vzdelani zahranici 02 5Národní srovnávací zkoušky společnosti Scio nahrazují nebo doplňují přijímačky na desítky vysokých škol po celé ČR a na Slovensku. Přihlásit se k NSZ můžete nezávisle ještě před podáním přihlášky na VŠ a zajistit si tak přijetí s předstihem. Každá fakulta má svoje konkrétní požadavky na podmínky účasti v NSZ. Testy NSZ se skládají z následujících předmětů.
 
Obecné studijní předpoklady
Zkouška testuje základní dovednosti a schopnosti, které student potřebuje pro úspěšné vysokoškolské studium. Nejde o test znalostí. Zkouška OSP je vyžadována největším počtem fakult. Od školního roku 2013/14 bude probíhat jen jedna společná verze testu OSP obsahující všechny typy úloh (dříve OSP Základní a Rozšířená).
 
Základy společenských věd
Obsah zkoušky vychází z náplně středoškolského předmětu základy společenských věd v rozsahu, v jakém je vyučován na gymnáziu. Obsahuje tři části - Společnost a jedinec (úlohy z psychologie, sociologie, filozofie), Stát a právo (úlohy z oboru práva a politologie), Hospodářství a svět (úlohy z ekonomie, evropské integrace a moderních dějin).
 
Matematika
Zkouška z matematiky zjišťuje matematické znalosti a dovednosti v porovnání s ostatními uchazeči. Základem testu jsou osnovy předmětu matematika pro gymnázia.
 
Biologie
Zkouška ověřuje znalosti biologie v rozsahu, v jakém je tento předmět vyučován na středních zdravotnických školách (obor zdravotnické lyceum).
 
Anglický a německý jazyk
Zkouška ověřuje, jaké má student znalosti jazyka v rozsahu studia na střední škole. Obsahuje gramatiku, čtení i poslechovou část.
 
Seznam fakult, které zohledňují výsledky Národních srovnávacích zkoušek najdete na webu scio.cz ZDE.
 
 Zdroj: NICM