Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Aktuality

matepravovedetPředmluva k níže uvedenému článku.

Vzpomínáte si, jak jsme bojovali v zastupitelstvu proti místostarostovi Ondřeji Lněničkovi (ODS), který až nepochopitelně urputně prosazoval smlouvu s společností PENTA ? Ano, je to ta lokalita, kde před třemi lety jednal s vlastníky pozemků o provizi. U přebraného článku ze slovenského tisku se opět dovídáme, že to byla asi „dobrá“ volba.

 Jaroslava Haščáka z Penty zadržali a obvinili z korupcie a prania špinavých peňazí

Vyšetrovateľ obvinil aj bývalého siskára Ľubomíra Arpáša a jeho manželku. S firmou pod kontrolou Jaroslava Haščáka mali uzavrieť zmluvu na fiktívne poradenské služby za 194-tisíc eur. V skutočnosti išlo podľa polície o odmenu za predaj nahrávky Gorila. Jedného z najvplyvnejších slovenských oligarchov dnes popoludní zadržala polícia. Momentálne robí raziu v sídle finančnej skupiny Penta v bratislavskom Digital Parku. Haščák bol predvolaný na výsluch do budovy policajného prezídia na Račianskej ulici. Vyšetrovateľ ho zadržal a obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Kukláči práve Haščáka eskortovali do sídla Penty. Polícia tam hľadá dokumenty, ktoré súvisia s kauzou Gorila. Vyšetrovateľ zrejme navrhne, aby bol Haščák stíhaný vo väzbe.

Zdroj: www.aktuality.sk

 

indexLetecké muzeum Kbely nechalo zrenovovat jeden ze svých největších exponátů, historický dopravní letoun Avia Av-14 z roku 1958. Práci zajistil Vojenský technický ústav (VTÚ). Kompletní renovace trvala devět měsíců, odborníci na letounu pracovali přímo na kbelském letišti.

Číst dál: Proběhla renovace historického dopravního letounu Avia Av-14 z roku 1958

eaitngpaper03Praha představila rozpočet na rok 2021. Plánuje zachovat investice, omezí běžné výdaje

 Hlavní město Praha sestavilo rozpočet pro rok 2021. Kvůli epidemii COVID-19, propadu ekonomiky a navazujícím opatřením vlády přijde metropole v příštím roce o miliardy korun. Proto snižuje běžné výdaje a hledá cestu k zachování investic. Ty považuje v době ekonomické krize za klíčové pro podporu pražské ekonomiky. Rada hl. m. Prahy projedná městský rozpočet v příštím týdnu a následně ho bude schvalovat Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

 „I přes složitou situaci se nám s koaličními partnery podařilo sestavit rozpočet se stabilním objemem investic. To považuji v této nejisté době za dobrou zprávu pro všechny Pražany. Kvůli očekáváným nižším příjmům jsme však museli po mnoha letech růstu přistoupit ke škrtům v běžných výdajích. Ty se dotkly všech oblastí působení města s výjimkou veřejné dopravy a svozu odpadu,“ říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu. „Nevylučuji, že se schválený rozpočet bude v příštím roce ještě měnit. Skutečný propad daňových příjmů nyní nelze přesně odhadnout,“ doplňuje.

 Město připravilo rozpočet na příští rok v objemu necelých 88 miliard korun. Při sestavování rozpočtu se Praha musela vypořádat nejen s propady v příjmech v řádech miliard korun, ale také s několika neznámými. První z nich je další vývoj epidemie a na ni navázaná ekonomická krize. Do toho vstupují nepředvídatelné kroky vlády a Poslanecké sněmovny. Přijímaná opatření zásadně ovlivňují výši příjmů měst a obcí.

 „Pan premiér Babiš v rámci svého poslaneckého návrhu na daňové změny vůbec nijak neošetřil finanční kompenzace pro samosprávy, i když právě toto sliboval už v srpnu. Z celého ročního pražského objemu investic v hodnotě patnáct miliard korun by se po odečtení plánované ztráty na příští rok stal obratem trhací kalendář. V úterý jsme o návrhu jednali v Senátu s dalšími hejtmany, žádali jsme o zaujetí konstruktivnějšího a zodpovědnějšího přístupu k rozpočtům všech obcí, měst a krajů v České republice tak, abychom se z krize mohli skutečně proinvestovat,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Číst dál: Praha představila rozpočet na rok 2021

letnanské zahrady

 

 

Investiční skupina Penta vybuduje v Praze-Letňanech novou část města. Investice dosáhne zhruba pěti miliardy korun. Serveru E15 to potvrdil šéf realitní části Penty Petr Palička. Skupina si v Letňanech zajistila pozemky, které jsou ještě větší než projekt Penty Waltrovka v Radlicích. „Bude tam možné postavit 250 až 300 tisíc metrů čtverečních hrubých podlahových ploch. Pochopitelně včetně občanské infrastruktury,“ řekl Palička. Taková výměra znamená několik tisíc bytů, a to ve středním i vyšším standardu.

Číst dál: Penta vybuduje v Praze-Letňanech novou část města

autobus Pražskou integrovanou dopravu čeká v nejbližší době několik změn. Prioritou koalice zůstává rozvoj velkokapacitní a pohodlné dopravy, tedy výstavba metra D a nových tramvajových tratí. U autobusových linek chystá hlavní město zefektivnění a úpravu jízdních řádů v reakci na obsazenost spojů především v nejméně vytížených měsících lednu a únoru. Současně na začátku prosince vyjedou do dnes špatně obsloužených oblastí nové linky a do konce roku přibude celkem devět kilometrů bus pruhů, které výrazně pomáhají plynulosti dopravy. Po parkovišti u metra Opatov se také otevřou P+R parkoviště v Braníku a Běchovicích. Praha s dopravci také aktivně řeší nedostatek řidičů autobusů a na stůl se dostává i otázka, zda by nemohli řídit autobus už lidé od 19 let.

Číst dál: Podzimní a zimní změny v Pražské integrované dopravě - mluví se i o tramvajové trati do Letňan

Strana 5 z 87