Dobrý den dámy a pánové, 

 

dovolili jsme si velmi narychlo svolat tento brífink, protože věříme, že situace je naléhavá. Na jedné straně zde máme velmi závažnou  kauzu, která si již vyžádala rezignaci ministra životního prostředí. Je zcela nepochybné, že tato kauza vrhá stín na prioritní programový bod této vlády eliminovat korupci v naší zemi, což je zejména pro Věci veřejné naprosto klíčový pilíř vládní spolupráce. 

 

Na druhé straně jsme jen desítky minut poté, co zástupci České strany sociálně demokratické eskalovali vážnost celé situace tím, že zopakovali požadavek na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Fakt, že se toto jednání uskuteční v průběhu příštího týdne, jen podtrhuje urgentnost situace. 

 

Jsme přesvědčeni, že tato situace vyžaduje okamžité koaliční jednání a dohodu o dalším postupu. Chtěli bychom požádat pana premiéra o neprodlený návrat z jeho služební cesty a svolání jednání zástupců koalice. Závažnost situace si vyžaduje jednání, které se musí uskutečnit co nejdříve po dokončení nezbytných jednání v Bruselu.

 

Věci veřejné

 

 

pears