě patnáct miliard korun by se po odečtení plánované ztráty na příští rok stal obratem trhací kalendář. V úterý jsme o návrhu jednali v Senátu s dalšími hejtmany, žádali jsme o zaujetí konstruktivnějšího a zodpovědnějšího přístupu k rozpočtům všech obcí, měst a krajů v České republice tak, abychom se z krize mohli skutečně proinvestovat,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Číst dál: Praha představila rozpočet na rok 2021

letnanské zahrady

 

 

Investiční skupina Penta vybuduje v Praze-Letňanech novou část města. Investice dosáhne zhruba pěti miliardy korun. Serveru E15 to potvrdil šéf realitní části Penty Petr Palička. Skupina si v Letňanech zajistila pozemky, které jsou ještě větší než projekt Penty Waltrovka v Radlicích. „Bude tam možné postavit 250 až 300 tisíc metrů čtverečních hrubých podlahových ploch. Pochopitelně včetně občanské infrastruktury,“ řekl Palička. Taková výměra znamená několik tisíc bytů, a to ve středním i vyšším standardu.

Číst dál: Penta vybuduje v Praze-Letňanech novou část města