Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Úspěšně jste dokončili střední školu, ale pracovat se vám ještě nechce? Existuje mnoho možností, jak být stále studentem. Pokračujte ve studiu! Statut studenta vám zajistí vysoká škola, vyšší odborná i jazyková škola.
 
mladezeu 02 3Jak píše server Studentmag.cz, se statusem studenta za vás stát platí zdravotní a sociální pojištění. Zůstávají vám daňové úlevy, sociální dávky a rodinné přídavky. Platí to jen pro studenty do 26 let, poté jste již osoba samostatně výdělečně činná a musíte všechno platit sami nebo si najít práci a stát se zaměstnancem. Navíc vám zůstávají všechny studentské slevy. Toto ovšem platí jen pro studenty s prezenčním studiem, studujete-li kombinovaně, na takové výhody nemáte nárok.
 
 Vysoké školy a vyšší odborné
 
Pokračujte v rozšiřování svých vědomostí a přihlaste se na vysokou školu. Zůstane vám statut studenta a pilným studiem se dopracujete až k titulu. Pokud si však myslíte, že na vysokou školu nemáte, zkuste vyšší odbornou. V naší republice je nepřeberné množství vysokých škol a vyšších odborných škol, stačí si jen vybrat.
 
Vraťte se zpět na střední
 
Zajímavou možností je přihlásit se na učiliště. Vhodné je pro ty studenty, kteří si myslí, že nemají šanci zvládnout vyšší vzdělání než střední. Získejte výuční list a budete mít mnohem větší šanci na uplatnění. Na učilišti budete mít povinnou odbornou praxi a když se dobře uchytíte, mohou si vás tam nechat. A protože máte kromě výučního listu ještě maturitní vysvědčení, můžete se dostat na vyšší pozici a později se stát i vedoucí.
 
Pomaturitní jazykové studium
 
U pomaturitního studia jazyků záleží na jednotlivých jazykových školách, jestli vám umožní mít statut studenta. Proto si pozorně přečtěte informace o dané škole.
Zdroj: NICM