vzdelani  IlustračníVíce než devadesát tisíc uchazečů o maturitní zkoušku bude stát v následucjících pěti týdnech před důležitým rozhodnutím. Nejzazsším termínem pro podání přihlášky je 30. listopad (protože ale tento termín připadl na sobotu, tak se termín může posunout na pondělí 2. prosince 2014). Studenti se tak budou muset již brzy rozhodnout, kterou zkoušku si kromě češtiny zvolí. model maturitní zkoušky pro rok 2014 zůstává naštěstí stejný jako v loňském roce. Žáci, kteří před několika týdny nastoupili do posledních ročníků, tak mají alespoň jasno, jaké podmínky budou mít u maturitní zkoušky.
První náměstek ministra školství Jindřich Fryč je přesvědčen, že tato situce pomůže žákům se dobře připravit na zkoušky. Změny v posledních letech byly totiž matoucí nejen pro žáky, ale i pro školy.
V  rámci společné části maturity budou žáci skládat povinnou zkoušku z českého jazyka a literatury, u druhé zkoušky budou volit mezi matematikou a jedním z pěti cizích jazyků (podmínka je, že se vybraný jazyk musí na škole vyučovat a žák se musel jeho výuky účastnit). Vzhledem k relativně vysoké neúspěšnosti zkoušky z matematiky v loňském ročníku chce dát CERMAT žákům možnost si vybrat povinně volitelnou zkoušku společné části. Proto bude 1. listopadu zpřístupněn v informačním systému CERTIS pro školy ilustrační didaktický test z matematiky, od 14. listopadu pak bude test zpřístupněn na oficiálních webových stránkách www.novamaturita.cz CERMAT připavit také novou podbu Facebookového profilu Udělám maturitu, kde je již nyní k dispozici poslední číslo Maturitního zpravodaje, kde studenti zjistí, co je na jaře čeká. „Zřetelně se totiž ukazuje, že dostatek relevantních informací je vedle samotných znalostí maturantů důležitou podmínkou k úspěšnému absolvování všech zkoušek obou částí maturity. Věřím, že systematicky zpracované informace zahrnuté ve zpravodaji budou kromě zisku uceleného pohledu na důležité aspekty maturit i užitečnou pomůckou pro volbu povinně volitelné zkoušky společné části maturitní zkoušky,“ podotkl ředitel CERMATu Jiří Zíka.
Zdroj: NICM