Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Aktuality

Praha, 19. ledna 2011 - Novelu zákona o rodině dnes schválila vláda na svém zasedání. Účelem předloženého návrhu zákona je přispět k častějšímu využívání institutu střídavé nebo společné výchovy dítěte po rozvodu rodičů, nově také prodlužuje lhůtu na popření otcovství na tři roky.Novela navrhuje, aby střídavou výchovu nařídil soud vždy, když shledá, že rodiče mají zájem na tom, aby jim dítě bylo svěřeno do péče a výchovu dítěte jsou schopni zajistit. Nařízená střídavá výchova musí být vždy v zájmu dítěte. Nezbytnost změny lhůty na popření otcovství konstatoval již Ústavní soud. Rovněž nově navrhovaný občanský zákoník s již prodlouženou lhůtou počítá. Kvůli právní i sociální jistotě dítěte podle občanského zákoníku nesmí být lhůta delší než 6 let od narození. Peake_KarolnaV novele se ale také navrhuje nadřazení střídavé péče o děti po rozvodu manželství nad jiné formy péče. Nově by tedy soud povinně ukládal střídavou péči, pokud by to prokazatelně neodporovalo zájmům dítěte. „Tuto část návrhu považuji za velmi nešťastnou a ve sněmovně pro ní hlasovat nebudu. Střídavá péče je již nyní alternativou, musí ale existovat dohoda mezi rodiči. Bez dohody by v žádném případě nemohla střídavá forma péče fungovat a nařizovat ji by bylo krajně nebezpečné,“ uvedla předsedkyně ústavně-právního výboru Karolína Peake.  Dále kabinet vyjádřil nesouhlasné stanovisko k návrhu zákona o volbách do Poslanecké sněmovny, jehož cílem je zvýšení počtu preferenčních hlasů. Které mohou jednotliví voliči uplatnit a dále také snížení prahu pro přednostní získání mandátu z celkového počtu platných hlasů v rámci volebního kraje. „Na ministerstvu vnitra již připravujeme komplexní novelu volebního zákona, která bude zahrnovat nejen volby do Poslanecké sněmovny, ale také do zastupitelstev krajů a obcí,“ uvedl ministr vnitra Radek John. „V tuto chvíli je zbytečné přijmout další novelu, která řeší volební problematiku pouze částečně a bude nezbytné ji v budoucnu opět novelizovat,“ dodal.  Rovněž vládou prošel poslanecký návrh zákona o přechodném snížení cen a úhrad léčiv. Cílem novely je zamezit  zvýšení maximálních cen a nejvyšších ohlášených cen léčivých přípravků a také zamezit zvýšení úhrad z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Tento návrh byl schválen s připomínkou v důvodové zprávě, která dodává, že je možné v Poslanecké sněmovně ještě více navyšovat procenta snížení. „Rádi bychom na půdě Poslanecké sněmovny jednali o ještě větším procentuálním snížení úhrad z veřejného pojištění. Konkrétně na výboru pro zdravotnictví navrhneme 15% pokles,“ uvedl člen zdravotnického výboru a poslanec VV Michal Babák.

zdroj: veciverejne.cz

-PK VV-

MMR je připraveno okamžitě pomoci obětem povodní
Praha 14. ledna 2011:

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský vzhledem k aktuálnímu vývoji povodňové situace v České republice potvrdil, že jeho resort je připraven postiženým okamžitě poskytnout základní finanční dotace. „Na základě posledních zpráv jsem pověřil své podřízené, aby okamžitě připravili veškeré podklady nutné pro zahájení poskytování pomoci. I když pevně věřím, že aktuálně probíhající povodně skončí bez zásadních materiálních škod,“ řekl ministr Kamil Jankovský. Postižení občané tak budou moci prostřednictvím starostů obcí požádat o okamžitou pomoc ve výši 30 tisíc korun na úhradu části nákladů na opravy. Pro obce je ministerstvo pro místní rozvoj připraveno vyhlásit podporu nákupu buněk pro dočasné ubytování osob, které kvůli povodním přijdou o střechu nad hlavou

Zdroj: veciverejne.cz

 

V pražské vinohradské nemocnici v sobotu ve věku 73 let zemřel po delší nemoci první polistopadový ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Oznámila to jeho žena Jiřina Dienstbierová. Disident a novinář Dienstbier byl nyní jako nestraník senátorem za ČSSD.

 Jiří Dienstbier se do dějin zapsal především jako první československý ministr zahraničí po listopadu 1989, za jehož působení se kácela železná opona a zemi opouštěla sovětská vojska. Později byl tři roky zvláštním zpravodajem OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii. Jiří Dienstbier mezi prvními podepsal Chartu 77. Za činnost ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných strávil tři roky ve vězení. Po převratu se stal ministrem zahraničních věcí ČSFR a v roce 2008 byl zvolen senátorem Parlamentu České republiky.Dienstbier se narodil 20. dubna 1937 v Kladně, vystudoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a na Burgundské univerzitě v Dijonu si vysloužil titul doctor honoris causa. Začínal jako redaktor a komentátor v Československém rozhlase. Pracoval také jako zpravodaj v západní Evropě, na Dálném východě a v USA. " Někdejší ministr zahraničních věcí Jiří Dienstbier se po dvaceti letech vrátil na místo, kde přestřihával s Hansem-Dietrichem Genscherem zátarasy železné opony. A stejně jako tehdy dostal kousek ostnatého drátu na památku.

 

 

             Šťastné a klidné vánoční svátky  a úspěšný rok 201ý, zdraví , hodně štěstí a pohodu přeje

                               spolek Zdrave Letňany

18otravDSCN3454

 

Dne 22.12.2010 v 18,00 hodin pořádal klub VV Praha 9  (paní Markéta Dostálová) v divadle GONG vánoční povídání - VÁNOČNÍ DOMÁCÍ ŠTĚSTÍ - s Ivou HÜTTNEROVOU a Michaelou DOLINOVOU. 

 

Dolinov_1S nostalgií se vzpomínalo na naše babičky, jak vše zvládaly s lehkostí a samozřejmostí i když to v životě neměly lehké. Ale i na současnost, do které se nám časy minulé stále prolínají.  Vládla zde pravá vánoční atmosféra provoněná vůní perníčků. Vybrané dobrovolné vstupné       a výtěžek z prodeje dárkových předmětů byl předán na charitu.              V předvánočním uspěchaném čase si tak všichni přítomní užili příjemný podvečer plný sváteční pohody.

 

Text Věra Hofmanová

Foto Olaf Deutsch


Další fotky zde

 

Strana 86 z 88