Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

ZS Tupolevova 2Základní škola Tupolevova je ze severní strany oddělena od panelových domů parkem. Těžištěm veřejného prostoru je asfaltová plocha před hlavním vstupem do budovy, ze které se rozvětvují pěší cesty: k autobusové zastávce, k domům a do parku. Místo působí prázdně a nevyužitě. Čas školních nástupů skončil. Není zde nic, co by lidi přitáhlo a upoutalo jejich pozornost. Úkolem pro architekty bylo najít novou identitu tohoto místa, která by přitáhla lidi a vytvořila fungující urbánní prostranství.
 
Sjednocení parku
Prvním bodem v cestě za oživením veřejného parteru školy je sjednocení parku. Inspirací byl charakteristický znak tohoto místa: pravoúhlá geometrická plocha vsazená do rostlé organické struktury cest. Tento motiv architekti využili a posílili. Stejným způsobem zdůraznili i vedlejší vstup do budovy a místo dalšího křížení cest v parku. Vznikla tak tři jasně vyhraněná místa – uzly na síti cest, které jsou vymezené nejenom svým tvarem, ale i povrchem z cihelné dlažby. Tyto piazzy vtisknou území nový jednotný charakter, rozčlení veřejný prostor a zdůrazní jeho hierarchii. Dalším krokem ke sjednocení parku, je doplnění stromů v jeho východní části. Stromy budou jednak oddělovat parkoviště, zejména však dotvoří průběžný, kompaktní zelený pás procházející podél celé severní fasády školy.
 
Multi-generační prostor
 
Důležitým momentem návrhu bylo pochopení, pro koho a čím vlastně by tento prostor měl být. Je to prostor primárně určený pro děti, nicméně stále se jedná o prostor veřejný, který by měl sloužit všem. Díky své poloze mezi autobusovou zastávkou a bytovými domy tudy denně prochází spousta lidí …nejen školáků. Tento prostor by měl něco nabídnout úplně každému. Jako prvek, který toto dokáže a skutečně každého trochu vyburcuje z každodenní reality, navrhli architekti rozvlnění hlavní piazzy, vytvoření boulí přibližně metr vysokých před vstupem do školy. Cílem je, aby nikdo, kdo tudy bude procházet, nezůstal netečný. Aby každé dítě vyběhlo nahoru na kopec a zase dolů, aby se každý teenager nebo dospělý mohl na bouli pohodlně posadit nebo se třeba jen o ní opřít, a aby každý, kdo nahoru vyběhnout nemůže, se alespoň pousmál. V dnešní době, kdy se i děti stále méně a méně hýbou, je správné alespoň touto cestou podpořit chuť rozeběhnout se. Rozvlnění bude podporovat image školy, kam se děti nemusí bát chodit, naopak školu k dětem více přiblíží. Mezi boulemi bude zachován dostatečně velký prostor pro plynulý průchod a po obvodu a pro celoroční údržbu. Stejně tak jako v celém parku, budou kolem tohoto prostoru osazeny nové lavičky, nová svítidla a odpadkové koše.
 
Obnova hřišť v parku
 
Posledním bodem návrhu je obnovení původních míst v parku určených pro děti. Jedná se o místa dvou bývalých pískovišť umístěných na zatravněných plochách mezi stromy. Obě tato místa by se měla vrátit dětem. Každé hřiště bude pro jinou věkovou skupinu. Pro ty nejmenší bude určena plocha v západní části parku. Budou zde houpačky, klouzačky a jednoduché prolézačky. Po obvodu budou umístěny lavičky pro dětský doprovod. Pro starší děti bude určeno druhé hřiště uprostřed parku. Hřiště bude tvořit prostorová struktura dvou uzavřených okruhů trubek, proplétajících se mezi stromy. Mezi těmito trubkami bude natažena lanová síť s různými hracími elementy.
 
Parkování
 
V ulici Dobratická přibyde přibližně 10 nových parkovacích míst. Před vchody 520-522 vznikne pojezdový chodník určený k manipulaci nákladů, příjezdu hasičů a záchranné služby a ke krátkodobému parkování pro vyložení a naložení. Celý prostor se tak velmi zklidní a navíc řidiči dostanou nový větší prostor k parkování.
 
Financování
 
Cílem je financovat projekt z dotačních programů magistrátu hlavního města, případně jiných zdrojů. Projekční práce byly před prázdniny dokončeny a projekt dostal všechna potřebná povolení. Do konce roku 2013 bude známo, zda se parter před základní školou Tupolevova podaří v příštím roce realizovat. Pokud ne, budeme muset čekat na lepší finanční situaci.
 
Zdroj a další informace: letnanskelentilky.cz