Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

vzdelani zahranici 02 5Národní srovnávací zkoušky společnosti Scio nahrazují nebo doplňují přijímačky na desítky vysokých škol po celé ČR a na Slovensku. Přihlásit se k NSZ můžete nezávisle ještě před podáním přihlášky na VŠ a zajistit si tak přijetí s předstihem. Každá fakulta má svoje konkrétní požadavky na podmínky účasti v NSZ. Testy NSZ se skládají z následujících předmětů.
 
Obecné studijní předpoklady
Zkouška testuje základní dovednosti a schopnosti, které student potřebuje pro úspěšné vysokoškolské studium. Nejde o test znalostí. Zkouška OSP je vyžadována největším počtem fakult. Od školního roku 2013/14 bude probíhat jen jedna společná verze testu OSP obsahující všechny typy úloh (dříve OSP Základní a Rozšířená).
 
Základy společenských věd
Obsah zkoušky vychází z náplně středoškolského předmětu základy společenských věd v rozsahu, v jakém je vyučován na gymnáziu. Obsahuje tři části - Společnost a jedinec (úlohy z psychologie, sociologie, filozofie), Stát a právo (úlohy z oboru práva a politologie), Hospodářství a svět (úlohy z ekonomie, evropské integrace a moderních dějin).
 
Matematika
Zkouška z matematiky zjišťuje matematické znalosti a dovednosti v porovnání s ostatními uchazeči. Základem testu jsou osnovy předmětu matematika pro gymnázia.
 
Biologie
Zkouška ověřuje znalosti biologie v rozsahu, v jakém je tento předmět vyučován na středních zdravotnických školách (obor zdravotnické lyceum).
 
Anglický a německý jazyk
Zkouška ověřuje, jaké má student znalosti jazyka v rozsahu studia na střední škole. Obsahuje gramatiku, čtení i poslechovou část.
 
Seznam fakult, které zohledňují výsledky Národních srovnávacích zkoušek najdete na webu scio.cz ZDE.
 
 Zdroj: NICM