Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Práce v ČR

prac s mladezi 01 4-200x138Ačkoliv již nelze tvrdit, že titul zajistí pracovní místo, nedá se popřít, že vzdělání je jedním z několika předpokladů úspěchu. Záleží ovšem na oboru. Podívejte se, které mají nejvyšší uplatnění. Uplatnění oborů: trh práce nejvíc přeje čerstvým medikům a právníkům.
Číst dál: Uplatnění oborů absolventů na trhu práce
Společnost Tesco v dubnu odstartovala nový ročník pracovních stáží. Studenti vysokých škol se mohou přihlásit ještě do 17. května. Dvanáct nejlepších, kteří uspějí ve výběrovém řízení, má možnost proniknout do chodu personálního, marketingového, finančního a komerčního oddělení či do oblasti rozvoje provozu.
 
prace 02 2-200x280„Pracovní stáže se snažíme koncipovat tak, aby studentům přinesly co nejvíce zkušeností, které jim pomohou s nastartováním jejich kariéry. Právě proto budou v rámci stáže plnit nejen své pracovní povinnosti, ale také pro ně máme přichystány různé rozvojové kurzy. Například školení v time managementu nebo v prezentačních dovednostech,“ říká k programu Marie Šmotková z personálního oddělení společnosti Tesco Stores ČR. Tento program je určen především pro studenty předposledního ročníku magisterského i bakalářského stupně studia. Pokud se studenti během stáže osvědčí, je možné pokračovat v kariérním růstu na centrále společnosti Tesco nebo v jeho provozních jednotkách.
Registrační formulář a více informací naleznou studenti na stránce www.tesco-graduates.cz.
Zdroj: NICM
 
 
 
 
 
V roce 2012 využilo 80% ekonomicky aktivního obyvatelstva při hledání práce internet. Češi dále tradičně oslovují rodinu a známé (67%). Každoročně míří desetitisíce lidí na veletrhy práce.
 
jobsPřestože je na úřadu práce registrováno 587 768 uchazečů, existují obory, kde jsou uchazeči nedostatkovým zbožím. Společnosti nejčastěji hledají uchazeče s technickým vzděláním všech úrovní. V roce 2012 tvořily inzeráty z oblasti informačních technologií 25% z celkového počtu zveřejněných nabídek na pracovním portálu Profesia.cz. Následovaly pozice do managementu (17%), obchodu (17%), ekonomiky a financí (12%) a strojírenství (11%). Velká potřeba po odbornících přivedla ne veletrh práce Profesia days zástupce skrz celý trh. Vystavovaly výrobní společnosti, obchodní řetězce, stejně jako peněžní domy či softwarové firmy. Každý pátý návštěvník byl pracující.  Nejvíce návštěvníků bylo ve věku 25-34 let se středoškolským vzděláním.
 
 
Zdroj: profesia.cz
Ministerstvo práce a sociálních věcí chce pomoci mladým lidem ve věku kolem 25 let uplatnit se na trhu práce. Podpora mladých a absolventů je první z nového sedmibodového Plánu na zaměstnanost, který resort nedávno představil. Absolventská místa stát podpoří příspěvkem a také cílenými programy z Evropské unie.
jobsTéměř 100 tisíc lidí do 25 let nemělo ke konci loňského roku práci a právě z tohoto důvodu ministerstvo (MPSV) pro svůj Plán připravilo více než 7 miliard korun. „Na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence úřadu práce mohou firmy získávat rok od státu měsíční příspěvek až 24 tisíc korun. A také jim jednorázově nabídneme peníze na vybavení, které potřebují pro zřízení pracovního místa. Záleží jen na zaměstnavatelích, jak tuto možnost využijí,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová pro webový portál Studentskéfinance.cz.

Faktory ovlivňující uplatnění absolventů na trhu práce:
- hospodářský a sociálně-demografického vývoje regionu
- zaměstnanost v dané oblasti
- aktivní přístup k hledání zaměstnání
- úroveň vzdělání, klíčové kompetence či obor vzdělání
Podpora absolventů
Od poloviny letošního roku spustí MPSV regionální projekty v krajích, kde přispěje částkou až 1 miliarda korun na individuální poradenství při hledání zaměstnání, případně rekvalifikace čerstvých absolventů.
Tento projekt s názvem „Odborné praxe pro mladé do 30 let“ je určený pro mladé uchazeče o práci, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR více než 4 měsíce a mají minimální nebo nulovou pracovní zkušenost. Projekt bude financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Dotace na rekvalifikaci
Od loňského roku 2012 si mohou mladí lidé sami zvolit rekvalifikační kurz. Nyní mohou na rekvalifikaci během 3 let získat od státu příspěvky až do 50 tisíc korun. Ty kurzy, které uchazečům o práci vybere Úřad práce jsou vybírány podle situace na trhu práce, předpokladů uchazeče a podle uplatnění v praxi.
jobsHledáte práci, ale máte doma malé děti, nebo je vám víc než 50 let? Na začátku března, symbolicky na Mezinárodní den žen byl spuštěn nový web, který pomůže speciálně ženám najít vhodné zaměstnání!
V ČR působí ve statutárních orgánech stovky největších českých firem jen 7,6 % žen oproti 12% v průměru EU. V dozorčích radách je to pouze 13% žen oproti 15% mužů v průměru EU. Firmy s min. 3 ženami v představenstvech v období 3-5 let: o 60% vyšší ziskovost a o 46% vyšší čisté jmění společnosti. Zaměstnanost žen v ČR je pouze 56%. Web pro nezaměstnané ženy s malými dětmi Česká republika má největší rozdíl v míře zaměstnanosti žen bez dětí a s dětmi. Míra zaměstnanosti českých žen s dětmi do tří let věku je extrémně nízká na úrovni kolem 20 %.  V roce 2040 bude ČR chybět až 550 tisíc pracujících. Zvýšení zaměstnanosti žen by mohlo tuto hrozbu pomoci zvládnout.  Na webu www.pracezeny.cz najdete nejen nabídky práce pro ženy s dětmi, ale i články k tématu, tipy pro ženy a poradenství.
Web pro ženy nad 50 let věku Už nyní je více než 26 % pracujících ve věku nad 50 let. Naše populace stárne, mladších pracujících bude ubývat. V roce 2040 bude ČR chybět až 550 tisíc pracujících. Je proto v zájmu nás všech, abychom dokázali využít schopností lidí 50+. Na webu www.pracenad50.cz naleznete také nabídky práce pro ženy starší padesáti let, tipy pro podporu podnikání, služby pro firmy a další inspirativní články.
zdroj: NICM