matepravovedetMinisterstvo obrany přidělilo zakázku firmě, která má za sebou korupční aféru - policie před sedmi lety zatkla jejího majitele Libora Hledíka, když přinesl milion v hotovosti ministerskému úředníkovi. Žalobce v tom viděl úplatek, soud ale oba osvobodilNovému ministru obrany Vlastimilu Pickovi stačily tři dny, aby udělal první zásadní rozhodnutí. Spolu s kolegiem svých úředníků ve čtvrtek schválil největší armádní zakázku od nástupu Nečasovy vlády: technické zajištění muničních skladů za téměř 1,2 miliardy korun.

 

Bez soutěže ji získala brněnská firma Trade Fides, která má do podzimu 2019 zajišťovat provoz kamer, detektorů pohybu či protipožárních systémů v celkem šesti areálech. Uskladňujeme desítky tisíc tun munice. Její zabezpečení je pro nás absolutní prioritou,“ říká mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Trade Fides je již na ministerstvu známá: první zakázku získala v roce 2003, přičemž její služby vyšly dosud na více než tři miliardy korun. Kromě toho má ale za sebou i jednu korupční aféru – policie před sedmi lety zatkla jejího majitele Libora Hledíka, když přinesl milion v hotovosti ministerskému úředníkovi. Žalobce v tom viděl úplatek, soud ale oba osvobodil.  Ministerstvo dnes tvrdí, že Trade Fides zajišťuje munici spolehlivě a pokračování spolupráce je prý nejlevnější variantou. „Několik nezávislých auditů nám doporučilo toto řešení,“ dodává Pejšek. Jenomže ne všechny audity byly k Trade Fides vstřícné. HN mají k dispozici šetření renomované společnosti KPMG z roku 2010, která uvedla, že dosavadní služby Trade Fides byly předražené o 135 milionů. A navíc že není zdaleka jedinou firmou na trhu, která by mohla armádní sklady zabezpečit. Nejnovější zakázku bude ještě projednávat vláda. Ministerstvo počítá s tím, že smlouvu definitivně podepíše do měsíce.Novému ministru obrany Vlastimilu Pickovi stačily tři dny, aby udělal první zásadní rozhodnutí. Spolu s kolegiem svých úředníků ve čtvrtek schválil největší armádní zakázku od nástupu Nečasovy vlády: technické zajištění muničních skladů za téměř 1,2 miliardy korun.  Bez soutěže ji získala brněnská firma Trade Fides, která má do podzimu 2019 zajišťovat provoz kamer, detektorů pohybu či protipožárních systémů v celkem šesti areálech. „Uskladňujeme desítky tisíc tun munice.

Její zabezpečení je pro nás absolutní prioritou,“ říká mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Trade Fides je již na ministerstvu známá: první zakázku získala v roce 2003, přičemž její služby vyšly dosud na více než tři miliardy korun. Kromě toho má ale za sebou i jednu korupční aféru – policie před sedmi lety zatkla jejího majitele Libora Hledíka, když přinesl milion v hotovosti ministerskému úředníkovi. Žalobce v tom viděl úplatek, soud ale oba osvobodil. Ministerstvo dnes tvrdí, že Trade Fides zajišťuje munici spolehlivě a pokračování spolupráce je prý nejlevnější variantou. „Několik nezávislých auditů nám doporučilo toto řešení,“ dodává Pejšek. Jenomže ne všechny audity byly k Trade Fides vstřícné. HN mají k dispozici šetření renomované společnosti KPMG z roku 2010, která uvedla, že dosavadní služby Trade Fides byly předražené o 135 milionů. A navíc že není zdaleka jedinou firmou na trhu, která by mohla armádní sklady zabezpečit. Nejnovější zakázku bude ještě projednávat vláda. Ministerstvo počítá s tím, že smlouvu definitivně podepíše do měsíce.

Zdroj. Ihned.cz

Další související článek zde