Pro lidi určitých zájmů možná „modří“ přestali být perspektivní a v očekávání volebního neúspěchu se přeorientovávají na jiné partnery.
Osmibodová Agenda 2014 není poselstvím, které by uhranulo zástupy, ale po dost dlouhé době jde přece jen o pokus ODS nabídnout programový a zároveň ideový dokument. Po předlouhých čtyřech měsících jím výkonná rada ODS splnila zadání listopadového kongresu vypracovat programové priority pro zbytek volebního období.
odskosmetika02_1Některé z vytypovaných priorit jimi ovšem byly už v programovém prohlášení Nečasovy vlády, ale od léta 2010 zůstaly nesplněny. Jiné položky Agendy 2014 jsou zase populistické, zřetelně ovlivněné nedávným ostravským sjezdem ČSSD. Jmenovitě poněkud nevkusnými výroky jejího stínového ministra financí Jana Mládka vůči živnostníkům a také seniorům, jež byly pro „Modré“ darem shůry. Nečasovu stranu, zakřiknutou podzimním dvojnásobným nezdarem ve volbách do krajských zastupitelstev a do Senátu a v lednu šokovanou totálním fiaskem jejího prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky, jako by sociální demokraté pokropili živou vodou. Ofenzívní Agenda 2014 byla rázem na světě a ODS zažila blažený pocit, že se média a politologové budou chvíli zabývat něčím jiným než „kmotry“ a jejími dalšími chorobami.
Rozhovor s Nečasem
S Agendou 2014 jsou spojeny dvě asi stěží nikoli náhody. Výkonná rada ODS ji schválila k večeru 25. března na zasedání, jež zabralo neobvyklé čtyři hodiny. Předznamenáním k němu byl rozhovor s Petrem Nečasem zveřejněný téhož dne v MF Dnes. Leccos z Nečasových odpovědí je vhodné citovat.
Předseda ODS Petr Nečas napadl ředitele agentury STEM Jana Hartla kvůli jeho podpisu pod Tříkrálovou výzvou na Schwarzenbergovu podporu
Například „živnostník je pro ně (sociální demokraty – pozn. red.) parazit, chtějí živnostníky, drobné a střední podnikatele, chytit pod krkem, ale ne tak, aby je úplně udusili, ale aby jen chroptěli a mohli je oškubat (…). Je dobře, že se ukázalo, co je sociální demokracie a jak by vypadala naše země v jejich spárech“, pravil konzervativní předseda ODS a vlády slovníkem, který by mu možná záviděl i jistý Klement Gottwald neblahé paměti. Anebo byv dotázán, zda v něm nízké volební preference ODS nevyvolávají pesimismus, Nečas napadl osobně ředitele agentury STEM Jana Hartla kvůli jeho podpisu pod Tříkrálovou výzvou na Schwarzenbergovu podporu. Co na tom, že STEM se výzkumem české společnosti zabývá 20 let a třeba na rozdíl od agentury, jejichž služeb využívá ODS, má k dispozici 20leté číselné řady výsledků ze stovek šetření. Mimochodem sociolog Hartl se netají názorem, že česká politika je v krizi v neposlední řadě kvůli ideové vyprázdněnosti rozhodujících politických stran. Říká to veřejně, takže pochopme předsedu jedné z nich Petra Nečase, že si potřeboval „zchladit žáhu“.
Dva důvody poklesu preferencí Jinak ale Nečas ve zmíněném rozhovoru nepopírá, že „jsme na tom špatně“. Podle něho nastal u ODS po Novém roce pohyb preferencí směrem dolů ze dvou důvodů: Za prvé to byl „efekt Schwarzenberg, který pomohl TOP 09, ale má jen dočasný charakter“.
A za druhé to, že se ODS od poloviny ledna nevěnovala voličům, nýbrž „sama sobě a vnitřní situaci ve straně“. Co se Karla Schwarzenberga týče, v této zemi mívá občas slovo dočasnost téměř význam věčnosti. Tím nemá být řečeno, že „s Karlem“ a díky okolo něho se formujícím občanským sdružením či nadacím dokáže „topka“ excelovat za třináct měsíců ve volbách do sněmovny a Evropského parlamentu, o obecních a do Senátu příští rok na podzim ani nemluvě. Pokud však TOP 09 a Starostům něco dosud nescházelo, pak neotřelé nápady a schopnost víceméně neformálně oslovit veřejnost, cosi, čeho se ODS v uplynulých letech nedostávalo. Preferování vlastních starostí na úkor péče o voliče nepostihlo ODS počátkem letošního roku, nýbrž je také onemocněním staršího data
A teď k druhému Nečasovu argumentu. Preferování vlastních starostí na úkor péče o voliče nepostihlo ODS počátkem letošního roku, nýbrž je také onemocněním staršího data. Ve vztahu strany „Modrých“ a voličů musí být dávno něco v nepořádku, vezmeme-li v úvahu, že na podzim 2008 přišla ODS v krajských volbách o všech třináct hejtmanů a oslabila i v Senátu, v roce 2010 získala jen zhruba 20 procent hlasů ve volbách do sněmovny a v témže roce na podzim přišla o mnoho starostů. Loni na podzim pak následoval již zmíněný dvojitý nezdar ve volbách krajských a senátních.
ODS se fakticky propadá už pátým rokem, přičemž po volbách 2006 vládla jen díky „nákupu“ Miloše Melčáka a Michala Pohanky. A ač ve volbách 2010 druhá, vládne díky tomu, že ČSSD neměla k vládnutí partnera. „Natvrdo“ by se tomu dalo říci ústup ze slávy.
Zdroj a další informace : Česká pozice