vzdelani 02 10V prvních týdnech semestru už sis stačil oťuknout vyučující a zjistit, co od tebe vlastně budou chtít. Teď už jen zbývá nakoupit relevantní materiál. Semestr se na většině škol pomalu rozjel, už jsi zjistil, co se od tebe bude očekávat, a mimo jiné byla zadána literatura, bez které si ve zkouškovém období ani neškrtneš. Možná tě to teď nechává chladným a povýšeně nad sáhodlouhým seznamem mávneš rukou, ale koupi či jinému sehnání praktik nebo cvičebnic se asi nevyhneš. A kdy jindy nakoupit studijní materiály, když ne na začátku semestru?
 
Pro ilustraci přikládáme v následujícím seznamu možnosti shánění učebnic.
 
Od služebně staršího kolegy
 
Známosti ve vyšších ročnících se bez diskusí hodí. Nejen, že starší spolužáci už vědí, které publikace jsou nezbytně nutné a bez kterých se s klidem obejdeš, ale většinou ke koupi učebnic přihazují i vypracované otázky a přednášky. Samostatnou kapitolu tvoří vypracovaná praktika, pracovní sešity a cvičebnice. Tyto učebnice ti sice „moc nedají“, avšak ti ušetří nejedno odpoledne, které bys musel prosedět v knihovně s hlavou zabořenou v historických publikacích.
 
Školní burzy
 
Je dobrým zvykem každé fakulty či katedry uspořádat dvakrát do roka burzu učebnic. Organizované obchodování ve školních prostorách, kde nechybí handrkování o ceny a smlouvání, prostě k začátku semestru neodmyslitelně patří. Hledání nejvýhodnější nabídky bývá v davu lidí občas adrenalin, ale za ten požitek z nové, skoro nepoužité učebnice koupené za polovinu obvyklé ceny to prostě stojí.
 
 
Počítačová verze skript
 
Co si budeme nalhávat, na internetu se dá sehnat téměř cokoliv. Pokud nejsi příliš náročný a nevadí ti hodiny a hodiny koukat do monitoru a občas luštit rozmazaný sken, tato varianta je pro tebe jako dělaná! Prakticky neutratíš za učebnice ani korunu. Ale na druhou stranu to, co ušetříš za učebnice, později „vrazíš“ do brýlí.
 
 
Antikvariát
 
V mnoha velkých městech vykupují učebnice antikvariáty. Pokud jsi zastáncem poklidné atmosféry a nerad při koupi spěcháš, rozhodně navštiv nejbližší antikvariát. Knihu budeš mít možnost si dostatečně prohlédnout a zhodnotit, kdežto se slevou ani se smlouváním nepočítej.
 
 
Nové učebnice
 
Jsi zrovna při penězích, nebo si potrpíš na vůni novoty? V tom případě vyraž do nejbližšího knihkupectví a nakupuj do sytosti. Tvoje peněženka se sice trochu ztenčí, možná i kreditní karta zapláče, ale s největší pravděpodobností budeš držitelem nejaktualizovanější verze té dané učebnice. Poznámek, nebo snad doplněných cvičení se určitě bát nemusíš.
 
 
Ještě jedna malá rada na závěr: vždy nakupujte skripta až po první úvodní hodině daného předmětu. Velmi často totiž starší ročníky, ve snaze zbavit se zastaralé knihy, prodávají desáté výhodné vydání, zatímco jedenácté aktualizované je právě v tisku.
 
Zdroj: NICM