Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

logo-new europasOd června 2013 najdete na adrese www.europass.cz graficky nově upravený web s aktuální strukturou dokumentů Europassu. Můžete si zde vyplnit on-line životopis i evropský pas dovedností. Na novém webu se dozvíte další informace o jednotlivých dokumentech Europassu – jak je získat, proč je dobré si je pořídit a při jakých příležitostech využít, najdete zde vzorové příklady vyplněných dokumentů a rady, jak vyplnit životopis. V záložce „Kontakty a odkazy“ Vám nabízíme odkazy na informační zdroje o možnostech studia a práce v Evropě. Nově Vám také poradíme, jak připravit motivační dopis a jak se připravit na pracovní pohovor.
 
Výhody Europassu
 
Od roku 2013 došlo ke změně ve struktuře dokumentů Europassu. Životopis zůstává i nadále jako samostatný dokument a další čtyři dokumenty, tedy jazykový pas, doklad zaznamenávající mobilitu, dodatek k osvědčení a dodatek k diplomu, jsou součástí nové složky pojmenované evropský pas dovedností. „Výhodou evropského pasu dovedností je to, že když si ho založíte on-line a uložíte, budete mít všechny potřebné dokumenty už stále při sobě a v jedné složce,“ tvrdí Michala Čičváková z Národního centra Europass. „Z této složky pak můžete vybrat ty doklady, které se hodí k aktuální pracovní pozici, ty si vytisknout a vzít s sebou spolu s životopisem na pohovor.“
 
EQF odkazuje na úroveň vaší kvalifikace
 
Od roku 2012 je na dodatcích k osvědčení i ve formuláři životopisu uvedena úroveň EQF – tedy Evropského rámce kvalifikací (European Qualification Framework). Tento údaj je důležitý především pro uchazeče o práci nebo další studium v zahraničí. Zahraniční zaměstnavatelé z úrovně EQF poznají, jakou úroveň kvalifikace daný uchazeč získal, a lépe pochopí, co od něj mohou v pracovní rovině očekávat. Úrovně EQF jsou mezinárodně porovnatelné, je jich osm – první úroveň odpovídá v ČR ­dokončené základní škole speciální a úroveň osmá dokončenému doktorandskému studiu. Kvalifikace absolventů vyšších odborných škol a absolventů bakalářského studia jsou přiřazeny k úrovni EQF 6.
 
V budoucnu se údaj o úrovni EQF objeví také přímo na ma­turitním vysvědčení, výučním listu i osvědčení o závěrečné zkoušce. K tomu je však zapotřebí ještě legislativní zakotvení, kterého zatím nedocílily ani jiné evropské státy. Úrovně EQF jsou popsány znalostmi, dovednostmi a kompetencemi a pokrývají všechny kvalifikace bez ohledu na to, jakým způsobem je člověk získal. Důraz je kladen na výsledky učení, tedy na to, co člověk skutečně umí.
  
Zdroj: http://www.jazyky.com/ - tisková zpráva Europass