Bleskovka

Střednědobý výhled rozpočtu MČ Praha 18 na období do roku 2029

Zde

 

Ředitel útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta pochválil výsledky policistů při odhalování korupčních případů. Uvedl, že se v současnosti daří rozkrývat některé věci, o kterých policie neměla před jistou dobou ani povědomí.

 Podle Šlachty se nyní policii daří rozkrývat systém propojení podnikatelské sféry s politikou. „Dostáváme se do systému a jdeme výš a výš,“ řekl Šlachta v Otázkách Václava Moravce na ČT. Dodal, že „je vidět nervozita určitých lidí“.

Šéf ÚOOZ demonstroval úspěchy policie například na kauze problematického rozdělování dotací z programu ROP Severozápad. Ke kauze bývalého ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze, který byl před několika dny odsouzen za přijímání úplatků a zneužití pravomocí veřejného činitele k sedmi a půl letům vězení, uvedl, že se v žádném případě nejednalo o pouhé selhání jednotlivce.

Jeho slova potvrdil i ředitel útvaru protikorupční policie (ÚOKFK) Tomáš Martinec. Podle něj byl takový systém budován léta, a to za přispění politiků na regionální i vrcholné úrovni. Poznamenal však, že v současnosti panuje příznivá atmosféra právě pro odkrývání takovýchto činů. Podle Martince je přesto nadále složité odhalovat komplikované mechanismy těchto zločinů, například neprůhledné losovačky.

zdroj: novinky.cz