Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

bunŠkolní jídelna a v ní připravované obědy jsou pro mnohé, kteří jídelnu v době své školní docházky navštěvovali, nezapomenutelným „zážitkem“.  Ne nutně se ale musí jednat o zážitky negativní. Dokazuje to čtvrtý ročník soutěže o Nejlepší školní oběd 2013. V té soutěží školní jídelny z celé republiky v přípravě zdravých a přitom velmi chutných jídel, na které se strávníci i doslova těší!

 

Letošní téma soutěže je Drůbež v jídelníčku školních jídelen. A pokud jste si v této chvíli představili smažený kuřecí řízek, tak tato asociace nebude úplně přesná. Protože úkolem pracovníku jídelny je příprava kompletního moderního poledního menu o třech chodech se zaměřením na zdravé stravování s hlavní surovinu, kterou je právě drůbež.

Soutěž byla vyhlášena 1. února 2013, ale přihlašovat se může jakákoliv školní jídelna z celé České republiky do 30. dubna letošního roku prostřednictvím internetových stránek www.zijzdrave.cz. Na této adrese jsou také přesná pravidla soutěže. Neváhejte tedy a přemluvte kuchařky, kuchaře nebo rovnou vedení vaší školní jídelny, aby se do soutěže přihlásili. Stačí splňovat několik jednoduchých podmínek – například jídelna musí své prezentované menu v soutěži běžně nabízet ve svém jídelním lístku, jídlo samozřejmě musí odpovídat zásadám zdravého stravování a cena za přípravu jedné porce nesmí překročit 34 Kč. První kolo probíhá korespondenční formou, to znamená, že k přihlášce soutěžící přiloží obrazovou prezentaci jídel, jejich recepty včetně technologického postupu a vypočtené částky za jedno menu. Odborná porota pak ze všech došlých přihlášek a prezentací vybere deset postupujících do finálového kola, které bude probíhat 27. srpna 2013 v Praze. První tři finalisté pak pro svou jídelnu získají finanční příspěvek na nákup kuchyňského vybavení. Soutěž vyhlašuje Všeobecná zdravotní pojišťovna, Společnost pro výživu a hlavní město Praha v rámci programu Žij zdravě.

Pavel Dvořák, regionální redaktor, kraj Praha

Zdroj: Remix