Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

 
republika neni ani bananovaPodle našich informací z nejužšího „topáckého“ vedení měl Miroslav Kalousek svůj aršík s podpisy pro vyvolání předčasných voleb připraven již několik týdnů. Čekal jen na vhodnou příležitost, kdy ho bude moci uplatnit ve prospěch svého přítele, socialisty Bohuslava Sobotky. Na povolební spolupráci byli domluveni dávno předtím. Nešlo však zdaleka jen o vnitropolitické spojenectví, ale především o „směr Brusel“.
To, co dnes prožíváme, je zřejmě dalším dějstvím zápasu proevropských bruselských sil o definitivní opanování politické scény. Po tom co vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru, což se dalo očekávat, vyrazil předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík k řečnickému pultíku a do mikrofonu chvějícím se dramatickým hlasem oznámil, že poslanci TOP 09 podpoří konání předčasných voleb. Na důkaz své rozhodnosti ukázal již předem připravený podpisový arch všech topáckých poslanců, požadujících rozpuštění sněmovny. 
Karlovo fórum a zmoklí mládežníci
Když odhlédneme od teatrálnosti celého představení, které nám za pomoci ještě běžících televizních kamer starosta ze Suché Lozy  předvedl, je jasné, že šlo o předem připravený a dlouho chystaný krok, kterým se TOP 09 snaží zachránit a znovuoživit poslední zbytky dohasínající popularity Karla Schwarzenberga z prezidentské kampaně. Nepomohlo ani ustavení fóra jeho příznivců, které organizovala jeho věrná stoupenkyně a bývalá lidovecká funkcionářka Helena Langšádlová. S tou se rovněž počítalo v případě jmenování Miroslavy Němcové premiérkou, jako s budoucí šéfkou sněmovny. Organizaci „Karlova fóra“ však Langšádlová nezvládla. A z nadějného projektu zůstaly jen trosky. Nejlépe to bylo vidět na jediném mítinku, kdy se o etice v police přišlo bavit na Palackého náměstí 50 zmoklých mládežníků. Po tomto fiasku bylo jasné, že jakýkoliv odklad voleb bude mít pro TOP 09 katastrofální důsledky.
 
Vymyslet jakoukoliv záminku
Miroslav Kalousek, faktický hybatel tohoto projektu, velmi rychle zjistil, že lepší záminka pro rozpuštění Sněmovny by se již nemusela opakovat. Bylo jasné, že Rusnokova vláda důvěru nedostane, a že původní vyhlášení o tom, že TOP 09 se obejme s ČSSD a společně se pokusí rozpustit Sněmovnu, kdyby vláda důvěru dostala, je nereálné. Proto v době před hlasováním, přišel Miroslav Kalousek se změnou postoje, a začal mluvit o nutnosti potvrzení koaliční stojedničky – i když bylo každému jasné, že to s hlasováním o důvěře nijak nesouvisí. Bylo zkrátka třeba vymyslet jakoukoliv záminku, při které by bylo možné Sněmovnu rozpustit. To, že to nakonec bylo 100 a ne 101, je celkem nevýznamné a Kalousek s tím počítal. Proto divadelní představení s vyplněným archem podpisů.
 
Politicky polomrtvý Sobotka
Největší radost z toho měl pochopitelně politicky již polomrtvý Bohuslav Sobotka, pro kterého tento krok znamenal pokropení živou vodou. Však také se ihned s Miroslavem Kalouskem objali a nešetřili vzájemnými úsměvy a sympatiemi. Na naší politické scéně snad není žádná dvojice, která by byla natolik spojena svými politickými zájmy jako Mirek se Slávkem. Oba dva spojuje nenávist k Miloši Zemanovi a vroucí láska k našemu bratrskému spojenectví s Bruselem. Hlavně jejich proevropské postoje jsou tím rozhodujícím tmelem, který by po volbách mohl vést k jejich úzké spolupráci.
 
Ostatně ČSSD a TOP 09 si to již vyzkoušely nanečisto v případě pražského puče, kdy jednobarevnou vládu TOPky podporuje ČSSD. Není náhodou, že jedním z důležitých bodů jejich tajné koaliční dohody je i zastavení výstavby Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.
Autor: Václav Danda