Skandálem kolem ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) se už zabývá elitní protikorupční útvar policie. Právu to potvrdil jeho mluvčí Roman Skřepek s tím, že detektivové berou celou aféru spojenou se Státním fondem životního prostředí (SFŽP) velmi vážně. Drobilova kauza také dominovala úvodu středečního jednání Sněmovny. Opozice vyzvala premiéra Petra Nečase k Drobilovu odvolání. Nečas odpověděl, že ministr má jeho důvěru. ČSSD chce proto hlasovat o nedůvěře kabinetu.

Začali jsme se tím zabývat na základě dostupných informací sami. Máme již zajištěnu část nahrávek a další část si budeme vyžadovat,“ řekl Právu Skřepek s odkazem na záznamy pořízené odvolaným šéfem fondu Liborem Michálkem. Ten pořídil nahrávky svých rozhovorů s ministrem Drobilem a jeho poradcem Martinem Knetigem, z nichž vyplývá, že Knetig tlačil na zmanipulování některých výběrových řízení. Měla tak být financována další politická kariéra Drobila. Ministr pak na Michálka podle nahrávek zveřejněných deníkem MF Dnes tlačil, aby záznam zničil. Michálek na oba podal trestní oznámení, kterým se již také zabývají detektivové z protikorupční policie. Podle Skřepka je ale šetření zatím na samém počátku, další podrobnosti proto odmítl uvést. Nečas Drobilovi věří Opoziční poslanci na úvod jednání, jehož ústředním bodem má být schvalování státního rozpočtu, zasypali premiéra Nečase dotazy a výtkami na postup v Drobilově kauze.  Vládní VV požádaly o schůzku špiček koalice. Ta se odehrála ještě před polednem ve Sněmovně. Před půl jednou jednání představitelů koalice opustili zástupci VV a TOP 09. V jednání pokračovaly už jen špičky ODS, které patrně rozhodnou o Drobilově osudu. Nečas označil situaci za vážnou, nicméně konstatoval, že Drobil má jeho důvěru, neboť vyvodil okamžité personální kroky a zadal forenzní audit ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

 

 

Uznal i to, že si ministr vybral špatné spolupracovníky. Nečasova argumentace však opozici neuspokojila. ČSSD navrhne hlasování o vyslovení nedůvěry vládě "Poslanecký klub ČSSD mimořádně jednal o korupčním skandálu vládní ODS na ministerstvu životního prostředí a s financováním ODS. Po ranním prohlášení premiéra Nečase, že stojí za ministrem životního prostředí, ČSSD žádá okamžité odvolání ministra Drobila, pokud to premiér koaliční vlády neudělá, vyvolají poslanci ČSSD hlasování o nedůvěře vládě," informoval ve středu Právo poslanec a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Předložíme žádost o hlasování o nedůvěře vládě,“ uvedl následně na tiskové konferenci úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně po jednání poslanců jeho strany. Lubomír Zaorálek (ČSSD) při projevu před poslanci FOTO: Jan Handrejch, Právo "Není možné, aby tady byla vláda, ve které bude zasedat ministr Drobil," dodal Sobotka. Termín svolání schůze k nedůvěře vládě bude v rukou předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). „Podle našeho názoru příští týden je prostor pro příslušné hlasování,“ upřesnil Sobotka. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poslancům připomněl, že primárně by měli jednat o rozpočtu, jehož schválení je klíčové pro ekonomiku země. [celá zpráva] Předsedkyně poslanců VV Karolina Peake na plénu požádala o schůzku špiček koalice. Následně si poslanci ČSSD vzali přestávku na jednání klubu

 

Zdroj: novinky.cz