Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

msmt_11Ministerstvo školství rozhodlo, že v letošním roce 2013 budou státní maturity připraveny pouze pro jednu úroveň. Díky tomu ubude administrativy a ušetří se finance. Částečně se změní také systém hodnocení. Jak uvedl server Novinky.cz zůstanou povinné pouze dva předměty - čeština a matematika, nebo cizí jazyk. Zájem o maturitu z matematiky je letos mnohem menší než v loňském roce, a to zřejmě především z důvodu loňských rozporů kolem vyšší úrovně matematiky.
Zachovávat vyšší úroveň, když jen minimum vysokých škol je ochotno brát je v potaz u výběrového řízení, pozbylo smyslu a ministr ji plošně zrušil, uvádí redaktoři serveru.
Ke změně dojde i v hodnocení maturitního slohu. Ministr školství Petr Fiala po poradě s odbornou komisí vrátil sloh zpět k hodnocení školám, čímž odpadl i problém s financováním externistů, kteří hodnotili slov v loňském roce. Dalším rozdílem oproti roku 2012 je, že se nabídka nepovinných předmětů zúžila jen na matematiku a cizí jazyk. Ostatní záležitosti upravují termíny tak, aby vycházely vstříc potřebám maturantů a ubylo jim stresu, píší Novinky.cz.
Současná podoba maturity zdaleka není definitivní, jde pouze o provizorní řešení pro roky 2013 a 2014. Odborná komise nadále pracuje na přípravě ještě novější a životaschopnější verze maturity, zjistili redaktoři Novinek. na přípravě maturit se bude i nadále podílet Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání - CERMAT.
Shrnutí hlavních změn maturit 2013
1. jedna úroveň pro všechny
2. pouze dva povinné přeměty - a) český jazyk  b) matematika nebo cizí jazyk
3. změna v hodnocení maturitního slohu
4. užší nabídka nepovinných předmětů - jen na matematika a cizí jazyk
Zdroj: NICM