Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Aktuality

Peake_KarolnaVčera jsme na vládě projednávali zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Zákon má napravit některé majetkové křivdy spáchané církvím a náboženským společnostem komunistickým režimem v období od 25. února 1948 do 1. ledna 1990 na území dnešní České republiky. Zákon má tři hlavní části: za prvé upravuje vrácení nemovitostí (lesy, pozemky, budovy), za druhé paušální finanční náhradu za majetek, který se vydávat nebude. Za třetí je součástí majetkového vypořádání státu s církvemi i postupné snižování  a nakonec úplné zrušení financování platů duchovních a dalších výdajů církví a náboženských společností ze státního rozpočtu.

Příprava zákona byla dlouhá a podílela se na ní řada lidí jak z koaličních stran tak zástupců církví. Věci veřejné konečnou podobu dohody respektují a jsou připraveny ji podpořit na vládě i v poslanecké sněmovně.  Parametry konečné dohody považujeme za dohodnuté a dané. A to i přesto, že naše původní představy a volební program předpokládaly jiný způsob vyrovnání s církvemi. Věci veřejné jsou koaliční stranou a umí dělat kompromisy.

Jednu věc ale ani po roce ještě neumíme. Neumíme elegantně a mediálně srozumitelně prosadit tu část dohody, kterou jsme chtěli my. V tomto případě tedy získání odpovědi na otázku, z které části rozpočtu se budou vyplácet finanční náhrady církvím, tedy něco mezi jednou a dvěma miliardami ze státního rozpočtu ročně navíc. Tedy na otázku, kterou pokládáme po celou dobu vyjednávání. Státní rozpočet čekají těžké časy, to přiznává a hlasitě varuje i ministr financí. Je otázka, kde se bude brát na základní potřeby státu - zajištění bezpečnosti (policie v rizikových oblastech jako je Šluknovsko, vězeňství), alespoň na minimální investice do rozvoje konkurenceschopnosti (vzdělání, infrastruktura), zdravotnictví, sociální oblast.Je tak nelegitimní, aby se koaliční strana ptala na zajištění zdrojů pro financování majetkového narovnání a chtěla bližší odpověď než jen Kalouskovo poněkud arogantní "Ze státního rozpočtu přece...“? Věci veřejné nechtějí, aby tato vláda padla. Děláme vše pro to, aby vydržela celé volební období. Také proto už dnes naši rezortní ministři mají obavy z rozpočtu na roky 2013 a 2014. Počítají totiž s tím, že za své rezorty budou i v těchto letech odpovědní. Proto se dovolujeme ptát. Podle pana Kalouska je to ale drzé vydírání.
 
Mgr. Karolína Peake
místopředsedkyně vlády ČR
1. místopředsedkyně strany Věci veřejné

 


John_2„Václav Havel je jedním z těch mála šťastných Čechů, kterým nikdo nemůže upřít obrovskou osobní zásluhu na tom, že Česká republika je dnes svobodný, demokratický a suverénní stát. Měl jsem možnost setkat se s ním několikrát i poté, co opustil prezidentský úřad. Zůstal a zůstane i v budoucnu inspirativní osobností, jedním z nejvýznamnějších Čechů v historii tohoto národa.“

Radek John   


Odvolání ministra zemědělství vnímáme jako svrchované rozhodnutí premiéra Nečase.


John_-_mikrofonOdvolání ministra zemědělství vnímáme jako svrchované rozhodnutí premiéra Nečase. Situaci velmi pozorně sledujeme a od změny ve vedení resortu zemědělství si slibujeme věcnější přístup k zemědělství a českým lesům. Krok premiéra bereme na vědomí. Vůči Ivanu Fuksovi je postoj Věcí veřejných dlouhodobě známý a konzistentní.

zdroj: veciverejne.cz

V noci z pátého na šestého června zemřel ve věku 74 let  bývalý starosta a zastupitel MČ Letnany Ing Jaroslav Dobrý.

 

Ing. Josef Dobrý      

9. 3. 1937 - 6.6.2011

   

Josef Dobrý vystudoval strojní fakultu ČVUT, v letech 1968-69 absolvoval čtyři semestry a postgraduální studiu  ekonomiky a řízení - transformaci ekonomiky dle profesora Šíka. Od roku 1990  do současnosti byl  zastupitelem v Letňanech, v letech 1990 až 2006 byl rovněž starostou městské části Letňany. Vzhledem k délce svého starostovského mandátu držel primát jako nejdéle sloužící pražský starosta v období po sametové revoluci. V  roce 1989 spoluzákládal Občanské fórum, následně na konci 90. let vstoupil do ČSSD, v roce 2006 kandidoval za ČSSD v senátorských volbách a zaznamenal jeden z historicky nejlepších výsledků ČSSD v pražských senátorských volbách.  Byl znám svou podporou a úctou válečným veteránům z východní i západní fronty, z nich je řada čestnými občany Letňan.  Josef Dobrý bude nadále nedílnou součástí historie moderních Letňan.

Pohřeb Josefa Dobrého se bude konat ve čtvrtek 16. června od 14 hodin ve velké obřadní síni Krematoria ve Strašnicích.

 

Olaf Deutsch

předseda klubu věci veřejné Letňany

 

zdroj: cssd Letňany

John_2Volební model CVVM ukázal, že volby by v únoru vyhrála ČSSD s 31 procenty hlasů před ODS s 22 procenty. Zatímco soc. dem. si polepšili o dva procentní body, podpora ODS se z měsíce na měsíc propadla o 4,5 procentního bodu. Komunisté si na druhou stranu přesně o tolik v únoru polepšili. Před nimi se ještě umístila TOP 09, jejíž sympatie ve společnosti jsou od Nového roku stabilně na 17 procentech. Nejhůře si vedly Věci veřejné, jejichž podpora zaznamenala menší ztráty, a musí se spokojit s osmi procenty. „Pod čarou“ uvízli lidovci se čtyřmi procenty a zelení se dvěma procenty.

Vývoj volebního modelu podle CVVM (v procentech)
Strana   Prosinec/10 Leden/11 Únor/11
ČSSD     31                  29              31
ODS       22                  26,5           22
TOP 09  19,5              17               17
KSČM     12                   9               13
VV             6,5                8,5               8

Zdroj: SANEP

celý článek  zde 

 

 

Strana 84 z 88