brta_a_tm
Korupční aféra na SFŽP postavila VV do nebývale těžké role. Jsme si plně vědomi nezbytnosti reforem pro ČR a jedinečnosti mandátu 118 hlasů této koalice pro jejich naplnění.
Na druhou stranu nemůžeme po veřejnosti žádat pochopení pro nutné škrty v atmosféře podezření, že veřejné peníze jsou rozkrádány či je s nimi nehospodárně nakládáno. Je třeba obnovit důvěru v právní stát a policii ČR. I na této kauze se ukázalo, že dochází k úniku informací z vyšetřovacích spisů. Tato skutečnost v podstatě znemožňuje efektivní vyšetření korupce. Za toto je přímo odpovědný policejní prezident Oldřich Martinů.  Věci veřejné proto trvají na jeho odchodu.
Plnou důvěru voličů i koaličních partnerů v tuto vládu lze znovu naplnit pouze urychleným přijetím protikorupčních opatření, které ministerstvo vnitra již připravilo a předložilo do vlády.
Na dnešním jednání K9 na Pražském hradě se prezident Václav Klaus zavázal, že garantuje dohodu mezi koaličními partnery, které v tuto chvíli naprosto důvěřujeme a která garantuje konkrétní kroky, které budou v boji proti korupci podniknuty ještě letos a v lednu.
Nechceme být destruktivní a podpořit návrh opozice na vyslovení nedůvěry vládě a destabilizovat ČR. Dnes naši poslanci budou hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.
Věci veřejné spojují důvěru vlády nikoli s kauzou Drobil, ale s naplněním protikorupčních opatření, ke kterým jsme se zavázali v programovém prohlášení. Naše důvěra je limitovaná a bude odvozena od naplňování konkrétních opatření v protikorupčním boji v dalších dnech a nejbližších týdnech. Věříme, že vážnost situace stvrzuje i pevné slovo prezidenta republiky. Pro tuto chvíli dosažený kompromis respektujeme.


Tým strany Věci věřejné