Reakce čelních představitelů strany na novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause.


brta_a_tmPrezident správně připomenul, že budoucnost ČR není v institucích, Evropské unii nebo politických stranách, které vytvářejí nejrůznější očekávání, ale v každém z nás. V každém normálním, pracovitém člověku, který hledá štěstí pro sebe a svou rodinu, své okolí. Takoví lidé posouvají celou zemi dopředu.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády

 Prezident Klaus podle mého názoru vystihl dva ústřední problémy ovlivňující kvalitu života v ČR. Doposud nedořešené problémy eurozóny, které ovlivňují i naši ekonomickou stabilitu a rozštěpenost české veřejné scény, kdy řada osobních ambic, snaha vyvléci se z politické a veřejné odpovědnosti blokuje přijetí i všeobecně uznávaných řešení a tolik potřebných změn. Jde o apel, ke koalici, ale i k opozičním stranám a zájmovým a stavovským organizacím. Úplně s panem prezidentem sdílím přesvědčení, že osobní aktivita, entuziasmus a individuální píle je to nejpotřebnější pro pozitivní vývoj našeho společenství.

Radek John, předseda Věcí veřejných

Nejzásadnější tezí prezidentského projevu podle mne je, že reformy jsou sice vnímány jako nepřátelské slovo, avšak stále zůstávají na výsost potřebné a nutné. Vnímám to jako oprávněnou kritiku vládní koalice, ale též, a to především, jako výzvu koalici znovu dát reformy dohromady, dokončit je v celku a dovést ke konkrétním výsledkům. Z reformních změn nemáme dosud kompletně dokončenou žádnou. Není možné aplikovat důchodovou reformu bez principu mezigenerační solidarity, nebo zdravotní reformu bez provedení jasných úspor. Musíme je proměnit v ekonomicky smysluplné a ve společnosti obhajitelné projekty. Osobně doufám, že lidé neskočí na Kalouskovu snahu vyhnout se odpovědnosti za dokončení reforem svržením vlády a rezignací na vládní odpovědnost.


Vít Bárta, předseda poslaneckého klubu VV

zdroj: veciverejne.cz

 

Novoroční projev prezidenta republiky Václav Klause  ZDE