Jak předejít tomu, aby váš životopis skončil v koši?
 
Společnosti se předhánějí v soutěži, kdo napíše lepší článek na téma „Jak napsat životopis“ – stačí chvilku googlit. Tři body nám ovšem připadají v podobných článcích opomíjené:
 
1. E-mailová adresa 
prace 02 1-200x280misutecka99, drakzprahy, xmucq, bozka atd. Už podle e-mailové adresy zaměstnavatel pozná, jakou máte kulturu vystupování, a tyhle adresy vás moc nereprezentují. Vhodné jsou adresy, které kombinují jméno a příjmení. Doporučujeme používat gmail, hotmail nebo icloud (pokud jste uživatel Applu). E-maily od těchto serverů nepadají do spamu (např. seznam, centrum či atlas naleznete ve spamu zahraničních společností velmi často). 
 
2. Oživte svůj životopis
Papír zůstane jen papír. A papír nevzbuzuje žádné emoce. Pokud chcete, aby váš životopis zaměstnavatele motivoval k pozvání na pohovor, je nutné svůj životopis oživit. Velmi populární jsou videoživotopisy (pro inspiraci nebo tento). Video je nejlepší, protože v něm předáte nejvíce emocí. Dobrým nápadem je poslat zaměstnavateli odkaz na svůj profil na sociálních sítích nebo blog. Možná vám již toto připadá jako ohrožování soukromí, ale vciťte se do zaměstnavatele, který si chce najmout člověka a na to aby vás poznal má v záplavě životopisů několik minut a poté půl hodiny – hodinu na pohovoru. Čím více informací o sobě zaměstnavateli poskytnete tím lépe. Může se stát, že právě tyto dodatečné informace zaměstnavatele odradí, ale i to je lepší než být přijatý a poté pracovat v prostředí, se kterým si nesednete. 
 
3. Motivační dopis
„Dobrý den, mám zájem o tuto pozici, můj životopis je v příloze, Novák“ -> Přesunout do koše. Motivační dopis (dnes již spíše průvodní e-mail) je prostředkem, jak zaměstnavatele motivovat k otevření životopisu. Také ovlivní, s jakými očekáváními bude zaměstnavatel váš životopis otevírat. O tom, jak napsat motivační dopis, bude příští část našeho seriálu. 
Zdroj: NICM